Начало / Новини / Новини и събития / Честит празник, колеги!

   
Честит празник, колеги!

Скъпи колеги,

През тази трудна и изпълнена с предизвикателства година празнуваме всички важни за академичната ни общност дни по необичаен начин. За съжаление и днешният празник ще бъде различен, защото опазването на здравето на студентите, преподавателите и служителите е най-важният ни приоритет.

Студентският празник, денят, в който почитаме патрона си, и Софийският университет са неразривно свързани. Преди броени дни тържествено отбелязахме празника на нашия патрон Св. Климент Охридски. Правим това за пореден път от 1902 година насам с малки прекъсвания. Едно от тях - при временната промяна на календара, премества празника на 8 декември. При възстановяването на Юлианския календар празникът се връща на 25 ноември, а датата 8 декември Университетът подарява на цялата българска академична общност и така възниква празникът на всички български студенти.

Rektor

В този празничен ден ми се иска да си припомним, че Университетът е територия на свободата, на въображението, на духа и разума. Университетът е общност, в която пълноправно участват всички. Възползвайте се пълноценно от времето си в Университета. Нека то бъде най-щастливото, но и най-полезното в живота ви.

Последните месеци поставиха всички ни пред много изпитания. Наложи се в много кратки срокове да преминем към онлайн обучение, което затрудни всички – и преподаватели, и студенти, и постави високи изисквания към техническата обезпеченост, на които не е лесно да се отговори. Това изискваше огромни усилия и от вас, за което искам да ви благодаря сърдечно. Ние, вашите преподаватели, сме привилегировани хора, защото енергията и любознателността ви държат умовете будни и ни стимулират да ставаме все по-добри в това, което правим.

Пожелавам ви годините, прекарани в Софийския университет, да ви подготвят за всички предизвикателства, пред които ще се изправите, като ви дадат нужните знания и умения и ви изградят като умни и любознателни личности, способни да се учат и адаптират.

Честит празник, колеги!

Проф. дфн Анастас Герджиков

Ректор