Начало / Новини / Новини и събития / БТА представи в Софийския университет изложбата „60 години България в ЮНЕСКО”

   
БТА представи в Софийския университет изложбата „60 години България в ЮНЕСКО”

Трийсет и едно пана с около 150 снимки от архива на Българската телеграфна агенция, проследяващи 60-годишната история на България в Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, са изложени в Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Експозицията може да бъде разгледана до 26 март 2017 г.

На откриването на изложбата „60 години България в ЮНЕСКО” присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев, генералният директор на БТА Максим Минчев, заместник-кметът на София Тодор Чобанов, Мария Спасова, директор на Дирекция „Права на човека“ в Министерството на външните работи. Сред гостите на изложбата бяха бившият премиер Симеон Сакскобургготски, Георги Йорданов, бивш министър на културата, дългогодишният представител на България в ЮНЕСКО проф. Милан Миланов.

Изложбата се реализира с подкрепата на Националната комисия за ЮНЕСКО-България към Министерство на външните работи и с любезното домакинство на Софийския университет.

3

Изложбата бе открита от генералния директор на Българската телеграфна агенция Максим Минчев, който заяви, че ЮНЕСКО е най-силната и най-голямата организация на ООН. Тя е и най-важната, защото това е организацията за култура, за изкуство и за образование, това е организацията, призвана да защитава победите на човека, а те винаги са свързани с културата, образованието и изкуството, подчерта Максим Минчев.

Генералният директор на БТА отбеляза още, че 60 години България в ЮНЕСКО е една много важна и солидна годишнина, присъствието на нашата малка страна в тази голяма организация с изключително важни обекти е доказателство за силата на България именно в областта на културата, образованието и изкуството. „Изложбата проследява не само нашето културно-историческо наследство, но и институционалния път на България в ЮНЕСКО. А той не е малък“, добави Максим Минчев.

8

Мария Спасова благодари на организаторите на изложбата, които са осигурили възможността посетителите да видят ЮНЕСКО в България, но и България в ЮНЕСКО. „Тази изложба проследява историята на едно ползотворно сътрудничество, изпълнено с живот, енергия и идва от убеждението, че културата, науката и образованието са неотменно богатство в нашия свят. Днешните културни реалности са различни от тези през Втората световна война, но имат свързваща нишка през годините и представляват фундаментални човешки ценности“.

Мария Спасова добави, че през изминалите 60 години България е участвала активно в многоликата и разнообразна дейност на организацията и в изложбата могат да бъдат видени кадри от емблематични моменти от нашето сътрудничество. Тя благодари на всички, които са работили за това да присъстват в нашия ден толерантността, културното многообразие, диалогът, всички човешки ценности, които са в сърцето на идеята, за която съществува ЮНЕСКО.

11

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев изрази задоволството си от името на ръководството на Университета да приветства всички с „Добре дошли“ в едно от най-представителните пространства, които притежава съвременна България – централното фоайе на Ректората на Университета, което винаги е живо, през него минават млади хора. Той допълни, че е изключително важно, че изложбата започва своя път тъкмо от това място.

60 години ЮНЕСКО са 60 години една голяма идея, за която са работили генерации политици в световен мащаб. За съжаление, свидетели сме, че в днешните бурни времена тези идеи някак остават на заден план. Светът е втренчен тревожно в други проблеми и това, че България инициира да представи своя скромен дял за развитието на идеите на ЮНЕСКО, е изключително полезно“, каза още в приветствието си доц. Вълчев. Според него Университетът с право може да каже, че най-добре въплътява идеите, за които работи ЮНЕСКО. От тук са започнали своя път в науката най-видните представители на нашата хуманитаристика, хората, заради чиито труд част от нашето културно наследство е в списъците на ЮНЕСКО. От Университета започват своя път новите генерации учени, за които заместник-ректорът изрази надежда, че ще обогатят този списък. „Скритата ми надежда е, че след 10-15 години голяма част от обектите, които сега са в индикативната листа на ЮНЕСКО, да станат част от официално вписаните обекти на организацията и затова трябва да работи цяла България, включително младите поколения, които започват своя път от Университета“.

