Начало / Новини / Новини и събития / Богословският факултет изпрати деветдесетия си юбилеен випуск

   
Богословският факултет изпрати деветдесетия си юбилеен випуск

На тържествена церемония в Аулата в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 76 бакалаври и магистри от юбилейния 90-ти випуск на Богословския факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Петнадесет от тях завършват с отличен успех.

На празника присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Мария Стойчева, заместник-министърът на образованието Петър Николов, Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, деканът на Богословския факултет проф. д-р Александър Омарчевски, преподаватели, близки и гости на абсолвентите.

Тържеството бе открито от проф. д-р Александър Омарчевски, който поздрави абсолвентите, техните близки и гости на тържеството. По думите му, за завършващите това е един миг, в който виждат реализирана една своя мечта, постигната след дълъг труд. Той изрази увереността си, че както за абсолвентите, така и за техните близки денят на дипломирането ще остане паметен. „Не по-малко щастливи и горди сме ние, вашите преподаватели. Заедно извървяхме път, който ще остане в спомените на всички ни. Затова и препълнени с радост са сърцата ни, когато след малко всеки ще получи своята награда“, каза деканът на Богословския факултет.

1

Проф. Омарчевски пожела на своите възпитаници това да не бъде последният им досег със Софийския университет. Той изрази очакванията си завършилите бакалавърска степен да продължат като магистри, а магистрите – в докторска степен. „Дори и да си тръгнете от тук, нашата вяра и надежда е, че за вас Богословският факултет няма да бъде вече затворен. Всеки от вас винаги е добре дошъл“, каза още деканът.

3

Проф. Омарчевски припомни на абсолвентите, че когато е връчвал техните студентски книжки като първокурсници, им е пожелал освен да придобият знания и умения в Богословския факултет, да станат и добри хора. „Днешната аудитория е с малко или повече по-добра от онази преди четири или пет години. А това никак не е малко“, каза деканът и добави, че времето, в което живеем, е трудно и именно в такова трудно време са необходими добрите хора. Те са коректив, те ще помогнат на обществото да преодолее своите кризи, да вижда светлината дори там, където е мрак.

В края на приветствието си проф. Омарчевски пожела на випуска на добър час.

2

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева отправи приветствие от името на ректорското ръководство към присъстващите в залата. Тя отбеляза, че тържеството на Богословския факултет е в навечерието на 25 ноември, когато Българската православна църква отдава своята почит на първоучителя на българския народ Св. Климент Охридски – фигура с изключително европейско присъствие. По думите й, в голяма степен неговото дело отразява духа на времето му.

6

Проф. Стойчева отбеляза, че на 25 ноември Алма матер дава израз на почитта си към делото на един голям учител и книжовник и няма по-подходящо място да преповтаряме тези думи от Аулата на Софийския университет, който също носи неговото име. „Ние си припомняме великото му дело. Отдаваме тази почит в храма на вярата и на знанието, където и пред неговия златозарен образ можем да изречем: „Величаем те, светителю, отче Клименте“ и да възславим духовната основа на неговото житейско битие“, подчерта проф. Стойчева.

Тя отбеляза, че Богословският факултет, макар и за известно време прокуден от този храм на знанието, никога не е бил отделен от Софийския университет, защото името на св. Климент Охридски винаги ни е държало заедно. Проф. Стойчева изтъкна, че Факултетът има трайно и дълго присъствие и никога не е бил отделян от духа на Софийския университет именно поради тази причина – заедно ние винаги сме градили храма на знанието и на доброто, славели сме, гордеели сме се и сме се заричали да продължим делото на големите книжовници и техните велики духовни дела.

7

Заместник-ректорът подчерта, че мисията на Богословския факултет и днес е да обучава богослови, свещенослужители на Българската православна църква, учители по религия, радетели на духовното във всички области на нашия живот. „И всичко това да правите, като посявате знание и прозрение, че толерантност, диалог и разбиране са толкова необходими и в съвременния ни свят“, каза проф. Стойчева.

