Начало / Новини / Новини и събития

   
Приключи научно-практическата конференция „Децата и медиите“

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Държавната агенция за закрила на детето организираха Научно-практическа конференция „Децата и медиите“. Събитието съпътства XVII-ия Международен семинар за правата на детето на Евроазиатския съюз „Азия-Европа.

В Алма матер бяха връчени тазгодишните стипендии „За жените в науката“

В Световния ден на науката за мир и развитие Софийският университет бе домакин на тържествената церемония по награждаването на победителките в тазгодишната програма „За жените в науката“. Университетът заедно с L’Oréal България и Националната комисия за ЮНЕСКО-България за седма поредна година са партньори и съорганизатори на инициативата, която насърчава младите жени в България да изберат професионално развитие в научната сфера.

„Децата и медиите“ – научно практическа конференция в Софийския университет

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Държавната агенция за закрила на детето организираха Научно-практическа конференция „Децата и медиите“. Събитието съпътства XVII-ия Международен семинар за правата на детето на Евроазиатския съюз „Азия-Европа“.

Изложби на преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика в галерия „Алма матер“

В галерия "Алма матер" в Ректората бяха открити две изложби на преподаватели от Катедра "Визуални изкуства" към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет - изложба - живопис на проф. д-р Стефан Алтъков, зам. декан на факултета и ръководител на Катедра "Визуални изкуства" и изложба-графика на проф. Буян Филчев.

Творби на проф. Лаура Димитрова бяха представени на Шестото международно триенале на текстилното изкуство

Проф. д-р Лаура Димитрова от катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет участва в Шестото международно триенале на текстилното изкуство в Нови Сад, Сърбия с творбите си „Външност и същност“, „Опитомяване“ и „Същина“.

Двадесет и двама нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Софийския университет

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с най-новите си колеги и им връчи трудовите договори.

Юридическият факултет на Софийския университет отбеляза своята 125-годишнина

В Народния театър „Иван Вазов“ Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отпразнува своята 125-годишнина. На тържеството присъстваха ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, министърът на правосъдието на Република България г-жа Цецка Цачева, деканът на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, заместник-деканите на факултета доц. д-р Георги Митов и доц. д-р Анета Антонова, преподаватели и студенти, възпитаници на факултета магистрати, съдии и общественици.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 3 ноември 2017 г. ни напусна проф. Костадин Грозев.

Алма матер бе домакин на публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“

В Аулата на Софийския университет се проведе публична дискусия на тема: „Европа – По пътя към дигитално бъдеще“ с президента на България Румен Радев и президента на Швейцария г-жа Дорис Лойтхард.

Семинар „Качествени и количествени методи на изследване“ по проект за съвременни методи и методики в научните изследвания

В зала „Яйцето“ в бл. 4, кампус „Изток“ се проведе първият семинар на тема „Качествени и количествени методи на изследване” по проекта „Формиране на компетентости и усъвършенстване на умения за прилагане на съвременни методи и методики за научни изследвания от млади учени“ (Договор № ДМ10/2 от 14.12.2016 г. по Фонд „Научни изследвания”). Лектори бяха доц. д-р Калоян Харалампиев и гл. ас. д-р Петя Славова от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Открита бе изложбата „Рестартирай – пресъздай“

На 2 ноември 2017 г. в изложбена зала „Вароша“ в Ловеч бе открита изложбата „Рестартирай – пресъздай“ по съвместен проект на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Министър Лиляна Павлова се срещна със студенти на Алма матер

В Аулата на Алма матер министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова се срещна със студенти на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и запозна младите хора с основните приоритети, които страната ни ще следва по време на първото Българско председателство. Модератор на дискусията бе Мария Йорданова, студентка в трети курс в специалност „Европеистика“.

Бразилска литературна вечер се проведе в Софийския университет

В „Яйцето“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе бразилска литературна вечер, на която бяха представени книгите „Дъщерята на реките“ и „Къде са цветята“ на Илко Минев, „Бразилски цикъл“ на Елисавета Багряна и „Точката на изчезване“ на Лобо Пазолини, издадени на български и на португалски език.

