Начало / Новини / Новини и събития / Фотографска изложба „Да докоснеш Кипър“

   
Фотографска изложба „Да докоснеш Кипър“

В Централното фоайе на Ректората бе открита фотографската изложба „Да докоснеш Кипър“. Авторът Мая Жилиева, която е преподавател и бивш първи секретар в посолството на Република България в Никозия, представя селекция от 20 фотографии, направени по време на мисията й на острова. Експозицията може да бъде разгледана до 25 юни 2017 г.

Изложбата е организирана от посолството на Република Кипър в Република България и Катедрата по класическа филология, специалност „Новогръцка филология“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На откриването присъстваха посланици, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, преподаватели и гости.

Събитието е с благотворителна цел и събраните средства ще бъдат дарени на Катедрата по класическа филология, специалност „Новогръцка филология“, за да бъдат подпомогнати международни образователни програми за преподаватели и студенти.

Проф. Петя Янева, ръководител на специалност „Новогръцка филология“, приветства гостите и подчерта, че домакинството на Софийския университет и на Факултета по класически и нови филологии не е случайно. В продължение на много години правителството на Република Кипър подпомага развитието на уникалната за България специалност „Новогръцка филология“ в Университета. „Имаме много студенти от нашия факултет, които са от Кипър. Имаме бивша студентка – българка, която защити докторат и работи в кипърски университет. Ние се гордеем и имаме честта да бъдем скъпи приятели на посланика на Република Кипър Ставрос Августидис и особено високо ценим сътрудничеството си с него“, каза още проф. Янева.

4

Посланикът на Република Кипър в България Ставрос Августидис поздрави присъстващите на откриването изложбата и благодари на специалност „Новогръцка филология“ и на Университета за домакинството на събитието и за дългогодишното сътрудничество между посолството и Алма матер.

По думите му, снимките, направени от г-жа Жилиева, не са просто за забавление. Със сигурност тези образи не принадлежат на сувенирна колекция на един турист, нито пък са част от професионалното портфолио на един фотограф. Тези образи всъщност са фрагменти от вътрешното усещане на фотографа, неговите емоции, спонтанни реакции на уважение и преклонение към обикновени и познати неща от ежедневието, както и такива, които рядко забелязваме. „Г-жа Жилиева предлага на вниманието на посетителя места, гледки, сгради и предмети, които са пред нашия поглед, но които не задължително виждаме“, каза още посланикът.

3

По време на откриването на изложбата чл.-кор. проф. Аксиния Джурова разказа свои лични спомени от посещенията си в Кипър заедно с проф. Иван Дуйчев. По думите й, остров Кипър е докоснал Мая Жилиева не само с историята си, богата и на победи, и на поражения, с манастира Кикос, параклиса на света Текла и св. Андрей, но преди всичко със своята природа – с прекрасните цветя в градските градини и дворове, както и сред дивата природа. „Неслучайно бугенвилията е изборът на Жилиева за плаката и поканите. Престоят й в Кипър за няколко години й е дал шанса да го опознае в диапазона от възхищение пред пулсиращия живот до реалния ежедневен живот. В този смисъл една порта, една сергия и един балкон не са по-малко вдъхновяващи от залезите, от каменните кули на манастирските комплекси и разцъфналите клони. Хубавото е, че тя е успяла да внуши, че и повседневното, и природната красота са очарованието на острова, неслучайно свързан с рожденото място на Афродита“, каза още проф. Джурова.

5

Авторът на изложбата Мая Жилиева благодари на всички присъстващи на откриването на изложбата. Тя благодари на отец Петър за идеята за Кипър, на посланика и на проф. Петя Янева и проф. Аксиния Джурова от Софийския университет за реализирането на тази идея.

6

Продължителният престой на авторката в Кипър оставя дълбоки следи в сърцето ѝ. С много носталгия тя го вижда отново през своите фотографии – един очарователен остров с финикови палми, които местните гальовно наричат „финикуес”, маслинови дръвчета, фикуси „Бенджамин“ и отрупани с цвят бугенвилии като цветни водопади от балкони и огради.

Посетителите могат да се насладят и на морето на Кипър – толкова синьо и безкрайно. А в гръцкия език има 9 думи за „синьо”! Какви сетива трябва да имаш, за да уловиш колко синьо е синьото на морето?! И небето е синьо. Безкрайно синьо небе – 300 дни в годината. Защото е слънчево.

2

Погледът ще бъде прикован и от сградите, облицовани с т.н. „средиземноморски пясъчник”, в които слънчевите лъчи се отразяват в малките люспи слюда и карат къщите да блестят.

Наричат Кипър „Островът на светците”. Неизброими са църквите, малките параклиси и манастири, пръснати из целия остров, които са още една привлекателна тема за запаления фотограф.

Изложбата внушава, че когато и да отидеш в Кипър, имаш чувството, че сякаш винаги си бил тук. И в това е вълшебството му!

1