Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2019 и випуск 2020 на магистърската програма „Право на ЕС“ получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2019 и випуск 2020 на магистърската програма „Право на ЕС“ получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата на Софийския университет, 62 абсолвенти от магистърската програма „Право на ЕС“ към Юридическия факултет от випуск 2019 и випуск 2020 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. Девет от тях са отличници.

Церемонията бе открита от доц. д-р Иван Стойнев, който поздрави присъстващите и заяви, че на този ден се отбелязва дипломирането на тринадесетия и четиринадесетия випуск на магистърската програма, както и откриването на поредната 16-та академична година. „През тези 16 години програмата успя не само да се утвърди като една от водещите магистърски програми на Софийския университет, но също така да се превърне във водещо средище на науката за европейската интеграция“, каза доц. Стойнев. Той благодари на всички свои колеги-преподаватели, с които са създали през годините един истински и сплотен екип.

1

Доц. Стойнев подчерта, че тази програма е една от малкото двуезични програми и изтъкна подкрепата на Френския институт и на Френското посолство. Той благодари за тази подкрепа на директора на Френския институт Пиер Колио, на Светослав Миланов – аташе по междууниверситетските въпроси, както и на декана на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев. „Разбира се, всичко това нямаше да бъде възможно без вас, нашите студенти, нашите дипломанти“, каза доц. Стойнев и допълни, че те завършват образованието си в странно време, на отчуждение и противоборство, време, в което аргументите на разума са изтласкани от аргументите на силата.

2

Именно в този контекст се надявам вашето следване да е успяло не само да формира необходимите знания, но също така да формира най-вече един дух на непреклонност и бунтарство, който да ви насърчава да правите смел избор, контрастиращ с доминиращата доктрина“, каза доц. Стойнев и допълни, че днес имаме нужда от хора които превръщат знанието си в критичен поглед, а не в част от сляп конформизъм.

3

В края на приветствието си доц. Стойнев акцентира върху усилията, положени от дипломантите, за да стигнат до този ден и им пожела успех и на добър час.

Деканът на Юридическия факултет проф. Даниел Вълчев отправи думи на признателност към ректорското ръководство за подкрепата му към магистърските програми на факултета, като припомни, че от миналата година стартира и програма, свързана със защита правата на човека. Деканът специално поздрави и проф. Семов и всички колеги, които, по думите му, години наред отстояват високото ниво на преподаване в рамките на магистърската програма „Право на ЕС“.

1-1

„Независимо кой какво научава в рамките на един курс на преподаване, според мен човек, който е бил в Софийския университет, запомня едно нещо – че Софийският университет е място, където академичният дух продължава да бъде на високо ниво, където всяко едно поколение иска да предаде на следващото както знанията, които е усвоил, така и своето научно любопитство, да зарази следващите, които идват с такова научно любопитство, с чувството на свобода да бъдат задавани въпроси и съответно да се търсят свободно техните отговори“, каза накрая проф. Даниел Вълчев и пожела на абсолвентите на добър път.

11

Дипломантите бяха поздравени и от проф. Васил Маринов, заместник-ректор на Софийския университет, който изрази убедеността си, че зад дипломите, които те получават стоят хора със знания и умения, които достойно ще представят Софийския университет в своя професионален живот. От името на ректорското ръководство той им пожела преди всичко много здраве, много житейски и професионални успехи.

20

Заместник-ректорът призова дипломантите да не забравят Софийския университет и преподавателите си и обяви випуските за завършили.

24

Абсолвентите бяха поздравени и от заместник-министъра на правосъдието г-жа Мария Павлова. Тя им пожела да продължат да следват мечтите си, да не забравят защо са завършили тази програма, възможностите и хоризонтите, които тя открива пред тях за реализация както в България, така и извън нейните граници. Зам.-министърът им пожела късмет, попътен вятър и да се реализират във всяко едно поприще, което желаят.

7

В рамките на церемонията г-н Пиер Колио, съветник по сътрудничеството и културата и директор на Френския институт също поздрави завършващите.

Проф. Атанас Семов, основател на магистърската програма и настоящ член на Конституционния съд, също отправи своя поздрав към присъстващите в Аулата. Той обърна внимание на тежките учебни години заради вируса COVID и подчерта, че знанието е най-добрата ваксина срещу вируса на духовната нищета.

8

Ако е вярно, че човек се учи, докато е жив, още по-вярно е, че човек е жив, докато се учи, докато се притеснява от незнанието и има порив за знание“, каза още проф. Семов и призова завършващите да мислят, да се съмняват и да бъдат смели. „Смелите съмняващи се юристи са тези, които движат правото на Европейския съюз напред“, каза проф. Семов. Той поздрави и новопостъпилите студенти в магистърската програма и пожела на всички на добър час.

22

Отличникът на випуска Емилия Спирова отправи своя поздрав към присъстващите. Тя посочи, че това е специален ден, в който ще получат дипломата си – символ на неуморно учене, стриктност, последователност, желание и труд. Емилия Спирова запозна присъстващите със своята мотивация да запише магистърската програма „Право на ЕС“ – желанието си за развитие и новите хоризонти, които тя предлага. Тя изтъкна, че програмата я е срещнала с много близки приятели и отдадени ерудирани преподаватели. Емилия Спирова благодари от името на всички свои колеги на техните неуморни преподаватели, на близките и семействата им. На колегите си пожела да са здрави, достойни граждани на страната си и където и да се намират, с каквото и да се занимават, никога да не спират да учат и да се предизвикат, за да дадат най-доброто, на което са способни.

Церемонията продължи с връчване на дипломите на абсолвентите.

12
13