Тя подчерта изключителната историческа заслуга на основателите на Софийския университет, че гордо още в началото издигат името на св. Климент Охридски като вечно знаме на българския напредък. „Това име краси коридорите, залите на Алма матер, но за нас е и голяма отговорност, защото всеки ден ние чувстваме отговорността и тежестта като преподаватели да продължим това дело“, каза проф. Стойчева и от името на ректорското ръководство поздрави всички абсолвенти с успешно изминатия път и обяви 90-тия юбилеен випуск 2017 г. на Богословския факултет за завършил.

8

Заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов поднесе приветствие от името на министър Красимир Вълчев. В поздравителния адрес се казва, че празничният ден внася импулс в общите усилия за по-добро бъдеще на реформиращата се българска образователна система. Мисията на преподавателите и студентите днес е да формират интелектуален потенциал, който да приобщи нацията ни към бързоразвиващия се свят, изтъква министър Вълчев и добавя, че за 90-годишното си съществуване Факултетът оставя трайни следи в развитието на висшата богословска наука у нас и в чужбина. По думите му, доказателство за това е и интензивният международен обмен и множеството академични и издателски инициативи. В адреса министър Вълчев изразява своята увереност, че всички абсолвенти ще работят за развитието на младите хора, учейки ги да бъдат мислещи личности, способни да правят своя избор и да бъдат полезни на обществото. Той пожелава успешна професионална реализация на студентите и ги призовава да продължат да учат и да се развиват и след завършването си.

4

Петър Николов също поздрави абсолвентите с избора, който са направили и добави, че в днешния забързан и консуматорски свят не е лесно да се вкара обществото в темите, които вълнуват богословите. „Днес европейските общества влизат в криза, която е на първо място криза на духа и идентичността“, добави Николов и отбеляза, че в тази ситуация те са от малкото хора, които имат отговор на този въпрос.

10

Към присъстващите на тържеството в Аулата се обърна и Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, който заяви, че Българската православна църква, Богословският факултет, Софийският университет, събрани в едно, дават нов смисъл на 90-тия юбилеен випуск, който днес ще прекрачи прага и ще започне да реализира своите придобити знания в полза на Българската православна църква, на нашето общество. „Защото първото и основно нещо, което учим в Богословския факултет, е именно спасение на човешката душа. За да я спасим, ние трябва да я потърсим, тя да ни намери, да търсим спасението, да търсим смисъла на нашия живот, преподавайки и предавайки го на поколенията, които идват след нас“.

9

Той предаде на абсолвентите благословението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит и на архиереите от Светия синод. По думите му, голяма част от най-младите възпитаници на факултета ще поемат по пътя на духовенството, а други ще продължат в академичното поприще на Богословския факултет, за да може да има приемственост. Митрополит Киприан пожела на всички духовно здраве, много и благодатни години.

11

Отличникът на магистърския випуск Елена Селева поднесе приветствено слово от името на абсолвентите. Тя отбеляза, че дипломирането е славен завършек на изминатия път, а дипломата е свидетелство, че всяко добро начинание се увенчава с успех. Елена Селева добави, че дипломата олицетворява придобитите знания и умения, но зад всяка оценка в нея стоят вложените усилия, труд, притеснения и тревоги.

По думите й, за всички абсолвенти е чест да са възпитаници на Богословския факултет и се надява да оправдаят доверието на преподавателите, които са били техен пример като личности, отдадени на науката, професионализма и всеотдайността.

5

Елена Селева се обърна към своите колеги и отбеляза, че всеки помни началото на пътя си и е реализирал своята мечта да се образова и усъвършенства в богопознанието. „Богословието се основава на вярата, която изпълва човешкото битие, вдъхновено от Божията благодат“, каза тя и припомни думите на св. Климент Охридски – „Вярвай в Бога и служи самоотвержено на своя род за повече светлина и правда“, призовавайки колегите си като негови следовници да продължат да следват примера му.

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

12