Начало / Новини / Новини и събития / II Национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс

   
II Национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна II Национална олимпиада по езикова култура за студенти от първи и втори курс. Тя се организира от Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии и Студентския съвет на Софийския университет. Състезанието ще продължи в два поредни дни. Над 80 студенти са подали заявки за участие.

На откриването на олимпиадата, което се състоя в Заседателна зала 1 в Ректората, участниците бяха приветствани от ръководителя на Катедра „Български език“ проф. д-р Йовка Тишева. Тя поздрави колегите си от другите университети с „Добре дошли“ и изрази своето задоволство да приветства студентите за техния ентусиазъм, за заявеното им отношение към въпросите на езиковата култура и за желанието им да участват в състезание, което е свързано не със събиране на лайкове в социалните мрежи, а с проверка на знания и умения.

1

Проф. Тишева припомни, че първата проява от този тип се проведе през 2016 г. и в нея участваха 35 студенти от специалност „Българска филология“ от Пловдивския, Великотърновския, Югозападния и Софийския университет. „Днес тук са студенти не само от тази специалност, но и от други филологически и нефилологически специалности. Искам да отбележа и участието на студенти-юристи, които са много силна конкуренция“, каза още проф. Тишева.

5-1

От името на деканското ръководство на Факултета по славянски филологии заместник-деканът проф. Гергана Дачева откри II-та национална олимпиада по езикова култура и поздрави участниците. Проф. Дачева заяви, че днес, за съжаление, не са много хората, които се вълнуват от българския език и неговото състояние, но радващото е, че толкова много са младите хора, заявили участието си в олимпиадата и са се събрали да отдадат заслуженото на българския език и на езиковата култура.

2-1

Заместник-деканът благодари на колегите си от другите български университети, присъстващи на събитието и не пропусна да подчертае задоволството си от участието на студентите, бъдещи юристи от Софийския университет. В края на приветствието си проф. Дачева пожела на участниците в олимпиадата максимална концентрация и успех.

6-1

Поздрав поднесе и заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, която заяви, че задоволството й да участва в откриването на олимпиадата е още по-голямо, защото тя самата е филолог. „Най-важното, което би могло да бъде казано в началото на днешния ден вероятно е свързано и с началото на празничната седмица, в която влизаме. Тя ще бъде седмицата на най-радостния български празник и събирането ни днес добавя още радост и светлина в следващите дни“, каза проф. Божанкова и изрази благодарността си към организаторите на олимпиадата. Тя подчерта, че втора олимпиада вече е начало на традиция. „Пожелавам много от вас след много години да се окажат в нашата роля тук, продължавайки традицията на олимпиадата, която ще се провежда и занапред в нашия университет със съмишленичеството и съдействието на другите хуманитарни факултети в българските университети“, каза още заместник-ректорът.

4-1

Обръщайки се към младите си колеги, проф. Божанкова ги призова да премерят сили в знанието, в своята съсредоточеност и амбиция за успех и им пожела на добър час.

В Олимпиадата участват първокурсници и второкурсници не само от специалност „Българска филология“, но и от други хуманитарни специалности на филологическите факултети на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който ще се представи и с няколко отбора от Юридическия факултет. Заявки са подали над 80 студенти, два пъти повече в сравнение участниците в първото издание.

3-1

Целта на проявата е да събере на едно място млади хуманитаристи с изявен интерес към езиковата култура, като им даде възможност да се проявят и да тестват знанията и уменията си, разрешавайки конкретни проблеми, както и да създадат контакти със свои връстници и с утвърдени имена от научната и преподавателска общност на България.

8-1

Националната олимпиада по езикова култура започна със състезание между отборите, представящи различните университети и специалности, а 21 май е запазен за индивидуалната надпревара. И в двата случая са предвидени писмен кръг (решаване на многокомпонентен тест със задачи, свързани с правописната и пунктуационната норма) и устен кръг (коментар на казуси от реалната писмена и устна речева практика). Задачите са разработени в съответствие с официалните правописни и правоговорни норми на съвременния български книжовен език от експертна комисия, включваща представители на всички участващи университети. Отговорите на студентите ще бъдат оценявани от жури, в което влизат хабилитирани преподаватели, изтъкнати учени с доказано отношение към въпросите на езиковата култура.

Цялостната подготовка и провеждане на събитието се осъществяват и координират от представители на Катедрата по български език на Факултета по славянски филологии и на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

11-1

Организационният комитет изказва своята благодарност за финансовата подкрепа за Олимпиадата, която се реализира със средства по НИД на ФСФ, дог. № 80-10-201 от 17.04.2019 г., и със средства от бюджета на Студентския съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Протокол № 03 от 28.03.2019 г., както и към партньорите на събитието: Националното издателство за образование и науки „Азбуки“, Българското национално радио, Българското национално „Дарик“ радио, Българската национална телевизия, както и Асоциацията на лекторите по български език и литература и култура в чужбина.

Още информация на страницата във Фейсбук: https://www.facebook.com/ezikovaolimpiada/