Начало / Новини / Новини и събития / Доц. д-р Галина Русева-Соколова бе отличена от Индийския съвет за културно сътрудничество

   
Доц. д-р Галина Русева-Соколова бе отличена от Индийския съвет за културно сътрудничество

На 20 март 2017 г. на тържествена церемония в Министерството на външните работи на Индия в Ню Делхи щатският министър на външните работи на Индия В.К. Синх връчи отличието distinguished alumni на Индийския съвет за културно сътрудничество на доц. д-р Галина Русева-Соколова от Факултета по класически и нови филологии.

Доц. Соколова е една от петимата удостоени с високата награда от Индонезия, Мианмар, Мавриций, Казахстан и България. Наградата се присъжда на бивши стипендианти на Индийския съвет за културно сътрудничество и след като бъде номиниран от Индийското посолство в съответната страна.

Доц. Соколова е участвала в публични събития, телевизионни предавания, културни представяния, публични лекции и публикува статии в медиите по теми, свързани с Индия. Като преподавател винаги е работила в посока на налагането на специалност „Индология“ като център на академичното знание по отношение на Индия. Участва активно в популяризирането на хинди и индийската култура в България.

4608_1_jawahar-min

Като преподавател в Софийския университет професионалните й интереси са в областта на граматиката на езика хинди, средновековната индийска литература и религиозните учения. Има редица публикации в тези области. През годините е участвала в организирането на празници, посветени на индийската култура у нас, някои от които са посетени от чуждестранни гости от Индия, Китай, САЩ, Канада, Полша, Унгария, Италия, Великобритания, Германия и Белгия.