Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „От „Куцото куче" до научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий"

   
Изложба „От „Куцото куче" до научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий"

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Кл. Охридски" бе открита фотоизложбата „От „Куцото куче" до научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий". Тя е част от пролетната пленарна сесия на Европейския полярен борд, която се провежда в Софийския университет от 19 до 21 април 2023 г.

Проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания, откри събитието и поздрави участниците в пленарната сесия. Той посочи, че Европейският полярен борд е важна структура, която координира всички полярни въпроси в цяла Европа по отношение на Арктика и Антарктика. Проф. Пимпирев подчерта, че е щастлив Софийският университет да бъде домакин на пролетната сесия на борда и изрази увереността си, че срещата ще е много успешна за всички участници.

2-2

Проф. Пимпирев отбеляза, че името на изложбата идва от името на първия български контейнер, поставен в Антарктида през 1988 г. Той изтъкна, че днес, повече от 30 години по-късно, вече Софийският университет разполага с голяма изследователска база на континента с голям екип от учени, които работят по различни проекти, включително и с изследователи други държави.

3-3
1-1
8-8