Начало / Новини / Новини и събития / Джон Бризби бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

   
Джон Бризби бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

В рамките на тържественото откриване на новата академична година на специалност „Публична администрация“ на Философския факултет на Алма матер г-н Джон Бризби бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Той получи отличието за значими заслуги в развитието на Философския факултет и специалност „Публична администрация“.

Церемонията бе открита от ръководителя на Катедрата по публична администрация проф. д-р Албена Танева. Наградата бе връчена от заместник-ректора на Софийския университет доц. Анета Антонова. Тя го поздрави и от името на ректорското ръководство благодари за съпричастността му към дейността на Софийския университет.

1

Джон Бризби благодари за отличието и посочи, че за него е огромно удоволствие да присъства в Софийския университет. Той пожела на всички студенти всичко най-добро през новата академична година. В изказването си Джон Бризби акцентира на необходимостта от добре работеща публична администрация, която да помага на обществото и подчерта, че това, което прави специалност „Публична администрация“ на Софийския университет в подготовката на такива отлични специалисти, е изключително ценно и достойно за уважение. В заключение той пожела на присъстващите всичко най-добро в бъдеще.

3

Джон Бризби е отдавна познато име в средите на Алма Матер и за българската общественост благодарение на неговите последователни усилия за съхранение на паметта за възрожденския дух на България, както и за насърчаване на съвременните млади хора в техните усилия да развиват своето критично и творческо мислене в сферата на публичното управление.

5

Джон Бризби и неговото семейство инициират през 2001 г. награда за научно есе в областта на публичната администрация на студент от Софийския университет на името на тяхната майка, Лиляна Данева-Бризби като личност, стремила се към съхраняване на свободния дух и посветила живота си на служба на обществото и отстояване на неговите демократични идеали. Статутът на наградата е изготвен в тясно сътрудничество с ръководството на новата тогава специалност „Публична администрация“. Наградата е утвърдена със статут на Ректорска награда за студентско научно есе по Публична администрация „Лиляна Данева-Бризби“. Семейство Бризби осигурява финансовата премия за наградата в размер на 500 британски паунда, връчвани ежегодно на специална церемония в Аулата на Софийския университет от представител на ректорското ръководство и г-н Бризби.

Джон Бризби присъства в хода на подготовката на тази награда през цялата академична година в пряка комуникация с Катедрата по публична администрация по избора на тема, представяне на книги, издавани със спомоществователството на семейството, както и други техни инициативи по съхранение на автентични архитектурни и културни ценности, за което г-н Бризби е получил вече признание като почетен гражданин на град Троян.

2

Посланията на тази инициатива и постоянството в нейното провеждане я превърнаха в една от емблематичните прояви на катедра „Публична администрация“, добре интегрирана в академичния календар и изпълняваща своите цели по насърчаване творческите изяви на студентите по теми, значими за актуалния дневен ред на обществото.

Джон Бризби е роден в Лондон през май 1956 г. Получава своето образование в Уестминстърското училище, едно от най-старите и известни английски държавни училища. След като служи като офицер в Петата кралска гвардия на Inniskilling Dragoon, той завършва образованието си в колежа „Christ Church“, Оксфордски университет, където печели стипендия по история на правото.

През 1978 г. той става част от адвокатурата на Англия и Уелс в Lincoln's Inn, където понастоящем е член на управителния съвет. От 1996 г. е назначен за съветник на кралицата.

От 2004 г. той е назначен за заместник-съдия във Върховния съд, почетно назначение, което му позволява да ръководи важни дела във Висшия съд, ако натовареността на съда е такава, че редовните съдии се нуждаят от допълнителна помощ. В професионалния си живот той е специализирал в съдебни спорове в областта на търговското и дружественото право.

Джон Бризби има дългогодишни семейни и други връзки с България чрез майка си Лиляна Данева, която е родена в София през 1923 г. Той е пряк потомък на двама български министър-председатели (Тодор Бурмов, 1879, и Стоян Данев, 1902-3 и 1913) и тясно свързани с други добре познати „възрожденци“ като Константин Хаджи Калчев, Георги Золотович, Димитър Мутев и Христо Ботев.

Джон Бризби е основател на Британско-българската правна асоциация през 1991 г., а също и на британската благотворителна организация „Приятели на България“, на която сега е председател.