Начало / Новини / Новини и събития

   
Призив на студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“

Студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“ призовават своите колеги, преподаватели и граждани на София: „Елате заедно да споделим своята гордост, че сме студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“!

Семинар „НАОА и критерии за акредитация на университетите и висшите училища в контекста на библиотечно-информационната дейност в България“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе семинар на тема: „НАОА и критерии за акредитация на университетите и висшите училища в контекста на библиотечно-информационната дейност в България“.

Премиера на книгата "Фалшификати на антични и средновековни монети" на Иля Прокопов

В Заседателна зала 1 на Софийския университет се състоя премиерата на книгата "Фалшификати на антични и средновековни монети" на Иля Прокопов. Събитието бе организирано от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет. "Св. Климент Охридски".

В Софийския университет бяха връчени Националните стипендии „За жените в науката“ за 2016 година

В Алма матер се проведе тържествена церемония по връчване на Националните стипендии за България „За жените в науката“ за 2016 гоина. Световната програма на „Л’Ореал“-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за шести път в страната ни с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ArtNet - Съвместна изложба на преподаватели и докторанти на Софийския университет и художници от сръбския град Лесковац

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе изложбата ArtNet. Събитието се организира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика, Културния център на Софийския университет и Културния център на град Лесковац. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2016 г.

Софийският университет отбеляза 150-годишнината от рождението на Васил Златарски

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязана 150-годишнината от рождението на изтъкнатия българския историк Васил Златарски. В рамките на тържеството бе открита и изложбата „Васил Златарски – епоха в българската историческа наука“ в Историческия факултет. Събитията са част от традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Завърши випуск 2016 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 80 бакалаври и магистри на Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

„Галилео и значимостта на спътниковите навигационни системи за европейското общество“ - лекция на д-р Марко Лизи

Конферентната зала на Софийския университет беше домакин на поредното публично събитие, проведено в рамките на програма "Космически предизвикателства". Този път гост-лектор бе д-р инж. Марко Лизи – мениджър по проектиране на сателитни навигационни системи и услуги към Европейската космическа агенция.

Конференция „Устойчиво регионално развитие в България“ се проведе в Софийския университет

В Софийския университет се проведе ежегодната международна научна и бизнес конференция „Устойчиво регионално развитие в България“. Събитието беше организирано от катедра „Социално-икономическа география“ към Геолого-географския факултет съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е част от проявите, с които Университетът почита 1100-годишнината от успението на своя патрон свети Климент Охридски.

„Международната космическа станция и нейната научна и изследователска мисия“ - лекция на Антонио Фортунато

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе поредната публична лекция, организирана от програма "Космически предизвикателства". Лектор бе Антонио Фортунато – заместник-директор по операции на европейските астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС), който представи научната и изследователска дейност на станцията.

Зрящи и незрящи студенти ще участват в 24-часов театрален експеримент

На 26 и 27 март 2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе театралното предизвикателство „24 часа театрален експеримент без граници“. Събитието е първо по рода си и е уникално в световен мащаб.

Програма „Сасакава” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за еднократни докторантски стипендии в размер до 2000 щатски долара

Стипендиите "Сасакава" са предназначени за изследователска работа на докторанти в чуждестранни университети и университетски библиотеки по темата на техните дисертации със срок не по-малък от един месец.
Срокът за кандидатстването е до 15 февруари 2017 г.

Осма международна научна конференция на тема „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“ започна в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет започна осмата по ред научна конференция, посветена на съвременните тенденции на физическото възпитание и спорта. Събитието се организира от Департамента по спорт и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Международна научно-приложна конференция „Предизвикателства пред финансовото управление и контрол на средствата от Европейския съюз”

В 272-ра аудитория на Софийския университет започна международната научно-приложна конференция „Предизвикателства пред финансовото управление и контрол на средствата от Европейския съюз”. Събитието е организирано от Юридическия факултет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

„Минералите на Сакар“ – изложба в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Минералите на Сакар“. По същото време бяха връчени наградите от фотоконкурса „Геоложки разказ за магията на Родопите“.

 

В Софийския университет бе открита изложбата „Св. Климент Охридски – ученик и учител“

В Централното фоайе на Алма матер бе открита изложбата „Св. Климент Охридски – ученик и учител“. Събитието се провежда по повод 1100-годишнината от успението на св. Климент и е част от програмата на традиционните Климентови дни на Софийския университет. Изложбата е подготвена от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Неин автор е директорът на Центъра проф. дфн Вася Велинова, а научен консултант – чл.-кор. проф. Аксиния Джурова.

