Начало / Новини / Новини и събития / Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет

   
Доц. д-р Мира Маркова е новият декан на Историческия факултет на Софийския университет

На Общо събрание, проведено на 5. 11. 2019 г., доц. д-р Мира Маркова бе избрана за декан на Историческия факултет. Кандидатурите за поста бяха две: на проф. д-р Александър Николов и на доц. д-р Мира Маркова. След проведен балотаж доц. д-р Мира Маркова бе избрана с 40 на 36 гласа.

Доц. д-р Мира Маркова работи на постоянен трудов договор в Софийския университет от 2003 година след проведен конкурс в катедра „Етнология“ на Историческия факултет. Заема последователно длъжностите старши асистент и главен асистент, а от 2011 г. е доцент. Работи в полето на етнологията на града, славянската етнология, локалните култури, религиозни култове и памет. Има издадени две монографии и 17 студии и над 40 други научни публикации.

Преподава курсовете „Етнология на града“, „Славянска етнология“, „Българска етнология“, „Локалните градски култури“, „Регионални традиции и музейна мрежа“, „Столичният град на Балканите: модернизация и европейски тенденции“, „Култура и идентичност“, „Вяра, обред и локални традиции“.

ina_markova_1_web

Доц. Маркова е ръководител на шестима докторанти, от които двама успешно защитили.

Доц. Маркова има редица научни специализации в престижни университети и институции. През 2004 г., февруари-май печели стипендия „Ернст Мах” на Австрийската служба за академичен обмен в департамента за Югоизточна Европейска история на Карл-Франц Университет, Грац, Австрия. През 2009 г., юни специализира в Руския етнографски музей, Санкт-Петербург, където има уникалната възможност да се запознае с колекцията от български носии, включени в първата руска етнографска изложба от 1867 г. През 2016 г. от февруари до март специализира със стипендия от МОН в Института за етнология и културна антропология на Варшавския университет. През 2016 г. и 2019 г. е гост-лектор в Университета Ханкук, Сеул, Южна Корея, престой, финансиран от програмата Еразъм+ КА 107. Благодарение на работата и личната инициатива на доц. Маркова се стига до откриване на център по Българистика в Университета Ханкук, който е единствен подобен център в Източна Азия.

Доц. Маркова участва в повече от 30 теренни експедиции в различна културна и конфесионална среда не само в България, но и в Гърция, Хърватия, Полша, Украйна, работи с българската диаспора на полуостров Крим през 2009 г. Доц. Маркова има участие в многобройни национални и международни проекти в полето на съвременните културни трансформации, съществуване на етносите и ревитализация на народната култура.

Доц. Маркова е факултетен координатор на Историческия факултет по програмата „Еразъм+“ от 2007 година досега и полага много усилия за утвърждаването и развитието на програмата. Получава институционална награда за работата си в тази посока през 2011 г.

Доц. Маркова е заместник-председател на Общото събрание на Историческия факултет в периода 2011 – 2019 г. и заместник-декан по учебна и международна дейност в периода 2015- 2019 г.