Начало / Новини / Новини и събития / Фотоизложба „25-та антарктическа експедиция”

   
Фотоизложба „25-та антарктическа експедиция”

Във фоайето пред 272-ра аудитория на Софийския университет бе открита фотоизложбата „25-та антарктическа експедиция“. Експозицията е по повод успешно завършилата 25-та Юбилейна антарктическа експедиция и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Университета. Събитието се организира от Националния център за полярни изследвания и Българския антарктически институт. Изложбата може да бъде разгледана до 19 май 2017 г.

Проф. Христо Пимпирев отбеляза, че всички представени фотоси са от края на 2016 г. и началото на 2017 г. и показват последните красоти на Антарктида и най-новото в работата на изследователите на континента. Официални гости на събитието бяха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Юрий Кучев, областният управител на Перник Ирена Соколова, секретарят по регионално развитие на президента на Република България Цвета Тимева, съветникът по вътрешна политика и гражданско общество на Президента на Републиката Николай Копринков, директорът на Дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката Златина Карова.

1

Доц. Юрий Кучев откри изложбата и приветства всички присъстващи. Той изрази радостта си за пореден път да присъства на такова събитие. Заместник-ректорът подчерта, че юбилейната изложба представя най-красивите фотоси, които е виждал. Заместник-ректорът отбеляза, че зад тази красота стои самоотвержен труд, себеотдаване, отдаденост на място, което сме свикнали да наричаме „Леден континент“, но което всъщност е изключително топло и сърдечно към нашите антарктици. „Винаги нашата общност е имала големи успехи и достижения там, а 25-тата експедиция завърши с уникални резултати, с много научни и технически постижения“, каза доц. Кучев. Това, по думите му, е успешен завършек на юбилейния сезон. Заместник-ректорът пожела на всички здраве, борбеност и самоотверженост, а експедициите да продължат и в бъдеще.

По-късно присъстващите имаха възможност да гледат документалния филм на Цветелина Атанасова и Борислава Димова „Антарктида – 25 стъпки в бъдещето”.

2
3
4
5