Софийският университет бе домакин на церемонията „Отличниците на България“

В навечерието на Деня на будителите в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе церемонията по връчване на отличията на 54 ученици от 12 града в страната, постигнали значими научни постижения и спечелили медали от международни състезания. Кампанията „Отличниците на България“ е инициатива на вестник „24 часа“, която има за цел да популяризира добрите примери в българското образование. Водещ на церемонията бе журналистът Георги Милков.

Студенти от Факултета по математика и информатика спечелиха 14 медала на Националната студентска олимпиада по компютърна математика

Студенти от Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечелиха пет златни, четири сребърни и пет бронзови медала в група А на VI Национална студентска олимпиада по компютърна математика CompMath 2017„Академик Стефан Додунеков", която се проведе от от 27 до 29 октомври 2017 г. във Варна.

Увеличава се размерът на студентските стипендии за успех през учебната 2017/2018 година

На 31 октомври започва кампанията за кандидатстване за стипендии за зимния семестър.

В Софийския университет започна обучение за използването на нова платформа за онлайн публикуване на епиграфски археологически паметници

Софийският университет е домакин на международен тренинг по работа с платформата ЕFES (EpiDoc Front-End Services). Това е инструмент, който позволява публикуването в интернет на колекции от археологически паметници, съдържащи текст – т.нар. епиграфски паметници.

Ръководството и студентите на Юридическия факултет отдадоха почит пред основателите на Факултета

Ръководството на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподаватели и студенти от факултета поднесоха венец пред плочата с имената на основателите на факултета, която се намира пред 292-ра аудитория в Ректората.

В Алма матер се проведе публична лекция-дискусия с европейския комисар Гюнтер Йотингер

Европейският комисар Гюнтер Йотингер, отговарящ за бюджета и човешките ресурси, участва в публична лекция-дискусия в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието, което бе на тема "Бюджет за бъдещето на Европа", бе организирано от Представителството на Европейската комисия в България.

Посещения в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в края на октомври и началото на ноември без предварително записване

При силен интерес стартираха регулярните платени посещения в Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През дневните и вечерни часове на 20, 21 и 22 октомври стотици жители и гости на София посетиха най-старата астрономическа обсерватория в България.

Софийският университет и Зографската света обител в Атон подписаха 10-годишно споразумение, в рамките на което ще бъде развивана дългосрочна научна програма

В Софийския университет започна двудневната международна научна конференция „Зографската библиотека и архив: Изследователски подходи при дигитализацията, описанието и изданието на изворите”. Конференцията се организира по проект „Зографски дигитален архив в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер”.

Министър-председателят на Република Корея посети Центъра за източни езици и култури на Алма матер

В рамките на официалното си посещение в България министър-председателят на Република Корея Ли Нак-Йон гостува в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той се срещна с ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, директора на Центъра проф. Александър Федотов, Величка Стойчева, директор на 18-то Средно училище „Уилям Гладстон“, ученици, преподаватели и студенти от специалност „Кореистика“.

В Софийския университет се отбелязва 125-годишнината от началото на университетската философия в България

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе официалното откриване на тридневната конференция надслов „PHILEO-SOPHIA. 125 години университетска философия“, посветена на 125-годишнината от създаването на първата университетска катедра по философия в България „Философия и педагогия“, с което се полага началото на университетската философия в България.

15-тото издание на Европейския ден на предприемача проправя пътя на българското студентско предприемачество към Европа

„Европейски предизвикателства пред предприемачеството в България“ бе темата на тазгодишното, 15-то по ред издание на Европейския ден на предприемача (ЕДП), организиран от Научноизследователския сектор с Център за трансфер на технологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Във Физическия факултет се провежда курс, посветен за изучаване на нано- и фемто-спътници

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда 5-дневен обучителен курс, воден от трима японски инструктори от HEPTASat Training Program към Hihon University, Япония. Курсът, който започна на 24 октомври и ще продължи до 28 октомври 2017 г., е един от най-авторитетните в тази област и в рамките му се обучават 18 участници - български студенти и преподаватели от различни университети.

Студенти от Факултета по математика и информатика завоюваха третото място в международно състезание по програмиране

На 21 октомври 2017 г. в Букурещ, Румъния и във Виница, Украйна се проведе студентското състезание по програмиране ACM SEERC 2017. В състезанието участваха над 70 отбора от университети на Балканския полуостров, Украйна и Молдова. Състезанието е квалификация за неофициалното световно първенство за студенти ACM International Collegiate Programming Contest за регион Югоизточна Европа.

