Начало / Новини / Новини и събития / Изложба на тактилни макети в училище "Луи Брайл"

   
Изложба на тактилни макети в училище "Луи Брайл"

През април 2023 г. в училището за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ са изложени два тактилни макета на залата на Университетския театър „Алма Алтер“ и на сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тези макети ще дадат възможност на незрящите да усетят формата на залата и на сградата, както и да се запознаят с различните части от тях.

Инициативата ще им позволи да се почувстват по-сигурни и уверени, когато посещават тези места и да се насладят на изкуството без да има ограничения. Проектът "Иновативна достъпност до изкуство и образование" е идея на поета Иван Карастоянов, който към настоящия момент е студент в двугодишната професионална квалификация „Авторски театър" на Софийския университет. Присъстващите имат възможност да се докоснат до макетите, да зададат своите въпроси, както и да споделят впечатленията си.

1-Откриване на макетите Учителска стая в Луи Брайл

През следващите месеци предстои макетите да бъдат изложени в Дневния рехабилитационен център за зрително затруднени и Читалище на слепите „Луи Брайл 1928“. От месец юли 2023 г. ще могат да бъдат използвани в залата на Университетския театър на Софийски университет – „Алма Алтер“.

1-Макет на театъра на Софийски университет

Макет на Театър "Алма Алтер"

Проектът "Иновативна достъпност до изкуство и образование" допринася за това, хората да се чувстват по-включени и равнопоставени в обществото, като им дават възможност да участват в културния живот и да се наслаждават на изкуството като всеки друг гражданин.

1-Байри и Гюнер опипват макетът на Ректората

Подобни инициативи са от особена важност за премахване на бариерите пред незрящите и за гарантиране на равенство на достъпа до култура и изкуство. Те ни напомнят, че културата и изкуството са за всички нас, независимо от възможностите ни, и че те могат да обединят хората и да ги обогатят.

1-Рекламна табела на проекта и част от макетите

Проектът е финансиран благодарение на инициативата на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот", в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи" и Български дарителски форум.