Начало / Новини / Новини и събития / Екипът на Университетската библиотека почете делото на светите братя Кирил и Методий

   
Екипът на Университетската библиотека почете делото на светите братя Кирил и Методий

В Деня на Светите братя Кирил и Методий екипът на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ поднесе цветя пред изключителните витражи във фоайето пред Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Да почетат просветителите дойдоха заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев, директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, библиотекари и гости.

Доц. Ангелова поздрави присъстващите и ги поздрави с Деня на светите братя Кирил и Методий, който е и професионален празник на всички библиотекари. Тя припомни, че в Ректората на Алма матер се намира един от най-прекрасните паметници на светите братя – един изключителен витраж, който сякаш олицетворява великото им дело и ни казва „Да бъде светлина“.

2

„Ние, библиотекарите, сме сред най-щастливите хора, защото нашата професия ни дава възможност всеки ден, ежечасно, ежеминутно да се докосваме до книгата. Книгата – сакралната и вечна, най-големият паметник на делото на братята Кирил и Методий“, отбеляза доц. Ангелова и припомни думите на медиевиста Рикардо Пикеро, че тяхното дело е оцеляло, отворило е третата книжовна и духовна област в Европа – „Славия ортодокса“, и успява да наложи един нов цивилизационен модел в дотогава разделената двуезична Европа.

1

Доц. Ангелова подчерта, че с днешната инициатива заедно с колегите си отдават своята заслужена почит към делото на светите братя и изрази надежда с това да поставят началото на нова традиция, която и следващите поколения библиотекари на Университетската библиотека ще честват всяка година на 11 май.

3