Начало / Новини / Новини и събития / Физическият факултет участва с научнопопулярни лекции и забавни научни демонстрации в Софийския фестивал на науката

   
Физическият факултет участва с научнопопулярни лекции и забавни научни демонстрации  в Софийския фестивал на науката

Софийският фестивал на науката 2017 се провежда в София Тех Парк в периода от 11 до 14 май. Софийският университет е институционален партньор на Фестивала и Физическият факултет присъства активно с научнопопулярни лекции и забавни научни демонстрации на целодневен щанд.

Само за първите два дни от Фестивала над 1000 души посетиха демонстрациите на учени от катедри „Астрономия“ и „Метеорология и геофизика“. Деца, младежи, родители, ученици и учители се запознаха със забавни явления от оптиката, магнетизма, астрономията и метеорологията. Откриха как се прави прогнозата за времето, как се измерва количеството дъжд и какъв е механизмът, по който оптичният интернет достига до дома или офиса. Всички посетители видяха отблизо и Слънцето с помощта на специален телескоп, оборудван със слънчев филтър.

22-f

На щанда бяха представени и възможностите за обучение, които предоставя Физическият факултет на Софийския университет, както в бакалавърска, така и в магистърска степен. Част от демонстраторите бяха и студенти-магистри от пилотната програма „Астрономия и популяризация на астрономията“, която е уникална за света с това, че е отворена за всеки кандидат, независимо от неговата бакалавърска степен. Обучението е в задочна платена форма и трае 4 семестъра, в които се научават основните физични принципи, някои от най-новите открития за Вселената, нейното изучаване и как последните научни резултати да бъдат комуникирани ефективно пред разнообразен тип аудитория. Програмата предизвика голям интерес сред посетителите на Фестивала.

33-f

За повече информация за предстоящи събития на учени от Физическия факултет и предоставяните възможности за обучение посетете:

Официален сайт на Физически факултет на СУ: http://www.phys.uni-sofia.bg

Официален сайт на катедра „Астрономия“: http://www.phys.uni-sofia.bg/~astro/

Официален сайт на катедра „Метеорология и геофизика“: http://mg.phys.uni-sofia.bg/

55-f
66-f