Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Път към Бога” – възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари”

   
Изложба „Път към Бога” – възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари”

В Университетската библиотека бе открита съвместната изложба на Историческия музей – Самоков, Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” на тема „Път към Бога” – Възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари“. Събитието се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Експозицията може да бъде разгледана до края на месец юни 2019 г.

На откриването на изложбата директорът на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова поздрави гостите и посочи, че това е специална експозиция, наречена „Път към Бога“ по едно неправилно, но много романтично тълкуване на името на града. Тя отбеляза, че Самоков, който се превръща в един от индустриалните и културни центрове на голяма империя, наистина е път към Бога – извървян от зографите, печатарите, преписвачите на ръкописи, така многобройни в града, които проправят този път с четка, с паче перо или с отпечатване на щампи и книги.

1

Самоков е уникален възрожденски град и център на уникални културни традиции, подчерта доц. Ангелова. По думите й, в тази многопластова изложба се опитват да покажат именно тази комплексност на Самоков като културен център. Тя посочи, че благодарение на доброто сътрудничество с Регионалния исторически музей в Самоков в изложбата са представени оригинални автентични артефакти. Посетителите могат да видят също ценни ръкописи от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” и от фонда на Университетската библиотека. За първи път е показана сбирка с книгите, притежание на самоковските зографи, с интересни летописни бележки по тях, рисунки, автографи и дарствени надписи. Според доц. Ангелова изложбата илюстрира историческия факт, който се прокрадва в много изследвания – че зографите са били притежатели на огромни лични библиотеки и колекции, които са били много ревностни читатели. Доц. Ангелова добави, че са показани основните канонични съчинения, посветени на Самоков, самоковските зографи и подчерта, че на събитието присъстват наследници на някои от бележитите самоковски зографи.

6

Заместник-ректорът проф. Ренета Божанкова поздрави организаторите на изложбата и всички присъстващи на откриването. „Възраждането е период на много вдъхновение и отдаденост, но и на предприемчивост и далновидност“, каза проф. Божанкова. Тя допълни, че всички те са подкрепени от чудесната природа, закрилата на планините на това прекрасно място, което е създавало култура, просперитет и представя днес своите малки съкровища, които са повод за размисъл на мнозина и повод за нови научни изследвания. В края на изказването си тя пожела успех на изложбата.

2

Директорът на Църковно-историческия и архивен институт и изследовател на Самоковската школа проф. Христо Темелски изрази радостта си, че толкова много млади хора са дошли да разгледат изложбата. Той се върна в спомените си към началото на професионалните си занимания с темата за Самоков през Възраждането. Акцентът в изказването му бе върху развитието и ролята на железодобивната индустрия в района още от Средновековието и ролята й в утвърждаването на Самоков като проспериращо възрожденско селище. Самоковското желязо е с много високо качество, подчерта проф. Темелски и допълни, че промишлеността води до струпването на много население в Самоков. По думите му, освен железодобивната промишленост, се развиват над 26 занаята. Друго нещо, което издига Самоков в културно и просветно отношение е, че още от 1557 г. градът е център на епархия и има български митрополити, които съдействат за културното и просветно развитие на селището. Създадена е Самоковската художествена школа и се развива бурно книжовното дело.

4

Директорът на Историческия музей Самоков Веселин Хаджиангелов поздрави гостите на изложбата с предстоящия празник 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, и ги покани в Самоков, за да видят обновените експозиции в Историческия музей.

4

Изложбата „Път към Бога” – възрожденският Самоков – град на ковачи, зографи и печатари” проследява създаването на една от най-значимите школи в културата ни - Самоковската художествена школа и развитието на иконописното изкуство от представителите на няколко известни самоковски рода. Експозицията отдава почит и към още една известна самоковска фамилия – Карастоянови, дала прочути печатари, графици, щампари и фотографи. В нея са включени икони и инструменти, принадлежали на някои от основоположниците на Самоковската художествена школа. Подредени са и т. нар. ерминии, в които зографите си водят бележки за технологията – как се рисуват букви, винетки, как се нанасят светлосенки и т.н. Във витрините могат да се видят самоковски ръкописи, книги от печатницата на Никола Карастоянов и от книжната сбирка на Доспейския род.

8