Начало / Новини / Новини и събития / Исторически успех за България на Международна олимпиада по биология

   
Исторически успех за България на Международна олимпиада по биология

От 9 до 18 юли 2022 г. в гр. Ереван, Армения, присъствено се проведе Тридесет и третата Международна олимпиада по биология (IBO 2022). Предишните две години заради пандемията от COVID-19 състезанието протичаше онлайн. България е една от шестте страни-основателки на олимпиадата през 1989 г. Тази година олимпийците ни по биология постигнаха изключителен успех, след като и четиримата национални състезатели спечелиха медали в оспорваната надпревара сред над 250-те представители на 62 страни от целия свят.

Националният отбор по биология, който участва на IBO 2022, бе съставен от класиралите се ученици на първите четири места на Националната олимпиада по биология и здравно образование. Златен медал и историческо второ място в класацията завоюва единадесетокласникът от СМГ Петър Жотев, Борислав Стоянов от 125-то СУ спечели сребърен медал, а Любослав Стефанов от ПЧМГ и Яна Атанасова от НПМГ завоюваха бронзови медали. Ръководители на отбора са проф. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет, доц. Снежана Томова от Биологическия факултет на Алма матер и д-р Радослав Александров от Института по молекулярна биология при БАН.

1

Състезанието е индивидуално и се проведе в два етапа - на 13 и 14 юли 2022 г., в рамките на които участниците проведоха четири практически задачи в областта на биоинформатиката, зоологията, ботаниката и биохимията и решаваха 400 теоретични задачи. Традиционно страната ни се представя достойно, като досега нашите състезатели са спечелили 8 златни, 15 сребърни и 52 бронзови медала.

2

Подготовката и участието на отборите ни в международните олимпиади по природни науки се извършва благодарение на подкрепата на Министерството на образованието и науката, Фондация „Америка за България“ и Сдружение на олимпийските отбори по природни науки.