Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2015 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2015 г. на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на завършилите Факултета по класически и нови филологии. 270 бакалаври и магистри получиха дипломите си за завършено висше образование. 92-ма са отличниците, от които с пълен отличен успех са седем абсолвенти.

Церемонията бе открита от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова. Тя поздрави абсолвентите за техния специален ден и изрази надеждата си, че във времето, прекарано в Софийския университет са натрупали знания, опит, умения, които ще им помогнат в техния житейски път. В приветствието си проф. Данова припомни една източна мъдрост, която казва, че независимо от студените пролетни дни, всички знаем, че идва лятото. „Вие сте на прага на вашето лято. Лятото, в което ще трябва да реализирате това, което сме ви дали“ каза още деканът на Факултета по класически и нови филологии.

1

Проф. Данова пожела на завършващите да използват и умножават талантите си и да постигат нови и нови успехи.

Заместник-ректорът на Софийския университет чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов всички абсолвенти поздрави от името на ректорското ръководство с успешното завършване на Факултета по класически и нови филологии. По думите му, това е най-приятното изживяване за един преподавател – да види своите студенти пораснали и помъдрели. Той заяви, че е сигурен, че за абсолвентите е минало неусетно времето от първия миг, в който са прекрачили прага на Алма матер и изрази увереността си, че времето ще заличи трудностите, които са срещнали по време на обучението си, но ще остави живи хубавите спомени и многобройните приятелства, които продължават цял живот, както и придобитата сериозна квалификация и подготовка, получена от преподавателите и благодарение на усилията на завършващите. Проф. Витанов подчерта, че за Университета е повод на гордост, че според Националната рейтингова система на висшите училища Алма матер е на първо място във всички направления, по които обучава студенти.

3

Заместник-ректорът изрази увереността си, че получената подготовка на абсолвентите ще им помогне в намирането на работа и професионалната реализация, която ще отговаря на техните възможности, желания и амбиции. „Тепърва ще прилагате наученото и ще се убеждавате, че изборът ви да учите в Софийския университет е бил възможно най-правилният, каза заместник-ректорът и пожела на младите специалисти да си намерят удовлетворяваща ги работа, която да им създаде усещане за пълноценно изживян живот. Проф. Витанов обви випуск 2015 г. на Факултета по класически и нови филологии за завършил.

4

Ивайло Йорданов, председател на Факултетния студентски съвет към Факултета по класически и нови филологии, също поздрави абсолвентите и заяви, че в този ден те завършват не просто поредната образователно-квалификационна степен от обучението си, а завършват най-престижното висше училище в страната. Той им пожела да бъдат твърди, никога да не се предават и да запазят жив пламъка на любознателността. „Запазете и онова, което ни свързва – преживяването, наречено Факултет по класически и нови филологии. Продължавайте да култивирате у вас ценните качества на това преживяване - вкуса към многообразието, толерантността към различното и различните, вътрешна освободеност и жизнерадост, “, каза още Ивайло Йорданов. Той добави, че за всички образованието в Софийския университет е една важна страница от живота им. Тук са намерили приятели, научили са нови неща, доизградили са се като личности.

Председателят на Факултетния студентски съвет призова абсолвентите да помнят приятелите си, своите преподаватели и да бъдат горди, че се дипломират именно в този факултет. Той припомни, че миналата година Факултетът по класически и нови филологии чества 50-годишнината си, че в него се преподават повече от 40 езика и се обучават студенти в 20 специалности в бакалавърска степен и в над 30 магистърски програми. Ивайло Йорданов пожела цялото възможно щастие на колегите си и успех в следващата глава от житейската им история.

5

По време на тържествената церемония академично слово произнесе проф. дфн Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет. Той поздрави всички и заяви, че Факултетът по класически и нови филологии години наред опровергава казаното от Киплинг, че Запад е Запад, Изток е Изток и те никога няма да се срещнат. „Всъщност нашият факултет е територията, на която Западът и Изтокът се срещат всеки ден. Във ваше лице имаме хора, които овладели съответните източни езици, знаещи прекрасно и западни езици ще работят точно за това сближаване между Изтока и Запада“, каза проф. Федотов и изрази гордостта си, че именно в Софийския университет действа най-големият на Балканите Център за източни езици и култури, в който се изучават десетки източни езици, литератури, култури, общества и истории. Той зададе въпроса защо всъщност трябва да се занимаваме с Изтока и припомни, че измежду шестте хронологично най-древни цивилизации четири са източни – китайската, индийската, египетската и цивилизацията на междуречието (акадска, асирийска, вавилонска, шумерска). Директорът на Центъра по източни езици и култури припомни още, че гърците и римляните наследяват не малко от източните цивилизации. Измежду тези шест цивилизации има една-единствена – китайската, която продължава да съществува като цивилизационен континуум и това се случва пак на изток.

2

Той припомни и едно изследване, направено на Запад, според което дължим много на китайците – това са не само коприната и туша (мастилото), а и много технологични иновации, открити навремето в Китай, които ползваме и до днес. Такива големи култури като китайската, индийската, иранската продължават да бъдат изключително популярни и при нас на Запад, подчерта проф. Федотов и изрази съжалението си, че контактите ни с Изтока в момента са помрачени от всички страдания, които се случват съвсем недалеч от нас – в Сирия, в Ирак, в Либия, в Северна Африка.

В словото си проф. Федотов се спря на въпроса какво трябва да се направи в Европа, за да може наистина хората, принадлежащи към различни култури и цивилизации да живеят в хармония. Той подчерта, че светът се нуждае от медиатори и владеещите източни езици, познавайки дълбоко съответните източни култури, биха могли да направят моста между Запада и Изтока истински и солиден.

В своето слово проф. Федотов заяви, че за него и в професионален, и в личен план Изтокът е съдба и пожела на тези, които ще получат дипломите си от източните специалности - кореисти, японисти, индолози, тюрколози, арабисти, да направят всичко, за да може и за тях Изтокът да стане съдба. „Вие ще бъдете привилегированите да споделяте не само знанието за едната половинка на нашата планета, но и за двете й половинки - онази, която се нарича Изтокът“.

Проф. Федотов пожела на абсолвентите от всички специалности на факултета избраната професия да се превърне в тяхно любимо занимание и хоби.

6

От името на абсолвентите поздрав поднесе и Цветелина Борисова, пълен отличник от специалност „Кореистика“. Тя припомни на колегите си въздишката на облекчение, когато са си взели финалния изпит, но без да си дават сметка, че трудното едва сега започва. „Защото всеки един от нас, в този миг, от днес, става представител на учебната институция, която напуска. И съответно отговорността ни е огромна. Точно както беше огромна и отговорността на преподавателите, които имаха грижата ние да получим най-доброто образование в България, завършвайки най-старото и най-престижно висше училище у нас“, каза Цветелина Борисова.

7

Тя добави още, че през изминалите години тя и колегите й са научили много, пораснали са и са станали по-отговорни, срещнали са приятели, а най-важният урок, който са научили през изминалите години е, че всеки един от тях носи отговорност за собствения си живот, за собственото си бъдеще.

Където и да отидем, каквото и да правим всички ние никога няма да забравим доброто, което сме преживяли зад вратите на Софийския университет“, каза абсолвентката и припомни радостните, но и трудните моменти по време на следването. Тя благодари на своите преподаватели, които са превърнали Центъра за източници езици и култури в техен втори дом, в който са се почувствали като от едно семейство.

8
9
10