Начало / Новини / Новини и събития / ХІV-ти Международен конгрес за османска социална и икономическа история

   
ХІV-ти Международен конгрес за османска социална и икономическа история

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на ХІV-тия Международен конгрес за османска социална и икономическа история, който ще се проведе в сградата на Ректората между 24 и 27 юли 2017 г.

Научният форум се организира съвместно между Софийския университет и Международната асоциация за османска социална и икономическа история (International Association of Ottoman Social and Economic History – IAOSEH), в партньорство с Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. От страна на Софийския университет организационните дейности са поети от Центъра за регионални изследвания и анализи към Историческия факултет.

На откриването на конгреса участниците бяха поздравени от заместник-ректора на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова. От свое име и от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков тя изрази задоволството си, че в Университета ще се проведе такова авторитетно научно събитие.

1

„Историческият факултет и неговият Център за регионални изследвания и анализи са организатори, чиято енергия и високи критерии са събрали на този форум именити учени, представящи в заявените доклади впечатляващо широк спектър от изследвания на миналото, даващи публичност на нови документи и хипотези и демонстриращи приложението на нови научни методи“, каза проф. Божанкова и изрази убедеността си, че докладите и дискусиите, срещите и новите контакти, с които ще бъдат свързани тези дни на конгреса, ще са полезни както за развитието на световната общност на учените, посветили труда си на отоманската история, така и за колегията на Софийския университет.

2

В академичната програма на Конгреса ще вземат участие близо 180 водещи специалисти в областта на османската социално-икономическа история от страната и чужбина с делегати от двадесет и една страни. Академичната програма е разделена на четири успоредни секции в Ректората в рамките на четирите конгресни дни.

Събирайки на едно място значителен брой изследователи със сходни изследователски интереси, международният форум ще даде възможност да бъдат откроени последните тенденции в развитието на османската социално-икономическа история в частност, както и да зададе нови насоки в развитието на историческата наука като цяло.