Начало / Новини / Новини и събития

   
Преподавател от Алма матер получи наградата за цялостен принос на „Биоразнообразие 2017“

Доц. д-р Росен Цонев, преподавател в катедра „Екология и опазване на природната среда“ в Биологическия факултет на Софийския университет, бе удостоен с наградата за цялостен принос на годишните награди “Биоразнообразие 2017“. Патрон на събитието, организирано от Българска фондация „Биоразнообразие“, бе посланикът на Конфедерация Швейцария у нас Денис Кнобел.

Майкъл О’Флаерти изнесе публична лекция в Софийския университет

Темата на лекцията на директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права беше: „Борбата с омразата в нашите общества“. Събитието бе организирано от Министерството на външните работи, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Агенцията на Европейския съюз за основните права.

Първите научни резултати по проекта „Жива вода“ са публикувани в списание „Екологично инженерство и опазване на околната среда“

Приключиха летните учебни практики по хидробиология на студентите от специалностите „Биомениджмънт и устойчиво развитие“ и „Биология“ и от магистърските програми по „Приложна хидробиология и аквакултури“ и „Екологична биотехнология“.

Юбилейна научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки“

От 15 до 17 септември 2017 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет бе домакин и организатор на Юбилейната научна конференция „100 години от рождението на проф. Ярослав Тагамлицки“. Съорганизатор на събитието бе Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките.

Първо класиране за настаняване в общежитията

Първото класиране на кандидатите за настаняване в общежитията за учебната година 2016/2017 беше обявено на 17 септември 2017 г.

Подадените заявления за участие в класацията са 6192.

Две представления на „Албена“ по Йордан Йовков за една вечер в „Алма Алтер“

В навечерието на новата учебна година театър-лаборатория „Алма Алтер“ откри сезона с две от най-българските представления - „Септември“ по Гео Милев и „Албена“. Интересът беше толкова голям, че през изминалата вечер съставът на студентския театър изнесе две представления на „Албена“.

Нов патент на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В бюлетин № 7 от 31.07.2017 г. на Патентно ведомство на Република България е публикуван патент за изобретение № 66590 „Състав за производство на строителни изделия“. Изобретението е дело на колектив от Факултета по химия и фармация на Софийския университет с ръководител Александър Ленчев.

Алма матер бе домакин на дискусията "Образование и демография"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе дискусия на тема: "Образование и демография". Организатори на събитието бяха Алма матер и Българската академия на науките. Вестник „24 часа“ беше медиен партньор на дискусията.

Университетската ботаническа градина в Балчик представя изложбата „Добруджа 1940“

В Университетската ботаническа градина в Балчик бе открита изложбата „Добруджа 1940“. Сбирката от фотоси бе предоставена от Регионалния исторически музей – Добрич и е посветена на 77-годишнината от връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Изложбата може да бъде разгледана до 27 септември 2017 г. в Експозиционната оранжерия на Университетската ботаническа градина – Балчик.

Лятно училище за технологични инструменти в сферата на дигиталната хуманитаристика и нови подходи в софтуерните технологии

В Боровец започна Лятното училище по дигитална хуманитаристика и ИТ. Събитието се реализира в рамките на научна програма „Технологични екосистеми в хуманитаристиката“ към Университетския комплекс по хуманитаристика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в двете паралелни секции на лятното училище са одобрени над 40 души – студенти, докторанти, млади и утвърдени изследователи в научни организации от над 10 държави.

Златно отличие за отбора на Алма матер от София Екиден Маратон 2017

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели златното отличие на третото издание на София Екиден (Щафетен) Маратон 2017 в категория „Корпоративна щафета“.

Софийският университет организира Десети международен турнир по плажен волейбол

От 2 до 6 септември 2017 г. на централния плаж в Лозенец се проведе най-мащабният у нас Десети международен турнир по плажен волейбол. Юбилейното събитие се организира от Департамента по спорт и Волейболния клуб на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Пътуваща изложба по проект BIG PICNIC бе представена в Университетската ботаническа градина - София

Първата от поредицата пътуващи изложби по международния проект BIG PICNIC, фокусиран върху проблемите за продоволствената сигурност, се проведе в Университетска ботаническа градина – София на 1 и 2 септември 2017 г. Темата „Градско градинарство” привлече интереса на хора от всички възрастови групи.

Ден на отворените врати за магистърските програми в Софийския университет

Ден на отворените врати за магистърските програми в Софийския университет започна в Ректората на най-старото българско висше училище. В рамките на информационния ден университетски преподаватели и студенти ще отговарят на въпроси за магистратурите, които предлага Алма матер. Инициативата е на Факултета по класически и нови филологии.

Преподаватели от Факултета по начална и предучилищна педагогика взеха участие в международни симпозиуми

През месец август 2017 г. проф. д-р Стефан Алтъков, зам. декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика и ръководител на катедра "Визуални изкуства" и проф. д-р Лаура Димитрова, от същата катедра, взеха участие в международния арт симпозиум "Михайлово - Кавадарци" в Република Македония.

