Начало / Новини / Новини и събития / Ден на Антарктида в Софийския университет: "30 години български принос към науките за Земята в Антарктика”

   
Ден на Антарктида в Софийския университет: "30 години български принос към науките за Земята в Антарктика”

В Заседателна зала 2 в Софийския университет започна научна конференция с международно участие на тема „30 години български принос към науките за Земята в Антарктика”. Събитието е организирано от Българския антарктически институт и Националния център за полярни изследвания.

Проф. Христо Пимпирев, директор на Националния център за полярни изследвания, поздрави присъстващите антарктици, техните приятели и учени, които работят с тях и откри конференцията, посветена на 30-годишнината на българския принос към науките за земята в Ледения континент. Той припомни, че наскоро бе проведено подобно събитие, посветено на биологическите изследвания в Антарктида и подчерта, че успешно работят заедно с биолозите. Проф. Пимпирев заяви, че на конференцията ще бъдат представени най-новите резултати, постигнати от учените, работещи на Антарктика.

1-1

Директорът на Националния център за полярни изследвания изрази радостта си, че сред присъстващите на форума е човекът, който е „локомотивът“ въобще да тръгне антарктическата идея, да стане реалност и сега да се отбелязват 30 години от изследването на науките за земята от българските учени на Ледения континент – акад. Тодор Николов. Проф. Пимпирев припомни, че през далечната 1985/86 година акад. Николов е дал най-силно подкрепа първите български антарктици да тръгнат към Антарктида и да започнат научните си изследвания.

Акад. проф. Тодор Николов приветства всички по случай 30-годишнина на българските изследвания в Антарктида и посочи, че тези години са ярък период на възхода на българския дух и на желанието на младите български учени да вложат своите знания, умения и устрем към един континент, зареян в края на света, изкован в ледената прегръдка, образувана преди глобалното затопляне.

3-1

Той посочи, че в работата си в Софийския университет винаги е бил причастен към осъществяването на желанието и мечтите на своите млади колеги не само да стартират задълбочени и трайни изследвания в Антарктида, но и за неимоверните им усилия буквално да пробият стени у нас и в чужбина и да покажат, че българите имат жизнените сили и знания да допринесат за изследването на този континент. Той подчерта, че началото на тези организирани усилия са положени от Христо Пимпирев и Борислав Каменов: „Благодаря ви, момчета. Вие показахте върхове на българския дух в преследването на една мечта, която стана не само смисъл на вашия живот и на вашите изследвания, но която издигна и българското знаме до нивото на държавите, които символизират и адмирират науката“.

С радост акад. Николов отбеляза, че в българската антарктическа щафета днес се включват все повече млади хора и поздрави проф. Христо Пимпирев, когото определи като мечтател, отдаден на идеите си, целеустремен и умеещ да привлича последователи за изпълнението на едно лично стремление и увлечение от младежките му години, превърнало се в национална кауза.

2-1

Научната конференция продължи с презентация на проф. Пимпирев на тема „Геоложка еволюция и българското присъствие“. В нея той изтъкна, че Леденият континент е претърпял много дълга геоложка еволюция в продължение на милиарди години и привлича вниманието на учените от почти две столетия. Изследванията на геолозите показват важни етапи от дългата еволюция на континента и продължителното преместване на антарктическата литосферна плоча от екваториалната област до южния полярен кръг. Проф. Пимпирев акцентира върху това, че историята на Земята се бележи от непрекъснатото образуване и трансформиране на нейната кора. За тази история са характерни развитието и движението, раждането и изчезването на континенти и океани, на острови и морета, а изригването на вулканите и катастрофалните земетресения са естествени прояви на това вечно движение. В своята научно-популярна лекция проф. Пимпирев отбеляза и че България за 30 години е добила правото да определя съдбата на цял един континент и заедно с още 29 държави да управлява 1/10 част от планетата.

Форумът продължи с представяне на доклади в областите на геологията, геодезията, картографията, геофизиката, палеонтологията, геоморфологията, климатологията, сеизмологията и др. Доклади ще изнесат учени от Испания и Португалия, работили на българската база „Св. Климент Охридски” на о-в Ливингстън, Антарктида.

Конференцията ще завърши с премиерата на документалния филм „Полярни изследователи”, автор на който е Мария Чернева. Филмът представя постиженията на българските учени и техните чуждестранни колеги по време на завършилата през март 2019 г. XXVII Българска антарктическа експедиция. Прожекцията ще се състои в аудитория 272 на Ректората на Софийския университет от 19.00 ч.

Програма