Начало / Новини / Новини и събития / Дипломира се випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

   
Дипломира се випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация

На тържествена церемония в Аулата 133 бакалаври и 98 магистри от випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация получиха дипломите си за завършено висше образование. Трима дипломанти от магистрите получиха значка за отличник на Софийския университет.

Заместник-ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов поздрави абсолвентите, техните преподаватели и близки и отбеляза, че денят на дипломирането е един от най-важните в живота им, както и че е един от празничните дни на всеки факултет. По думите му, да видят студентите си пораснали, помъдрели и уверени в себе си, е най-приятното изживяване за всички преподаватели. Проф. Витанов подчерта, че денят на дипломирането е кулминацията на усилията и на студентите, и на техните преподаватели. „Факултетът по журналистика и масова комуникация е дал на България най-добрите журналисти, най-добрите специалисти по връзки с обществеността и най-добрите книгоиздатели. Това не е изненадващо, защото следването във вашия факултет винаги е било много престижно и в него винаги са постъпвали едни от най-добрите кандидат-студенти в България“ – отбеляза още заместник-ректорът и допълни, че студентите там са обучавани от едни от най-запомнящите се преподаватели.

1

Проф. Витанов изрази увереността си, че в залата седят някои от бъдещите блестящи журналисти, пиари и книгоиздатели в страната ни. По думите му, да бъдеш журналист е специална орис и мисия. Той заяви, че журналистите, пиарите и книгоиздателите не правят велики научни открития, не правят технически средства, които да променят живота ни, обикновено не произнасят прочувствени речи. „Но журналистите, пиарите и книгоиздателите са вечно будният, хладен, търсещ и непримирим ум на нацията, който непрекъснато информира, разкрива, разобличава и възпитава“, каза заместник-ректорът и отбеляза, че съдейки по традицията на Факултета по журналистика и масови комуникации, няма никакви притеснения за бъдещето на абсолвентите и реализацията им в професионален план. Той им пожела да намерят най-добрата и най-удовлетворяващата ги работа. На тези, които остават в Университета в следващите форми на обучение, пожела да запазят ентусиазма и енергията си в покоряването на новите знания.

7

Проф. Витанов изрази увереността си, че след години, когато абсолвентите си спомнят за студентските си години, прекарани в Алма матер, ще го правят с много усмивки и приятни чувства.

„Помнете наученото от вашите преподаватели. В много случаи то е изстрадано и искрено и със сигурност е безценно. Носете го в сърцата и умовете си и го развивайте и умножавайте“, каза още заместник-ректорът и пожела на завършващите да бъдат силни, смели, енергични, непримирими, но и справедливи.

6

Проф. Витанов обяви випуск 2018 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация за завършил.

Проф. Теодора Петрова поздрави абсолвентите, техните родители и близки и академичния състав на факултета. Тя пожела на младите си колеги да имат успешна кариера, да бъдат мотивирани, да знаят повече и да постигат целите си, да не превръщат успехите си в свой неуспех, а в житейски урок, който да ги прави по-силни. „Факултетът е отворен за вас. Академичният състав е и винаги ще остане близо до вас“, каза деканът и им пожела да бъдат щастливи.

2

„Днес гледате телевизия през своя смартфон, можете да оставите компютъра, да му зададете параметри и той да монтира репортажа или филма, който искате, изкуственият интелект може да свърже кадрите, да разкаже историята на екрана, но за да достигне до хората, тя трябва да е направена от журналисти. Смятам, че на това ви учим – да кажете нещо на хората и да знаете какво и как да го кажете“, отбеляза проф. Петрова. Тя посочи, че заедно с колегите й са учили абсолвентите да правят преценка, да взимат адекватни решения, да оценят важността на дадено събитие. Пожела им да имат професионални ценности и да ги отстояват в живота.

8

Деканът отбеляза още, че тази година специалност „Връзки с обществеността“ отбелязва своя 25-годишен юбилей, а специалността „Книгоиздаване“ е първата в България.

Проф. Петрова се обърна към най-младите си колеги и посочи, че те сами определят своята професионална тежест, сами определят уважението на колегите си и обществото към тях като професионалисти. Тя изрази надеждата си, че са ги подготвили, за да заемат това обществено значимо място. „Имайте своята професионална тежест и на добър път!“, пожела проф. Петрова.

11

От името на завършващите поздрав поднесе Виктория Готева от специалност „Журналистика“. В своето обръщение към присъстващите в Аулата тя заяви, че през изминалите вълнуващи години тя и колегите й са се изградили като личности, докоснали се до дълбините на познанието, както и до океан от емоции. „Нито за момент не спряхме да търсим – себе си и пътя си“, каза Виктория и припомни някои от научените уроци през годините. Тя подчерта, че най-важният урок, който са научили в Университета, е да имат отношение към живота, да бъдат бдителни, любознателни и най-важното – да търсят истината.

„Дипломираме се в трудни времена за българската журналистика. Островът на свободното слово става все по-малък, докато океанът от дезинформация – все по-голям. Обществото има нужда от хора, които могат да мислят, да анализират, да критикуват, да излизат извън рамките и най-вече да не се страхуват“, каза още Виктория Готева.

Тя се обърна към своите колеги и ги призова да обичат това, което правят и да не спират да бъдат будни, такива, каквито са били в Софийския университет.

12

От името на работодателите випускниците бяха приветствани от г-жа Надя Обретенова, дългогодишен водещ и продуцент в БНТ и преподавател във факултета. Тя заяви, че с особено вълнение застава пред препълнената Аула и сподели, че самата тя е възпитаник на Факултета по журналистика и масови комуникации.

Една диплома не е достатъчно основание да имаш самочувствието, че си завършен професионалист, каза Надя Обретенова и допълни, че мъничко завижда на абсолвентите, които сега започват да изграждат пътя си. Тя им пожела да го изграждат с една степен по-голямо вдъхновение, отколкото тя и нейните колеги са имали преди години. В приветствието си тя акцентира и върху силата на думите и силата на създаване на съдържание.

Надя Обретенова увери абсолвентите, че след години ще гледат на взетите изпити и тестове като ценен опит, който ще вложат в работата си занапред. Тя пожела на дипломантите много вдъхновение и много професионални и лични успехи.

Тържествената церемония продължи с връчването на дипломите.

14
15
16
17
18