Начало / Новини / Новини и събития / Астрономическата обсерватория на Софийския университет отваря врати за посетители

   
Астрономическата обсерватория на Софийския университет отваря врати за посетители

От 20 октомври 2017 година в края на всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Дневните посещения включват кратка интерактивна лекция, запознаване с исторически факти и разглеждане на обсерваторията. Вечерните включват и наблюдения с телескоп при ясно небе.

Посещенията ще стават с предварително записване. Възможно е да има изключения, при които обсерваторията да не е достъпна за посетители поради провеждането на лекции със студенти, конферeнции, семинари или ремонт.

Цена за посещение (групи от поне 6 човека):

Дневни посещения:

– 5 лв. за възрастни

- 3 лв. за деца (над 6 г.), пенсионери и студенти

Вечерни посещения:

- 7 лв. за възрастни

- 5 лв. за деца (над 6 г.), пенсионери и студенти

Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет организира и множество популяризационни събития със свободен вход, сред които са ежеседмичният кръжок по астрономия , вечери на астрономията и др.

Новата учебна година на кръжока по астрономия към катедра „Астрономия“ стартира на 19 октомври 2017 г. от 19:30 ч. в зала А205 на Физическия факултет на Софийския университет с лекция на доц. Кирил Стоянов от Института по астрономия с НАО при БАН за звездната симбиоза или защо са интересни симбиотичните звезди.

Obs_20170820_11

Програмата за октомври, ноември и декември включва шест лекции във Физическия факултет и две сбирки в Астрономическата обсерватория в парк „Борисова градина”.

Извън ежеседмичните лекции в четвъртък от 19:30 ч. предстои обявяването на допълнителна програма с практическа насоченост към кръжока. Разширената програма ще включва 15 сбирки през учебната година, които ще се провеждат в сряда от 19:30 ч. през седмица в Астрономическата обсерватория със свободен вход и предварително записване. Допълнителната програма стартира на 1 ноември 2017 г. и е подходяща за деца над 12 г., както и за възрастни с интерес към астрономията.

Muzeiko2

Кръжокът по астрономия на катедра Астрономия се провежда от над 100 години, като негов основател е световноизвестният математик акад. Кирил Попов, първият доктор по астрономия в България. Повечето от сбирките на кръжока се провеждат от 19:30 ч. в зали А205 или А207 на Физическия факултет с предварително определени тема и лектор. Акцентът на тези сбирки е българският принос в световната астрономия, а основни лектори са учени от катедрата и други астрономически институции от България и чужбина. Нивото на лекциите е подходящо за студенти и ученици с изявен интерес към астрономия и физика. Веднъж в месеца кръжокът се провежда от 19:30 ч. в Астрономическата обсерватория, Борисова градина. Тези сбирки са при свободна програма - разговори за актуални астрономически открития и събития. При ясно време има възможност за кратки демонстрационни наблюдения на планети, Луна и по-далечни обекти с няколко телескопа. Всички сбирки на кръжока са с вход свободен.