Университетският театър-лаборатория „Алма Алтер“ с награда за най-добра мъжка роля на Международния фестивал в Печ, Унгария

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет получи награда за най-добра мъжка роля на десетото, юбилейно издание на Международния театрален фестивал JESZ в Печ. Той бе организиран по повод честването на 650-годишнината на университета в града, който е най-старото висше училище в Унгария.

Европейски ден на предприемача 2016

В Дома на Европа в София започна 14-тото издание на Европейския ден на предприемача. То се организира от Научноизследователския сектор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с подкрепата на Министерството на икономиката и Представителството на Европейската комисия в България.

Софийският университет е домакин на Европейския пътуващ университет

Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за първи път е домакин на Европейския пътуващ университет – инициатива в рамките на междуправителствената програма „Френско-Германски университет”. Събитието се провежда по инициатива и в рамките на Международната магистърска програма „Право на ЕС” на Юридическия факултет на Университета.

Темата на Европейския пътуващ университет тази година е „Бежанци, миграция и правова държава на Балканите”.

Президентът връчи българския флаг на участниците в 25-та Българска антарктическа експедиция

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът на Република България Росен Плевнелиев връчи националния флаг на юбилейната 25-та Българска антарктическа експедиция, която предстои да замине за българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

„Изследване на Космоса: Мисията „Розета“ и позитивния й принос“ – лекция на Реймънд Хуувс

В Конферентната зала на Софийския университет инженерът по научни операции на кораба „Розета“ и няколко мисии на Европейската космическа агенция (ЕКА) Реймънд Хуувс направи любопитна презентация за изследователските усилия на ЕКА. Лекцията се проведе в рамките на програмата „Космически предизвикателства“.

Ректорът на Софийския университет бе удостоен с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България

Държавният глава удостои ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България.

Софийският университет и НДК отбелязаха Деня на народните будители с изложба и кръгла маса за бъдещето на българския език

По случай Деня на народните будители и отбелязването на 1100-годишнината от блажената кончина на свети Климент Охридски на 1 ноември в Централното фоайе на НДК бе открита интерактивната изложба „Искони бѣ слово”. По-късно през деня в НДК започна и кръгла маса на тема „Бъдещето на българския език“.

Есенна работна среща на Европейския консорциум на ботаническите градини

Във Виена се проведе есенната работна среща на Европейския консорциум на ботаническите градини (EBGC), който функционира към Световния съвет на ботаническите градини (BGCI) със седалище Лондон. Домакин на срещата бе Ботаническата градина на Виенския университет, която е създадена през 1754 г. и представя 11 500 вида растения.

На празнична церемония по повод 1 ноември бяха отличени личности и институции с будителски дух

В навечерието на Деня на българските будители в Аулата на Софийския университет се проведе празнична церемония, на която бяха отличени личности и институции за значим обществен и професионален принос с будителски дух.

Студенти от Софийския университет са медалисти от Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“

В периода 28-30 октомври 2016 г. в гр. Велико Търново се проведе Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков”. На състезанието за поредна година представителите на Софийския университет доминираха над останалите, за което свидетелстват и постигнатите резултати.

Студенти от Софийския университет станаха финалисти на световно студентско състезание за идеи за космически мисии с малки спътници

Студенти от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ достигнаха до финалния кръг на международното студентско състезание "Идея за космическа мисия". Отборът представи своята идея за наблюдение и обезопасяване на космически отпадъци чрез интелигентни рояци от малки спътници и тяхната разработка бе посрещната с висок интерес.

Проф. Исмаил Серагелдин бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Исмаил Серагелдин, директор на Библиотека „Александрина“, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Философския факултет на Университета.

Петата обща конференция на Съюза на германистите в България се провежда в Софийския университет

Катедрата по германистика и скандинавистика към Факултета по класически и нови филологии на Университета е домакин на Петата обща конференция на Съюза на германистите в България. В рамките на тридневната конференция членовете на Съюза ще дискутират по темата: "Аспекти на университетската дидактика в областта на германистиката".

Софийският университет стартира процеса по приемането на Европейската харта за изследователи и Кодекса за поведение

В началото на месец октомври 2016 г. ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" официално стартира процеса по приемането в Алма матер на принципите на Европейската харта за изследователи и Кодекс за поведение.

Катедра „Испанистика и португалистика“ отбелязва 55 години испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Международният симпозиум на тема „Езикът и литературата – срещи, предизвикателства, влияния“. Той се провежда в рамките на събитията, с които се отбелязва 55-годишнината на Катедрата „Испанистика и португалистика“ и създаването на специалността „Испанска филология“ в Университета.