Изложба "NATURA SACRA - Между метафората и абстракцията"

В Галерия "Алма матер" в Ректората бе открита изложбата "NATURA SACRA - Между метафората и абстракцията" на д-р Снежина Бисерова, гл. асистент във Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет, специалност "Изобразително изкуство". Експозицията може да бъде разгледана до 3 ноември 2017 г.

Преподаватели и докторанти от Алма матер работят по проект за съвременни методи и методики в научните изследвания

Докторанти, млади учени и водещи специалисти от Философския факултет на Софийския университет работят успешно по два работни пакета по проект „Формиране на компетентности и усъвършенстване на умения за прилагане на съвременни методи и методики за научни изследвания от млади учени“ (Договор № ДМ10/2 от 14.12.2016 г. по Фонд „Научни изследвания”). Ръководител на проекта е гл. ас. д-р Пенка Христова.

Проф. Ренета Божанкова: „„Алтер Его“ изправя всички нас пред алтернативите на мисленето, на чувствата и на изкуството“

В навечерието на 130-годишнината на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и 60-годишнината на Университетския театър започна Международният театрален Форум „Алтер Его“ 2017. Домакините на фестивала Театър-лаборатория „Алма Алтер“ откриха събитието със спектакъла „Бурята“.

Тринадесета международна конференция по социолингвистика „Обществените процеси и тяхното отражение в езика“

В СУ „Св. Климент Охридски“ се проведе Тринадесетата международна конференция по социолингвистика на тема: „Обществените процеси и тяхното отражение в езика“. Конференцията продължава почти тридесетгодишна традиция на дискусии в рамките на научни форуми, организирани от Международното социолингвистическо дружество – София, по проблеми, отразяващи динамичните отношения между общественото и езиковото развитие.

Национални четения по руска литература се проведоха в Софийския университет

В Софийския университет се проведоха националните четения по руска литература, посветени на 75-годишнината на проф. дфн Петко Троев, известен литературовед и дългогодишен преподавател по руска класическа литература в Университета. Събитието бе организирано от Факултета по славянски филологии.

В Алма матер бяха представени стипендиантската програма на Германската служба за академичен обмен и програмата за стаж в германския Бундестаг 2018

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха представени стипендиантската програма на Германската служба за академичен обмен (DAAD) и програмата за стаж в германския Бундестаг 2018 (Международна парламентарна стипендия, IPS).

В Софийския университет бе представен филмът „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“

В зала 243 на Ректората на Алма матер бе прожектиран филма „Анжел Вагенщайн: Изкуството е оръжие“ на документалистката от САЩ Андреа Саймън. Събитието беше организирано от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет съвместно с Посолството на САЩ у нас.

In Memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. Димо Платиканов.

Поклонението ще се състои на 26 октомври от 12.00 часа 2017 г. в столичния храм „Св. Седмочисленици“.

Алма матер бе домакин на пресконференция на БНТ по проект, финансиран от Европейския парламент

Във Факултета по журналистика и масова комуникация БНТ представи своя проект ЕП 202ПЕТ, съфинансиран от Европейския парламент. Проектът се базира на Бялата книга за бъдещето на Европа от 1 март 2017 г. и нейните пет сценария за развитие до 2025 г. Основната цел на БНТ е посредством пет телевизионни продукции, подкрепени от специален уеб модул, да популяризира и мултиплицира познанията относно идентичността, ролята и политическата природа на Европейския парламент като единствената демократично избрана институция.

50 години от създаването на специалността "Туризъм" и 45 години от учредяването на Катедра „География на туризма“ в Софийския университет

В 292-ра аудитория в Ректората на Софийския университет тържествено бяха отбелязани две юбилейни годишнини в Геолого-географския факултет – 50-годишнината на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината на Катедра „География на туризма“. Празникът е съпътстван и от международна научна конференция на тема: „Съвременният туризъм – традиции и иновации“.

В Алма матер бе открита обновена с помощта на Корпорация „Мицубиши“ зала

В Центъра за източни езици и култури към Софийския университет по повод откриването на Центъра за изследване на съвременна Япония гостува г-н Харуки Хаяши, изпълнителен вицепрезидент на Корпорация „Мицубиши“ и регионален и изпълнителен директор за Европа и Африка.

