Начало / Новини / Новини и събития / Девет водещи университета у нас приеха работното определение за антисемитизъм

   
Девет водещи университета у нас приеха работното определение за антисемитизъм

На церемония в Министерството на външните работи девет водещи български университета приеха работното определение за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ). Събитието бе по инициатива на вицепремиера Екатерина Захариева, на заместник-министъра на външните работи и Национален координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев, както и на Организацията на евреите в България „Шалом“ и на българския офис на Американския еврейски конгрес.

На церемонията присъстваха ректорите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Университета за национално и световно стопанство, Нов български университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Югозападния университет „Неофит Рилски“ – гр. Благоевград, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Националната спортна академия – гр. София, Медицинския университет София, както и председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ доц. Александър Оскар и председателят на българския офис на Американския еврейски конгрес Виктор Меламед.

1-2

Снимка: Министерство на външните работи

В изказването си вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отбеляза, че висшите училища винаги са били дом на свободомислието, на широкия кръгозор и средище за място, което възпитава търпимост и разбиране по отношение на „различния“. Тя добави още, че за борбата с дадено явление на първо място е необходимо неговото познаване и подчерта, че борбата с антисемитизма чрез образование е не само дългосрочна образователна инвестиция за създаване на толерантна среда, но и мярка за гарантиране на сигурността на всички български граждани, включително еврейската общност в страната.

„Вярвам, че Вашите действия ще изпратят силно послание в духа на традиционната за българското общество толерантност. С влиянието, което университетите имат за формиране на общественото мнение, подкрепата Ви ще спомогне за насочване на повече внимание към тази нетърпимост, която не само, че не е изчезнала, но в днешно време придобива и нови форми“, посочи още Екатерина Захариева. Според нея с работното определение за антисемитизъм, висшите училища получават и още един инструмент, с който да гарантират, че младото поколение, което няма лична връзка с Втората световна война и Холокоста, ще има нужните знания за ефективна борба с нетолерантността и дискриминацията.

Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи и Национален координатор за борбата с антисемитизма, отбеляза в изказването си, че разпростирането на дефиницията за антисемитизъм и нейното познаване от младото поколение трябва да бъде основна задача: „Уверявам ви, че това представя България в една изключително добра светлина, работи за нейния международен имидж и ни поставя високо в общественото внимание на нашите чуждестранни партньори“. Той изрази надежда, че примерът на висшите училища да приемат определението за антисемитизъм, ще бъде последван и от гимназии, и от начални училища.

1-3

Снимка: Министерство на външните работи

България е член на МАВХ от 2018 г., а прие работното определение за антисемитизъм през октомври 2017 г. – пета държава членка на ЕС предприела тази стъпка. До момента работното определение за антисемитизъм е прието и се използва от 29 страни, както и от редица организации, сред които Европейската комисия и Европейския парламент.