Начало / Новини / Новини и събития / Изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“ бе открита в Софийския университет

   
Изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“. Експозицията е по повод 50-годишнината от създаването на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината от основаването на катедра „География на туризма“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изложбата се организира от Катедра „География на туризма“ към Геолого-географския факултет на Софийския университет със съдействието на Съюза на българските художници – секция „Карикатура“, Световната федерация на организациите на карикатуристите и Партията на добрия хумор – България.

На откриването присъстваха деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Филип Мачев, ръководителят на Катедра „География на туризма“ доц. д-р Мариана Асенова, представители на Съюза на българските художници, Секция „Карикатура“, преподаватели и гости.

6

Експозицията бе открита от доц. Мариана Асенова, която изрази задоволството си от реализирането й.

Деканът на Геолого-географския факултет поздрави колегите си от специалност „Туризъм“ за тяхната креативност и изобретателност. „Винаги успяват да ни изненадат с нови идеи, с които да популяризират своята специалност и своята катедра и това, което правят, е една от техните нестандартни, но великолепни идеи – да представят нашата страна през погледа на един турист“, каза още проф. Мачев и допълни, че изложбата е една прекрасна увертюра за предстоящата научна конференция, посветена на 50-годишния юбилей специалност „Туризъм“ и на 45-годишнината от основаването на катедра „География на туризма“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

4

Валери Александров от секция „Карикатура“ в Съюза на българските художници и координатор на изложбата благодари на домакините и подчерта, че половината от авторите, участващи в изложбата, са световно известни имена, носители на десетки международни награди. По думите му, България винаги е била в десетката на най-добрите карикатуристи в международен план. Неговият колега Ивайло Цветков също изрази радостта си от реализирането на експозицията и пожела на посетителите да й се насладят.

1

В изложбата с карикатури на тема „Аз съм турист в България“ са представени над 150 творби на 35 художници-карикатуристи, участвали в Националния конкурс за карикатури на тема „Аз съм турист в България“. Идеята на организаторите на конкурса е да провокират творците с възможностите на ироничната графика, с настроение и хумор да популяризират активната почивка на българина и гостите ни от чужбина.

2

Специално жури ще оцени творбите, а посетителите също ще имат възможност да гласуват за карикатурата, която най-много им е харесала, като посочат номера й в специална кутия, поставена във фоайето.

Наградите ще бъдат обявени на 19 октомври 2017 г. по време на официалната церемония по честването на юбилея, която ще започне в 9.30 ч. в 292-ра аудитория на Ректората на Софийския университет.

8