Начало / Новини / Новини и събития / Четвърта съвместна научна конференция на катедрите "Европеистика" и "Политология“ към Философския факултет

   
Четвърта съвместна научна конференция на катедрите "Европеистика" и "Политология“ към Философския факултет

В Конферентната зала на Ректората се провежда Четвъртата съвместна научна конференция на катедрите "Европеистика" и "Политология“ към Философския факултет на Софийския университет. В рамките на научния форум докторанти, студенти и преподаватели ще обсъдят важни теми за бъдещето на ЕС и България, след изборите за Европейския парламент.

Събитието бе открито от гл. ас. д-р Гергана Радойкова от Катедра „Политология“ на Философския факултет, която приветства всички на конференцията и изрази надеждата си да се състои интересна дискусия в рамките на форума.

6

Д-р Райнер Адам, ръководител на проект Югоизточна Европа на Фондация за свободата „Фридрих Науман“, поздрави присъстващите и отбеляза, че се радва да е в Софийския университет и това му напомня времето, когато самият той е бил докторант и трудностите, с които се е сблъсквал тогава. По думите му, светът днес се е променил много, но що се отнася до параметрите в писането на докторски дисертации, много от проблемите са същите.

4

Той говори за възникването на идеята за организирането на настоящата конференция. По думите му, събитието е добра възможност младите изследователи да се срещнат със свои колеги, да обменят опит, мнения и идеи. „От една страна съвременният свят е много сложен и изисква висока степен на специализация, но от друга тенденцията към интердисциплинарност става все по-голяма и все по-често представители на различни науки се събират, за да работят заедно“, отбеляза д-р Адам.

2

Д-р Райнер Адам отбеляза, че докладите от конференцията ще бъдат публикувани в сборник. Той пожела плодотворен и активен обмен на идеи и мнения.

5

Доц. Калоян Симеонов, ръководител на катедра „Европеистика“ във Философския факултет на Алма матер, благодари на всички за интереса и участието в конференцията. Той изрази своята радост от възникването и утвърждаването на научния форум и от факта, че тази конференция от самото начало се организира съвместно от двете катедри, които не само са близки по научни полета, но и като съмишленици. Той изтъкна, че всяка година има представители на други катедри от Алма матер и от други университети и подчерта, че идеята е тази тенденция да се увеличи през следващите години. Той благодари на подкрепата на Фондацията и на организаторите, пожела успех и да има още много такива конференции.

7

Доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на Катедра „Политология“ посочи, че присъства на конференцията с огромно удоволствие, а научният форум много точно е прицелен към малка, но, надява се, изключително влиятелна група. По думите му, от тези докторанти ще излязат достатъчно влиятелни хора и изрази надеждата си те да запазят връзката със своите преподаватели.

9

Доц. Малинов отбеляза, че се надява сътрудничеството между двете катедри да се съхрани. „Има естествена връзка между нас. Няма как политолозите да имат каквото и да е самочувствие, ако нямат задълбочени познания за Европейския съюз, а пък европеистите винаги ще имат нужда от овладяване на инструментариумите на политическата наука“.

Конференцията продължи с представяне на докладите на участниците и дискусии в тематичните панели „Свобода на словото, дезинформация, популизъм“, „Икономика и финанси“, „Разширяване, политика на добросъседство, сигурност“.

1