Начало / Новини / Новини и събития / „Автохтонните езици – защо са застрашени и как да бъдат съхранени?“

   
„Автохтонните езици – защо са застрашени и как да бъдат съхранени?“

В Конферентната зала на Софийския университет се провежда информационен ден по повод обявяването на 2019 година от ООН за Международна година на автохтонните езици. На форума лингвисти представят автохтонни езици от различни региони по света и обсъждат опасността от изчезването им и действията, които се предприемат за съхраняването им, включително в чисто лингвистичен план, с помощта на съвременни компютърни технологии.

Събитието се организира от Факултета по класически и нови филологии и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

2

Форумът бе открит от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, която изрази задоволството си да види толкова много млади хора, които се интересуват от проблемите на автохтонните езици. „Знаем, че в света буквално умират много езици, а с тях всъщност умира и един цял свят, което е най-големият проблем, защото езикът е сърцето на една култура“, каза деканът на Факултета по класически и нови филологии и добави, че затова всеки опит да бъдат запазени, изучавани, да бъдат поставени обратно на картата на „живите“ езици, е много важен. Тя изрази мнение, че събитието „Автохтонните езици – защо са застрашени и как да бъдат съхранени?“ е точно такъв опит, благодари на организаторите и пожела успешна работа.

5

Доц. Цветомира Пашова, заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии и организатор на събитието, представи своите колеги и участници във форума. Основният инициатор на събитието е Тихомир Рангелов, възпитаник на факултета, специалност „Скандинавистика“. В момента той е докторант в Университета Уайкато в Нова Зеландия и документира застрашения език ахамб, който се говори в държавата Вануату.

4

В информационния ден участват и Светлана Колева, хоноруван преподавател в специалност „Унгарска филология“, Патрисия Кутюр, хоноруван преподавател в специалност „Френска филология“, и езиковедът доц. Георги Жечев от специалност „Френска филология“.

6

Автохтонните езици (познати още като местни езици) са езиците на местното население в много мултиетнически държави, особено в контекста на постколониализма. Повечето автохтонни езици се говорят от малко на брой хора, много от тях не са документирани и са застрашени от изчезване. Смята се, че от близо 7000-те езика, говорени по света в момента, около половината ще изчезнат до края на 21-ви век.

1
3