Софийският университет обявява допълнителен прием за учебната 2017/2018 година

След приключване на трите класирания в кандидатстудентската кампания за учебната 2017/2018 година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ близо 90 процента от плана за прием в образователно-квалификационните степени „бакалавър“ и „магистър“ след средно образование е изпълнен.

Софийският университет и "Национална компания индустриални зони" ЕАД ще сътрудничат за ускорено професионално изграждане на млади специалисти

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и „Национална компания индустриални зони” ЕАД подписаха споразумение за сътрудничество в рамките на проекта Fast Tracking Success.

Първата по рода си в България нова магистърска програма по близкоизточни изследвания обявява прием в Софийския университет

От академичната 2017–2018 г. към катедра „Арабистика и семитология“ в Софийския университет стартира магистърска програма по близкоизточни изследвания.

Приключи 55-ият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

С вечер, посветена на българския фолклор, в Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит Петдесет и петият летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Той бе организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката. 88 души от 28 страни от Европа и Азия участват в семинара тази година.

Пореден успех на българския отбор на най-голямото състезание по информационни технологии в света

За втора поредна година българският национален отбор по ИТ завоюва медали на най-голямото световно ученическо състезание по информационни технологии Microsoft Office Specialist World Championship. Световните финали се проведоха в Лос Анджелис, Калифорния, от 30 юли до 2 август 2017 г.

Успех на френски и български учени - нови зеолитни материали с уникални характеристики, докладвани в списанието Nature Materials

В публикация в едно от най-авторитетните научни списания Nature Materials („Нейчър Матириълс“) учени от Университета в Каен, Франция, и от Софийския университет докладват синтез и изчерпателно характеризиране на зеолити без структурни дефекти чрез въвеждане на волфрам при получаването материала.

Българският отбор постигна най-високия си успех на Международната олимпиада по биология

Ръководители на българския национален отбор по биология, който участва на 28-та Международна олимпиада по биология в Ковънтри, Великобритания, са доц. Албена Йорданова и доц. Снежана Томова, преподаватели в Медицинския и Биологическия факултет на Алма матер и Радослав Александров, възпитаник на Биологическия факултет на Софийския университет и настоящ докторант в Института по молекулярна биология на БАН.

Победители в конкурса за проектиране на парковото пространство зад Стопанския факултет на Алма матер

На тържествена церемония в Paradise Sofia Event Center бяха наградени победителите в конкурса „Проектиране на парково пространство зад Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Конкурсът бе организиран от „Академия Градът“.

Международна среща по проект на Факултета по химия и фармация в Кеймбридж

От 17 до 21 юли 2017 г. в Университета в Кеймбридж, Великобритания, се проведе първата лятна школа и работна среща в рамките на проекта Materials Networking, насочен към повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация на Софийския университет “Св. Климент Охридски“, финансиран по програмата „Хоризонт 2020“.

Юбилейна годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина

В Аулата на Софийския университет „Климент Охридски” бе официално открита юбилейната годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина. Темата на събитието е: „10 години Асоциация на българските училища в чужбина - възродител и посланик на съвременна България по света 2007-2017“.

Трето класиране на кандидат-студентите за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 г. беше обявен днес.

ХV-ти турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”

В Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна за XV-ти пореден път се проведе турнир по конен спорт за купата на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През двата състезателни дни, участниците се надпреварваха в 6 дисциплини.

 

ХІV-ти Международен конгрес за османска социална и икономическа история

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на ХІV-тия Международен конгрес за османска социална и икономическа история, който ще се проведе в сградата на Ректората между 24 и 27 юли 2017 г.

Второ класиране на кандидат-студентите за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет

Вторият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 г. беше обявен днес.

Доц. д-р Татяна Алексиева от Алма матер бе отличена с медал „А. С. Пушкин“

По предложение на Българската национална мрежа на преподавателите по руски език и култура Президиумът на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература отличи доц. Татяна Алексиева за големите й заслуги в разпространението на руския език по света.

Софийският университет е домакин на Световния конгрес по биооткрития 2017

В рамките на три дни в Софийския университет “Св. Климент Охридски” ще се проведе Световният конгрес по биооткрития 2017 (World BioDiscovery Congress 2017). В събитието участват над 100 участници от повече от десет страни, сред които Великобритания, Германия, Италия, Русия, Южна Корея, Китай, Сингапур, Турция, Белорусия и други.

Позиция на Софийския университет

През последните пет години одитите на Сметната палата показаха редица слабости на счетоводната политика и счетоводната отчетност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По тази причина одиторите на Сметната палата не са заверявали финансовите отчети на Софийския университет или са го заверявали с резерви.

„Космосът и Земята” събра учители от цяла България

За поредна година Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” съвместно с Министерството на образованието и науката организира лятна школа за учители по природни науки. Тази година програмата от разнообразни лекции и практически занятия бе посветена на физиката на Космоса и Земята и беше реализирана основно от Катедра „Астрономия“ и Катедра „Метеорология и геофизика“. Партньори на събитието бяха IBM България и Детския научен център „Музейко“.

