Начало / Новини / Новини и събития / Годишната научна конференция с международно участие „Геонауки 2020“ за първи път се проведе онлайн в Софийския университет

   
Годишната научна конференция с международно участие „Геонауки 2020“ за първи път се проведе онлайн в Софийския университет

Годишната научна конференция с международно участие на Българското геологическо дружество „Геонауки 2020“ се проведе на 3 и 4 декември 2020 г. в Ректората на Софийския университет онлайн през платформата MS Teams.

Участниците бяха приветствани от председателя на Българското геологическо дружество и заместник-декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет доц. д-р Никола Ботушаров, който изрази задоволството си да открие традиционната Годишна научна конференция с международно участие „Геонауки 2020“. Той посочи, че конференциите „Геонауки“ се провеждат последните 14 години в сградата на Софийския университет със съдействието на Геолого-географския факултет на Софийския университет, Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Националния музей „Земята и хората“, Геологическия институт при БАН, Института по минералогия и кристалография при БАН и Минно-геоложкия университет чрез техни представители в организационния комитет.

Екранна снимка Geonauki 2020 (1)

Цялостната организация на „Геонауки 2020“, логистиката и издаването на сборник с докладите от конференцията не биха били възможни без финансовата подкрепа на фирмите дарители „Елаците – Мед“ АД от група „Геотехмин“, Тотал Е&П България и „Дънди Прешъс Металс Челопеч” ЕАД.

За съжаление, ситуацията с COVID-19 обърка значително ежедневието и дори краткосрочните планове на хората, като редица научни форуми бяха отложени или се реализираха по интернет. Доц. Ботушаров каза още, че „Геонауки 2020“ се провежда за първи път в този онлайн формат, но изрази надеждата, че събитието ще се превърне в място, където геолози, геофизици, хидрогеолози и инженер геолози от различни организации и университети ще докладват и обсъждат своите научни резултати и постижения.

По традиция конференциите „Геонауки“ се посвещават на годишнини от рождението на изтъкнати български и чуждестранни геолози, а също и на значими обществени събития. Тази година конференцията беше посветена на 150 години от рождението на един от пионерите на българската геология професор Стефан Бончев и на 100 години от рождението на професор Христо Спасов.

Geonauki 2020 (2)

В конференцията „Геонауки 2020“ бяха заявени 85 доклада, от които 26 бяха изнесени онлайн, а останалите 59 постерни доклада бяха качени в One Drive облака на Софийския университет, за да могат да бъдат разглеждани и обсъждани по интернет с авторите, както и с включилите се във времето на онлайн постерната сесия.

След края на втория конферентен ден се проведе закриване на конференцията и бяха обявени получателите на грамоти за млад учен и наградата на името на проф. Живко Иванов. С грамота за млад учен с изнесен устен доклад на високо научно ниво бяха удостоени Цветомила Владинова от ГИ при БАН и Йована Николич от Белградския университет. С грамота за млад учен с постерен доклад бяха удостоени Зорница Доцева от Геолого-географския факултет на Софийския университет и Диан Страхилов от Минно-геоложкия университет.

Екранна снимка Geonauki 2020 (3)

В конкурса за наградата „Професор Живко Иванов“, която се връчва от Murgana Geological Consulting Ltd на млад учен първи автор от колектив с устен доклад, победител е Владимир Николов от Националния природонаучен музей в София за презентацията му на тема „Добре дошли в “Кредния парк”: три години изследвания на къснокредното находище на фосилни тетраподи край град Трън, Западно Средногорие“.