Начало / Новини / Новини и събития / Д-р Стефан Велев от Алма матер изнесе лекция за Антарктида пред ученици в 112 Основно училище

   
Д-р Стефан Велев от Алма матер изнесе лекция за Антарктида пред ученици в 112 Основно училище

Ученици от 112 Основно училище „Стоян Заимов“ в София имаха възможността да „пътуват“ до Антарктида с помощта на геолога д-р Стефан Велев от Софийския университет, член на Асоциацията на младите полярни изследователи (АПЕКС България) и участник в четири експедиции до Ледения континент.

По много увлекателен начин и с чувство за хумор д-р Велев разказа за своята работа на Българската антарктическа база и посочи, че е имал шанса в продължение на четири години да работи там, а съвсем скоро заминава за пети път. С помощта на впечатляващи снимки и забавни истории децата научиха повече за това къде се намира Антарктида, какво представлява българската база на остров Ливингстън, защо учените ходят там, какви изследвания правят, колко е студено и как трябва да умеят да работят в екип, за да успеят да свършат добре работата си и да се приберат живи и здрави в България.

1

Антарктида е опасно място и всички участници в екипа трябва да бъдат много дисциплинирани, посочи д-р Стефан Велев. Той добави, че това е най-труднодостъпният континент на Земята, стигането до там е едно от най-трудните неща, а дори понякога по-трудно от това да се живее и работи на Ледения континент.

4

По време на своето „пътуване“ до Антарктида учениците научиха каква храна трябва да си носят, какви дрехи да подготвят, тъй като 98% от континента е покрита с лед. Д-р Велев подчерта, че това е континентът с най-ниски средни температури на планетата, най-ниски валежи, най-силни ветрове и най-голяма средна надморска височина. Присъстващите видяха снимки от 1987 г., когато е била проведена първата българска експедиция на континента от проф. Христо Пимпирев и неговите колеги. Децата научиха защо първата постройка на базата ни се нарича „Куцото куче“ и че пътят до Ледения континент от България продължава около 10 дни. Те разбраха още кой е най-южният град на света – Ушуая, видяха специалните непромокаеми костюми, с които може да се оцелее при падане в студените води, научиха и за моторните шейни и лодки, как учените си набавят ток, използвайки енергията на слънцето и вятъра. Д-р Стефан Велев разказа на децата и какви са задачите, които има всеки един член на експедицията, за съвместната им работа с колегите от Чили, Аржентина и Испания.

2

Интерес за присъстващите беше историята за това какво е да живееш 22 дни на палатка на Ледения континент без удобствата, които има в научната база на Софийския университет, какво е да работиш на ледниците, защо те са опасни и как трябва да си екипиран.

Голям интерес за всички беше разказът на д-р Велев за животните, които обитават Антарктида, колко вида пингвини има, кои са най-любопитните от тях и по какъв начин те „общуват“ с изследователите. След снимки на красивите залези на Антарктида, които продължават с часове, д-р Стефан Велев отговори на всички въпроси на учениците.