Изложба "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език"

В Университетската библиотека бе открита изложбата "Речник нa колумбийски думи и изрази в испанския език". В експозицията могат да се видят плакати с 24 думи по една за всяка буква от испанската азбука. Тя може да бъде разгледана до края на месец октомври 2017 г.

Астрономическата обсерватория на Софийския университет отваря врати за посетители

От 20 октомври 2017 година в края на всяка седмица – петък, събота и неделя, през дневните и вечерните часове ще има възможност за регулярни посещения на Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски” в Борисовата градина. Дневните посещения включват кратка интерактивна лекция, запознаване с исторически факти и разглеждане на обсерваторията. Вечерните включват и наблюдения с телескоп при ясно небе.

„Кариера за нова Ера“ в Софийския университет

В Софийския университет започна първото от поредица събития за кариерно развитие. „Кариера за нова ERA” е част от Кариерните дни, които за първи път тази година се провеждат в Испания, Франция, Полша, Унгария, Чехия, Гърция, Македония и България и са инициатива на Европейската комисия за кариерно развитие на млади учени - магистри и докторанти, както и за всички, които искат да научат повече за това как успешно да се реализират.

Тринадесет нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Новоназначените преподаватели получиха трудовите си договори от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков.

Софийският университет е сред най-добрите висши училища в две международни класации

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ запазва мястото си сред най-добрите университети в оповестените на 16 октомври 2017 година класации на CWUR (Center for World University Rankings) за 2017 г. и на QS EECA Region University Rankings за 2018 г.

Изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“ бе открита в Софийския университет

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложба с карикатури на тема „Аз съм турист в България“. Експозицията е по повод 50-годишнината от създаването на специалност „Туризъм“ и 45-годишнината от основаването на катедра „География на туризма“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международна конференция „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“

Софийският университет бе домакин на тридневна международна конференция на тема: „Фигури на транснационалното. РеВизии в немскоезичната литература“. Научният форум е съвместен научен проект между Катедрата „Германистика и скандинавистика“ към Факултета по класически и нови филологии и Института по литература на университета в гр. Хамбург. Конференцията се проведе в рамките на дългогодишното партньорство между двата университета.

Доц. Дария Карапеткова бе удостоена с орден „Звезда на Италия“

На тържествена церемония в посолството на Италия посланик Стефано Балди удостои доц. Дария Карапеткова с ордена „Звезда на Италия“, степен „Кавалер“. Отличието се присъжда от президента Серджо Матарела за особените заслуги на доц. Карапеткова в популяризирането на езика и културата на Италия у нас.

Възпитаници на Факултета по математика и информатика с отличия от конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 г.

На 10 октомври 2017 г. на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът на Република България Румен Радев връчи наградите на лауреатите в конкурса Награда „Джон Атанасов“ за 2017 г. Сред отличените са възпитаниците на Факултета по математика и информатика д-р Станислав Харизанов и Минко Гечев.

Софийският университет приветства включването на България в сътрудничеството във високопроизводителните изчисления

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще подпише на 13 октомври 2017 г. декларация, с която България се присъединява към рамковото споразумение за сътрудничество във високопроизводителните изчисления (HPC) и големите данни (Big Data).

Студенти на Алма матер бяха отличени в младежка конференция на UNICA

Студенти от Софийския университет взеха участие в Деветата студентска конференция на UNICA на тема Towards a Student-Centred University, която се проведе в Рим от 4 до 8 октомври 2017 г. Домакини на събитието бяха университетите Sapienza University of Rome, University of Rome Tor Vergata, Roma Tre University и University of Rome Foro Italico.

Стартира проектът GATE – отворена врата за големите данни в полза на обществото

Среща на партньорите на 10 октомври 2017 г. в Технопарка в София отбеляза официално началото на един уникален за България проект, финансиран по програма “Teaming” на „Хоризонт 2020“, спечелен в конкуренция с 286 други проектни предложения от 27 европейски държави.

Интердисциплинарна конференция „Наслади и забрани“

В Конферентната зала в Ректората започна интердисциплинарната конференция на тема „Наслади и забрани“. Двудневният форум е организиран от Дружеството за проучване на 18 век.