 

Седем нови преподаватели започват работа в Алма матер

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от своите най-нови колеги и връчи трудовите им договори. Той им пожела професионални успехи и нови предизвикателства в научната работа.

Проф. Герджиков: „Интересът към Софийския университет расте и той остава най-желаното българско висше училище“

На среща с медиите ректорът проф. дфн Анастас Герджиков и заместник-ректорът по учебната дейност проф. д-р Ренета Божанкова информираха за хода на кандидатстудентската кампания на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 година и резултатите след първото класиране, което беше обявено на 11 юли 2017 г.

In Memoriam

На 11 юли 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби доц. д-р Кристиан Таков.

Опелото ще се състои на 16 юли 2017 г., неделя, от 14.00 часа в храм „Св. Седмочисленици“.

Първо класиране на кандидат-студентите за учебната 2017/2018 г. в Софийския университет

Първият етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2017/2018 г. беше обявен днес.

Начало на сътрудничество между Arizona State University (САЩ) и Софийския университет с координатор Стопанския факултет

Делегация от Arizona State University, ръководена от г-н Уилям Бранд, директор на проекта ASU Lightworks, проведе в рамките на седмица поредица от срещи с български институции, за да подготви партньорства в областта на цифровотото учене, иновациите и предприемачеството, сигурната и здравословна околна среда, кръговата икономика, енергетиката и устойчивостта

Кръгла маса на тема: „Демографски тенденции и процеси в България“

В Kонферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе кръгла маса на тема: „Демографски тенденции и процеси в България“. Събитието се организира от Министерството на труда и социалната политика и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика г-н Валери Симеонов.

Софийският университет е домакин на международния форум „Мисия: Чиста храна, честен поминък“

В Аулата на Софийския университет започна международният форум „Мисия: Чиста храна, честен поминък“ - заключително събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ и в партньорство със Софийския университет. На него ще бъдат обсъдени успешни примери за природосъобразен бизнес в Натура 2000-зоните и идеи за бъдещето развитие и опазване на природата в България.

В Алма матер бе представена книгата "Конституция на Съединените американски щати"

Кръжокът по конституционно право към Юридическия факултет на Софийския университет и Студентското общество по конституционализъм и демокрация представиха книгата "Конституция на Съединените американски щати". Изданието включва уводна студия на проф. д-р Георги Близнашки и превод на Конституцията на САЩ и на Декларацията на независимостта, направени от докторанта Симона Велева.

Почина проф. Питър Бъргър - един от най-бележитите социолози от световна величина и почетен доктор на Алма матер

Проф. Бъргър е роден през 1929 г. във Виена. По-късно емигрира в Америка и получава магистърска и докторска степен в нюйоркския университет New School for Social Research. Преподавал е в редица престижни университети в цял свят и е един от учените, които определят облика на социологията през втората половина на ХХ век.

Напусна ни първият пряко избран председател на Европейския парламент и почетен доктор на Софийския университет Симон Вейл

На 30 юни 2017 г. почина г-жа Симон Вейл, френски юрист и политик, поддръжник на човешките права, ярка личност с особени заслуги към развитието на европейската интеграция като член и председател на Европейския парламент.

Стартира проектът „Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден“

През юни 2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ стартира проект „Постигане на оптимална среда за обучение, научни изследвания, иновации и устойчиво развитие на човешкия капитал в сферата на химическите науки: Адаптиране на образованието днес за утрешния ден“ .

 

В Алма матер стартира проектът „Модерна палеославистика и медиевистика“

Проектът „Модерна палеославистика и медиевистика“ е разработен от експерти на Катедрата по кирилометодиевистика на Факултета по славянски филологии към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по процедура BG05M2OP001-2.009 „Подкрепа за развитието на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени – фаза 1“ на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

In Memoriam

На 2 юни 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби проф. доктор на юридическите науки Владимир Богданов Петров.

Поклонението ще се състои на 29 юни 2017 г. от 13.00 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта и делата му!

От Академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Завърши юбилейният десети випуск на международната магистърска програма „Право на ЕС“

На тържествена церемония в зала 272 на Ректората бяха връчени дипломите на десетия випуск на международната програма „Право на ЕС“. Абсолвентите от випуск 2016 г. са 41, девет от тях са с отличен успех.

In Memoriam

На 23 юни 2017 г. научната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ загуби проф. дюн Живко Миланов.

Поклонението ще се състои на 26 юни 2017 г. от 13.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

С изпити по френски език и по география завършва втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г.

Днес в 9.00 часа започна изпитът по френски език в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В аудитория 292 на Ректората Павлина Георгиева от Перник изтегли вариант № 1. Кандидат-студентите, които се явяват на изпит днес, са 58. Председател на изпитната комисия е доц. Маргарита Руски.