Начало / Новини / Новини и събития / Екипът на Университетската библиотека почете делото на светите братя Кирил и Методий

   
Екипът на Университетската библиотека почете делото на светите братя Кирил и Методий

В Деня на Светите братя Кирил и Методий екипът на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ поднесе цветя пред изключителните витражи във фоайето пред Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Така бе отбелязан и професионалния празник на библиотекарите.

Директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова заяви, че за втора година екипът на библиотеката се опитва да наложи една нова традиция – на 11 май, когато православната църква почита делото на светите братя Кирил и Методий, Университетската библиотека да отдаде подобаваща чест на това дело и да отбележи, че библиотекарите са неизменно свързани с книгата и със словото.

5

„Днес нека да си повторим отново прочутата фраза на народния поет, че и ние сме дали нещо на света. Но не като заучено клише от учебниците в началното училище, а като осмислен избор“, каза доц. Ангелова и добави, че в основата на нашата култура стои книгата и ние трябва да сме горди, че принадлежим към страната, която е обявена за духовна страна, мост, спасил делото на великите първоучители и станала съпричастна към образуването на новото европейско културно пространство, наречено Славия Ортодокса, което се простира от Балканите до Владивосток.

„В ден като този, когато славим това велико дело, като хора, работещи всеки ден с книгата, докосвайки се всеки ден до книжовността, трябва отново да си напомняме, че България е държавата на духа“, подчерта доц. Ангелова.

Мария Бегова и Антон Оруш, доайенът и най-младият библиотекар в Университетска библиотека, поднесоха цветята пред витражите.

1

По време на събитието бяха раздадени награди на отличилите се колеги-библиотекари. Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“ бе наградена за осъществяването на най-много културни и образователни инициативи в рамките на факултета. Библиотека „Математика и информатика“ получи награда за успешно приключване на цялостното пресигниране на фонда, състоящ се от 80 000 библиотечни единици. За най-много обслужени читатели и най-голям брой посещения бе отличена Юридическата библиотека.

2

Екипът на Библиотека „Френска литература“ получи награда за цялостна реорганизация на фонда. Отдел "Библиотечно-информационно обслужване" бе отличен за удвояване на броя на изготвените наукометрични справки през последните две години, а Направление "Библиотечно-информационни технологии и мрежи" - за предизвикателството към преминаването на версия 23 на ИБИС ALEPH и прехвърлянето на базата, съдържаща повече от 1 милион записа.

4
3