Начало / Новини / Новини и събития

   
Софийският университет е на 388-мо място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2022

За първи път Софийският университет е класиран в област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 388-мо място сред световните университети в класацията на QS World University Rankings by Subject за 2022 година. В направление „Физика и астрономия“ Алма матер се изкачи на 451-500 място.

Откриваща среща по проекта LEARN.Inc

На 25 март 2022г. се проведе откриващата среща на проекта LEARN.Inc, финансиран по програма Еразъм+, Project 2021-1-RO01-KA220-HED-000031136. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ участва като основен партньор и инициатор в кандидатстването и изпълнението. Ръководител на екипа е доц. д-р Георги Вълчев.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Тодор Попнеделев, дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Алма матер.

Поклонението ще се състои на 8 април 2022 г. от 13.00 ч. в църквата "Св. София".

Представяне на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ и изложба на детски рисунки

Всяка година на 2 април, рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен, се отбелязва Международният ден на детската книга. По този повод на 4 април Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет с подкрепата на Посолството на Република Азербайджан в Република България организира представянето на детската книга „Пламъчка и Пламъчко“ на Маргарита Павлова, посветена на Азербайджан, и изложба на рисунки на децата от ателие „Приказен свят“, с които е илюстрирана книгата.

Проф. Амелия Личева и д-р Кирил Василев от Алма матер са носители на Националната награда за поезия „Константин Павлов” 2022

На церемония в Софийската градска галерия бяха отличени победителите в първото издание на конкурса за Националната награда за поезия „Константин Павлов" проф. д-р Амелия Личева, преподавател в Катедрата по теория на литературата във Факултета по славянски филологии в Алма матер, и гл. ас. д-р Кирил Василев, преподавател по културология във Философския факултет на Софийския университет.

Изпит по математика за кандидат-студенти

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по математика. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 970 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Първа копка на Лабораторен комплекс, кампус „Лозенец“

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет бе представен Лабораторният комплекс, кампус „Лозенец“, който е част от Центъра за върхови постижения по мехатроника и чисти технологии. Символично бяха положени и основите с „първа копка“ пред сградата за реновиране на ул. „Златовръх“ № 28.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 31 март 2022 г. ни напусна проф. дфзн Людмил Вацкичев, дългогодишен преподавател във Физическия факултет на Алма матер.

Поклонението е в събота, 2 април 2022 г. от 11.00 ч., в ритуалната зала на Малашевските гробища.

Проф. дфзн Евгения Вълчева и проф. дфзн Румен Ценов от Физическия факултет бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет проф. дфзн Евгения Вълчева и проф. дфзн Румен Ценов от Физическия факултет бяха удостоени с Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличието им бе връчено за цялостната им преподавателска, научна и административна дейност и по случай пенсионирането им.

Софийският университет участва в информационния форум „Продължи напред – информация за моето бъдеще“

Представители на Сектор „Прием на студенти“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участват в информационния форум на Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна „Продължи напред – информация за моето бъдеще“.

Открита лекция на д-р Волфганг Крайсиг във ФЖМК на тема: „Google, Facebook & Co. - регулацията на дигиталните платформи“

Факултетът по журналистика и масова комуникация и Медийната програма на Фондацията „Конрад Аденауер“ организираха лекция на д-р Волфганг Крайсиг, председател на Съвета на директорите на федералните медийни регулатори в Германия, на тема „Google, Facebook & Co. - регулацията на дигиталните платформи“.

Центърът за азербайджански език и култура отбеляза Новруз

На 25 март в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН се проведе вечер на тема „Празничната софра на Новруз и Благовец“, организирана от Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Сдружение „Спектър 21 век“ и списание „Дипломатически спектър“, Културното представителство на Ислямска република Иран в София, представители на диаспорите на Казахстан и Татарстан и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Благотворителният базар „Купи книга в помощ на Украйна“ събра над 30 хиляди лева

На 20 и 26 март 2022 г. в Централното фоайе на Софийския университет се проведоха двете издания на благотворителния книжен базар "Купи книга в помощ на Украйна". Инициативата на Студентския съвет на Алма матер и група доброволци събра 31 859,73 лв. в помощ на пострадалите от конфликта в Украйна.

Центърът по компетентност “Clean & Circle” и „Софийска вода“ АД, част от Веолия, разработиха метод за определяне на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на град София

В съвместен проект между Софийския университет „Св. Климент Охридски“ чрез Центъра по компетентност “Clean & Circle” и „Софийска вода“ АД, част от международната група VEOLIA, световен лидер в управлението на ресурси, беше разработен метод за изследване на количеството на SARS-CoV-2 в отпадъчните води на гр. София.