Проф. д-р Людмила Илиева беше избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай

Проф. д-р Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай.

Международна научна конференция на тема „Икономически предизвикателства: миграция, глобализация, устойчивост, политики“

В Аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство започна двудневната международна конференция. Тя е организирана от Катедра „Икономикс“ на УНСС, Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Проф. Хайнц Духарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Хайнц Духарт от Института за европейска история в Майнц, Германия, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Изложба „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „През пространството и времето на Нова Европа”. Експозицията представя книги от дарената на Алма матер лична библиотека на проф. д-р Хайнц Духарт, която съдържа около 8000 тома.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 ноември 2016 г.

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет с огърлица

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Почетен знак с огърлица. Отличието беше връчено по време на тържественото отбелязване на неговата 80-годишнина.

Проф. Ян Малицки бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет проф. Ян Малицки бе удостоен Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Предложението за удостояването на директора на Центъра за източноевропейски изследвания към Варшавския университет е на Историческия факултет на Софийския университет.

Проф. Гражина Шват-Гълъбова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет се състоя тържествена церемония по удостояването на проф. Гражина Шват-Гълъбова от Института по славистика към Полската академия с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет стартира нов проект

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представен проекта „Повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация при Софийския университет като водещ регионален изследователски и иновационен център в областта на съвременните функционални материали”. Той е с бюджет 1 милион евро и е за период от три години.

Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе Единадесетата международна научна конференция „Драгоманови студии“. Съорганизатори на научното събитие бяха Катедрата по славянско езикознание, Факултетът по славянски филологии на Софийския университет, Фондацията „Мати Украина“, Украинското неделно училище и посолството на Украйна в България.

Софийският университет и университетът Ханбат в Република Корея сключиха договор за сътрудничество

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев и Хайон Сон, президент на Националния университет Ханбат – град Теджон, Република Корея, подписаха договор за сътрудничество между двата университета.

В Университета бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг (Internationales Parlaments-Stipendium, IPS). Тя се провежда под патронажа на президента на Германския Бундестаг в сътрудничество с Хумболтовия, Свободния и Техническия университет в Берлин.

"Кратък тематичен речник на българския, чешкия, полския и украинския език" бе представен в Софийския университет

В Заседателна зала 1 в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше представен "Кратък тематичен речник на българския, чешкия, полския и украинския език" с автори Елена Крейчова, Надежда Сталянова и Олга Сорока. Събитието беше посветено на 20-годишнината от създаването на специалност "Украинистика" в Софийския университет.

71 студенти получиха сертификати за успешно завършили „Харвардските курсове“ към Софийския университет

В аудитория „Америка за България“ на Ректората се проведе церемония по официалното връчване на грамотите на завършилите "Харвардските курсове" към Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 71 студенти получиха сертификати за успешно завършили курсовете „Микроикономика на конкурентоспособността“ (Microeconomics of Competitiveness, MOC) и „Икономически растеж и развитие на нациите“ (Raising a Nation, RAN).

Тринадесет нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков връчи трудовите договори на новите си колеги. По време на церемонията проф. Герджиков поздрави преподавателите за избора им да станат част от академичната общност на Университета и им пожела успех и професионално удовлетворение.

В Софийския университет се проведе конференция за спорта в образователните институции

Алма матер бе домакин на III-та Научно-практическа конференция „Добри практики в областта на здравословния начин на живот, физическото възпитание и спорта в образователните институции“, организирана от Столичната община и Националната спортна академия "Васил Левски". Инициативата е част от програмата "София – Европейска столица на спорта 2018 година".

Графика и живопис от Академията за изкуства „Владислав Стжемински” в Галерия „Алма матер“

В Галерия "Алма матер" в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата графика и живопис от Академията за изкуства „Владислав Стжемински” (Лодз/Полша).

 

Министър Екатерина Захариева награди студенти от Юридическия факултет

В емблематичната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет бе открита академичната 2016-2017 година на Юридическия факултет. В рамките на церемонията бяха наградени студенти от факултета, отличили се на международни състезания. Министър Захариева връчи плакет на Министерството на правосъдието на победителите от състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC).

Проф. Петър Делев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

По време на официалното откриване на академична 2016/2017 учебна година на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ректорът на Университета проф. дфн Анастас Герджиков удостои проф. Петър Делев с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Проф. дфн Анастас Герджиков: “Да не виждаме постиженията на висшите училища и усилията на държавата е черногледство и нов пример за завладелия ни национален нихилизъм“

Официално бе открита академичната 2016/2017 учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По традиция в началото на празничната церемония ректорът на Софийския университет и Академичният съвет на Алма матер поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.