2

Доц. Вълчев обърна внимание, самата история и дипломатическите отношения, свързани с ЮНЕСКО, са тясно свързани с Университета и посочи, че през 1976 г. тогавашният й генерален директор Амаду Махтар М′Боу е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет. Доц. Вълчев поздрави авторите на изложбата и пожела успешен път на експозицията.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изрази задоволството си от факта, че нашата скромна по територия и население държава има толкова голям принос в ЮНЕСКО, има толкова много действия, които могат да се осъществят благодарение на специалистите, които са сред присъстващите, благодарение на хора, които са вложили години труд в обогатяването на списъка на световното наследство.

„България е пионер в Конвенцията по нематериалното наследство и искам да припомня факта, че първото вписване в списъка на световното нематериално наследство са именно любимите на всички Бистришки баби и благодарение на активната работа на редица наши специалисти, включително и на сегашния генерален директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, София беше избрана за седалище на Регионалния център на ЮНЕСКО за нематериално наследство“.

11

Снимка: Владимир Шоков, Пресфото, БТА

Главният куратор на изложбата Иво Хаджимишев заяви, че за него е било и удоволствие, и предизвикателство да бъде допуснат до неизчерпаемия, изключително богат и ценен фотоархив на БТА, благодарение на който може да се види вписването на България в тази голяма световна организация.

На фотосите могат да се видят лицата на българската дипломация, на българската култура, на българската наука, които взимат участие от първите дни, в които България по документи става член на ЮНЕСКО.

Иво Хаджимишев припомни някои от хората, работили за достойното присъствие на страната ни в организацията - Леда Милева, Чавдар Дамянов, Александър Савов. „Знам как тези хора са проправяли пътя на България в световното обществено мнение. Искам да се поклоня пред българските дипломати, които работиха за името на България. Искам да благодаря на екипа на БТА, защото това е 60-годишен труд, 60 години фотографите и репортерите на БТА са вършели ежедневно своята работа, за да бъде днес тя възкресена“.

 

12

Снимка: Владимир Шоков, Пресфото, БТА

Най-старият фотос в изложбата отразява посещението у нас на генералния директор на ЮНЕСКО Лутер Харис Еванс през 1956 г., най-новите кадри са от Глобалния форум на жените лидери, който се проведе през май 2016 г. в София с участието на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Настоящата изложба представя една малка част от огромната работа и ангажираност на хиляди хора за изграждане на образа на България в ЮНЕСКО и пред света, за издигане на мостове за диалог със средствата на културата и споделянето на духовни ценности.

България се присъединява към ЮНЕСКО на 17 май 1956 г. Членството ни в най-голямата организация на ООН е съпътствано от развитието на активен диалог и ползотворно сътрудничество, на споделени ценности за мир, хуманизъм, толерантност, както и на готовност да се работи за цялостно духовно обогатяване на народите.

Наследник на древни цивилизации и култури, българският народ естествено възприема многообразието на културите като неотменно богатство на нашия свят. Със съзнанието за силата и стойността на своята древна история, културно многообразие и съхранена през вековете национална идентичност, през изминалите шест десетилетия България последователно и целенасочено дава своя принос към мисията на ЮНЕСКО.

14

Национална гордост са включените в световните листи на ЮНЕСКО като паметници с изключителна световна стойност български обекти на материалното и нематериалното ни културно наследство: Боянската църква, Ивановските скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарският конник, Старият град на Несебър, Рилският манастир, Свещарската гробница, Национален парк „Пирин“, резерватът „Сребърна“, хорът на Бистришките баби, ритуалът „Нестинарство”, традицията на производство на „Чипровските килими”, традицията „Сурва”, Съборът на народното творчество в Копривщица.

Фотографии на българските паметници с изключителна световна стойност, включени в листите на ЮНЕСКО, са част от изложбата на БТА „60 години България в ЮНЕСКО”. Техен автор е Иво Хаджимишев, който е и куратор на изложбата.

От 28 март до 3 април 2017 г. изложбата ще бъде експонирана и в галерия „Академия” на Националната художествена академия.

1