Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от специалност „Международни отношения“ получиха дипломите си за завършено висше образование

   
Абсолвентите от специалност „Международни отношения“ получиха дипломите си за завършено висше образование

На официална церемония 97 бакалаври и магистри, възпитаници на Юридическия факултет, получиха дипломите си за завършено висше образование. 25 са студентите, които завършват с отличен успех, а пълните отличници са трима.

Тържеството се проведе в Аулата на Софийския университет. Випуск 2016 г. на бакалаврите от специалност „Международни отношения“ и завършилите магистърските програми „Международна сигурност“, „Международни бизнесотношения“ и „Международни организации и многостранна дипломация“ и техните близки бяха приветствани от декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов.

2

Той заяви, че абсолвентите са имали честта да се обучават във факултет със 125-годишна история и в университет, който е център на българската интелектуална мисъл. Деканът припомни още, че Юридическият факултет на Софийския университет е първи в рейтинговата система на България и е един от първите и най-престижните факултети, който е бил и ще бъде в центъра на най-значимите събития на Университета, определящ до голяма степен неговия облик.

3

В приветствието си деканът на Юридическия факултет припомни имената на знаменитите българи, които са оставили своя отпечатък в историята на Факултета – Стоян Михайловски, Алеко Константинов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Христо Смирненски, Илия Бешков, Константин Кисимов, Борис Христов и други.

В приветствието си проф. Пенов изтъкна, че Юридическият факултет не е единственият в страната, който подготвя кадри по международни отношения, но в конкуренцията си с другите факултети отстоява завоюваните позиции и авторитет и заради своите студенти – заради тяхното желание да усвояват задълбочено преподаваната материя.

5

Деканът с гордост отбеляза, че студенти, завършили „Международни отношения“ в Софийския университет, се ценят като кадри в държавните органи и частните организации. Проф. Пенов изрази увереността си, че в бъдеще абсолвентите ще прилагат в работата си не само знанията си, но и своите ум и сърце, за да възтържествува справедливостта.

Проф. Пенов поздрави абсолвентите, техните преподаватели и близки за празника и им пожела сполука и дързост и да отстояват мечтите си. Той им пожела на добър час и припомни, че винаги са добре дошли в своя факултет.

7

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев също поздрави абсолвентите: „След изминалите години, изпълнени с усилен труд, след тревогите, след радостите, след сълзите, днес ще получите своите дипломи. Това, разбира се, е заслуга на всеки един от вас. Но това е и заслуга на вашите преподаватели, на семействата ви, които са ви подкрепяли“.

Доц. Вълчев отбеляза, че дипломата не отваря всички врати, но получените знания са една добра основа, върху която да изградят бъдещето си. Заместник-ректорът увери абсолвентите, че несъмнено ще бъдат успешни, ако по време на следването са направили три важни неща – ако са изградили уменията да отворят сетивата си и да проумяват света около себе си; ако се утвърдили уменията да развиват умовете си и да не жалят сърцата си.

Заместник-ректорът призова абсолвентите да помнят, че вратите на Университета са винаги отворени за тях и винаги да бъдат горди негови възпитаници и им пожела на добър час.

9

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева поздрави абсолвентите от името на омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова. Тя отбеляза, че винаги се завръща в своята Алма матер с радост, за да поздрави младите си колеги и да им пожелае успех. По думите й, огромната конкуренция и натоварването, с които абсолвентите са свикнали, никога няма да бъдат същите, а ще са още по-големи. Тя изрази увереността си, че въпреки това всички завършващи имат силната мотивация на добре подготвени и изпълнени с ентусиазъм да се докажат млади хора.

12

Да завършиш най-стария университет и най-престижния факултет в България е повод за гордост, защото възпитаници на Юридическия факултет са много бележити личности. Това задължава всички нас да пазим достойнството на професията, която сме избрали“, каза Диана Ковачева и подчерта, че да се занимаваш с международни отношения днес не е никак лесно. Живеем в свят, където единствено дипломацията и толерантността могат да осигурят крехкия баланс на отношенията между държавите, подчерта г-жа Ковачева и добави, че дипломатите трябва да намерят път там, където правото, международните договори и правителствата не са успели.

„Бъдете смели, уверени и не спирайте да търсите себе си през целия си професионален път“, каза в заключение заместник-омбудсманът.

10
12