Начало / Новини / Новини и събития / Британският писател Иън Макюън бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

   
Британският писател Иън Макюън бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Алма матер британският писател Иън Макюън бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Церемонията бе открита от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, която представи накратко биографията на именития писател.

1

Иън Макюън е роден на 21 юни 1948 г. в Олдершот, Великобритания. Завършва Университета в Съсекс и се утвърждава като е един от най-ярките и влиятелни британски белетристи на своето поколение, носител на наградата „Букър“, писател, киносценарист и драматург.

„Освен че е брилянтен стилист с талант да пресъздава екстремни ситуации и усещания, Макюън е и много активен гражданин. Непоколебим защитник, човек, който смело заявява позициите си срещу всички тези заплахи в нашия доста объркан свят“, каза проф. Данова и подчерта, че Иън Макюън не се колебае активно и остро да пише срещу всичко, което застрашава цивилизацията такава, каквато я познаваме, срещу всяка форма на насилие, срещу всяко нарушение на човешките права.

4

Ние го познаваме и го ценим изключително много най-вече, като човека, написал толкова много романи, станали популярни и получили много от големите литературни награди“ – изтъкна проф. Данова и припомни, че Иън Макюън е в списъка „50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам“, а „Дейли Телеграф“ му отрежда 19-то място в класацията „100-те най-могъщи личности в британската култура“.

Деканът на Факултета по класически и нови филологии посочи още, че Иън Макюън е изключително популярен и в България. Той е автор на 15 романа, преведени на 30 езика, както и на сборници с разкази, книги за деца, пиеси, сценарии за филми по собствените му романи, оратория и либрето. На български език са преведени романите „Изкупление“, „На плажа Чезъл“, „Законът за детето“, „Дете във времето“, „Събота“, „Черните кучета“, „Невинният“, „Почивка в чужбина“ и „Неумолима любов“. Предстои да излезе „Операция Сладкоугодник“.

Първият му сборник с разкази е отличен с наградата „Съмърсет Моъм“. Удостоен е с наградата „Уитбред“ (сега COSTA) за „Дете във времето“. Шест пъти е номиниран за наградата „Букър“. Получава я през 1998 г. за романа „Амстердам“. Романът му „Изкупление“ е отличен с четири награди. „Събота“ получава една от най-старите и престижни британски награди за литература – „Джеймс Тейт Блак Мемориал Прайз“, а през 2011 г. Макюън е удостоен с Йерусалимската награда за свободата на индивида в обществото.

2

Проф. Данова отбеляза, че съдбите на хората се преплитат по един изключително интересен начин, който показва, че в наше време няма нищо случайно, няма нищо, което е отделено. Ние всички сме съпричастни към това, което се случва в света, в който живеем и заради това не можем да останем равнодушни, да останем встрани. Няма как ние да не бъдем засегнати от това, което се случва около нас.

6

Почетното звание „доктор хонорис кауза” на Софийския университет бе връчено на британския писател от заместник-ректора на Алма матер проф. Ренета Божанкова.

Тържествената церемония продължи с академично слово на Иън Макюън на тема "Свободата на изразяването" (Freedom of expression). Той изрази своята благодарност и посочи, че за него е голяма чест да бъде удостоен с това звание. По думите му, Софийският университет е център на свободата на словото. Макюън отбеляза, че разбира свободата на словото като възможността да се изразяваме свободно, докато пишем, но също така да слушаме и да мислим свободно.

Свободата на словото е от изключителна важност за университетите, за да може човек да получи завършено образование, независимо в коя сфера, изтъкна британският писател и подчерта, че свободата на словото е изключително необходима в днешния свят.

7

Той посочи, че днес се намираме в период, в който наистина имаме свобода на словото в много по-голяма степен, отколкото това се е случвало в миналото. По думите му, свободата на словото винаги е била и ще бъде под заплаха от различни посоки.

„Натискът върху свободата на словото идва от всички крайни идеологии, от всички крайни политики, крайни религиозни възгледи и крайните възгледи, що се отнася до това кои сме ние самите като идентичност“, отбеляза Иън Макюън.

В изказването си той се позова на цитат от Волтер – „Аз може да не съм съгласен с това, което казваш, но съм готов с всички сили да защитавам правото ти да го изразяваш“ и подчерта, че свободата на словото подхранва цялото общество. Тя е предпоставка за всички други свободи, на които се радваме. Без свободата на словото демокрацията е една измама, изтъкна Макюън.

9

За всички права и свободи, с които разполагаме, независимо дали това е правото на честен съдебен процес, равенството между половете, правата на децата, на животните и много други, за всички тях трябва да се борим като мислим, говорим и пишем, отбеляза още писателят. Според него, за да можем да се радваме на всичките си права и свободи, имаме нужда от култура, която подкрепя интелектуалците, писателите и другите да мислят по тези проблеми и да изразяват свободно мнението си. Именно университетите са тези институции, които съхраняват културата.

3

В словото си Макюън обърна внимание и на темата за т.нар. фалшиви новини, които според него изкривяват способността ни да се информираме. По думите му, това е целенасочена атака по отношение на свободата на словото.

10

Британският писател посочи, че свободата на словото никога не е нещо просто и ясно и никога не е абсолютна.

Йън Макюън изтъкна, че е отдал живота си на една литературна форма - романа, който бележи своето начало от стремежа ни да изследваме хората, взаимоотношенията им с околните и заобикалящия ги свят. „Всеки един роман олицетворява желанието и стремежа към плурализъм, да усетим какво се случва в ума на някой друг човек. Няма човешко същество – мъж, жена или дете, в чиито ум да не можем да надникнем благодарение на романа“, каза в заключение Иън Макюън.

11

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":