Начало / Новини / Новини и събития / Антарктическа фотоизложба "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент"

   
Антарктическа фотоизложба "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита антарктическа фотоизложба "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент" на членове на APECS (Асоциация на младите полярни изследователи), посветена на 60 години от създаването на Геолого-географския факултет и 60 години от създаването на Биологическия факултет.

Приветствие към присъстващите поднесе доц. Любомир Кендеров от Биологическия факултет, участник в последните две български експедиции и автор на част от изложените снимки. Той представи експозицията "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент" и заяви, че геологията е онази наука, с която започва всичко в Антарктика преди повече от 30 години.

1-3

Доц. Кендеров подчерта, че геологията и биологията са основните научни дисциплини, с които се работи на Ледения континент. „Младите учени, които работят на това уникално място, имат късмет да са там благодарение на доайена на българските антарктически изследвания и ръководител на всички полярни експедиции проф. Христо Пимпирев“, каза още доц. Кендеров.

1-4

Той представи и останалите автори – любители фотографи, чиито творби могат да бъдат видени на експозицията – гл. ас. д-р Ралица Събева, д-р Деница Апостолова и гл. ас. д-р Стефан Велев, и тримата от Геолого-географския факултет.

1-1

Проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт поздрави проф. Климент Найденов – декан на Геолого-географския факултет и проф. Стоян Шишков – декан на Биологическия факултет за 60-годишнината на факултетите и отбеляза тяхната съвместна работа.

1-10

Той не скри вълнението си и подчерта: „Щастлив съм да присъствам на събитието, защото то е организирано от тези, които са след нас. Ние бяхме пионерите и се радвам, че сме посели едно семе, от което изникват млади наши колеги, те поемат нещата и най-важното е, че мога да разчитам на тях“.

1-12

Проф. Пимпирев се върна за кратко в спомените си за първите експедиции, първите антарктици и припомни за развитието на българската база в Антарктида и първото плаване на българския научноизследователски кораб към Ледения континент. Накрая той благодари на многобройните присъстващи на откриването на изложбата и пожела да имат още нови поводи за събирания.

1-7

В своето приветствие деканът на Биологическия факултет проф. д-р Стоян Шишков заяви, че изложбата показва едно дълголетно сътрудничество между двата факултета и изрази надеждата си, че това сътрудничество ще доведе не само до нови научни постижения, но и нови фотографски постижения на колегите, които имат щастието да работят на този континент.

1-5

Той подчерта, че това е едно от поредицата събития, които двата факултета организират съвместно. „60 години история на двата факултета показват, че двата факултета се развиват успешно, въпреки трудностите и най-вече, че разширяваме ареала си на изследване“, каза накрая проф. Шишков и пожела на всички да се насладят на изложбата.

1-2

Той изрази надеждата си в края на тази изследователска година да е обогатена с още повече фотографии.

1-9

Деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов обърна внимание, че изложбата е част от събитията, посветени на годишнината на факултетите и че тази година се навършват и други годишнини – 135 години от основаването на Софийския университет, 130 години от първата геоложка лекция, 125 години от първата географска лекция в Ректората. Той благодари на колегите си от двата факултета за тяхното съдействие и за доброто сътрудничество.

1-6

Изложбата "Гео-Био-поход на млади учени към ледения континент", създадена със съдействието на APECS, може да бъде разгледана до 14 януари 2023 г.

1-8
1-13
1-11