Проф. д-р Гергана Петкова бе отличена с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония

На 25 март 2022 г. в Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе церемония по награждаване на проф. д-р Гергана Петкова, ръководител на Катедра „Японистика“ към Факултета по класически и нови филологии, с почетната грамота на министъра на външните работи на Япония.

Хумболтова горичка бе засадена в Южния парк

В Южния парк в София бе засадена Хумболтова горичка от 30 дръвчета в чест на 30-годишнината от основаването на Хумболтовия съюз в България - сдружение на български учени стипендианти на германската фондация „Александър фон Хумболт“, и в знак на почит към неговия патрон – големият природоизследовател Александър фон Хумболт.

Започна строежът на новата технологична сграда на Центъра по компетентност „Clean & Circle”

Изграждането на специализираната сграда е част от проекта „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Общата стойност на проекта е 23 667 925 лв.

In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че внезапно ни напусна проф. дфн Руселина Ницолова, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Биологическият факултет е удостоен с плакет за значимо научно партньорство от Института по микробиология на БАН

Във връзка със 75-годишния си юбилей Институтът по микробиология „Стефан Ангелов“ на Българската академия на науките удостои Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ с плакет за значимо научно партньорство.

Арт-събитие „Молиер без граници & В диалог с Молиер (изложба плакати и откъси от театрални пиеси на Молиер)“

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе официално открита изложбата „Молиер без граници“. Изложбената колекция съдържа 35 плаката за театрални постановки по пиеси на Молиер и може да бъде видяна до 30 март.

Преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ участват в международната изложба „Going Home” в Уилсънвил, САЩ

Проф. д.н. Лаура Димитрова и проф. д-р Стефан Алтъков от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет участват в международната журирана изложба “Going Home” в Уилсънвил (Wilsonville). САЩ. Изложбата се организира от Съвета по изкуства и култура на Уилсънвил, Орегон, САЩ и е представена пред публиката в две последователни експозиции през февруари и март 2022 година.

Геолого-географският факултет отбеляза Световния ден на водата

На 22 март 2022 г. Геолого-географският факултет на Софийския университет отбеляза Световния ден на водата с мотото „Подземните води: да направим невидимото видимо“. Събитието се проведе под егидата на Министерството на околната среда и водите. Организатор бе Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ със съдействието на Факултетния студентски съвет и Студентския съвет на Софийския университет.

Кръгла маса на тема „Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация“

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Кръгла маса на тема „Обществените медии в България – управление, програмни политики, финансиране и регулация“, която бе осъществена през платформата за видеоконферентна връзка Zoom.

Връчена бе първа награда от Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на МТИ „Културен туризъм“ – Велико Търново 2021

На 21 март 2022 г. в зала 256 в Ректората на третокурсничката Анастасия Костова от специалност „Туризъм“ в Геолого-географския факултет бе връчена първа награда от Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика на Международното туристическо изложение „Културен туризъм” – Велико Търново, 2021 г. Конкурсът е част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас.

Благотворителен базар „Купи книга в помощ на Украйна“

В Софийския университет се състоя благотворителен базар "Купи книга в помощ на Украйна". На събитието, организирано от Студентския съвет на Алма матер и група доброволци, бяха събрани 18 666,36 лева. Сумата е дарена на Българския червен кръст целево в помощ на пострадалите в конфликта в Украйна.

Ден на отворените врати във Факултета по журналистика и масова комуникация

За трета поредна година на 18 март 2022 г. се проведе Ден на отворените врати, организиран от Факултетния студентски съвет и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски".Събитието се проведе в платформата „Зуум" и се излъчваше на живо и на страницата на Факултетния студентски съвет във Фейсбук.

Премиера на “Жири” в София Филм Фест

На 15 март 2022 г. в кино „Люмиер“ се състоя гала премиерата на новия български игрален филм “Жири” с режисьор Петя Йосифова-Хънкинс – хореограф на Театър-лаборатория „Алма Алтер“, сценарист Николай Георгиев – режисьор на театъра, и актьорите: Зора Колева, Георги Арсов, Марко Дженев, Константин Кучев, Фасика Мелаку, Мария Ганчева Симеон Василев, Валерия Димитрова, със специалното участие на Елена Петрова и Кирил Хаджиев-Тино.

Ученици от 91 Немска езикова гимназия в София посетиха Софийския университет

Ученици от 91 Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов” в София посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с цел кариерно ориентиране и запознаване с образователните възможности. Събитието бе организирано от сектор „Кариерно развитие“, по инициатива на „Интеракт клуб“ към 91 Немска езикова гимназия.

Награди и отличия за преподаватели от Катедра „Визуални изкуства“ от националната изложба „Пролетен салон“ в Габрово

На 11 март 2022 г. в присъствието на представители на културни институции и много почитатели на изкуството директорът на галерия „Христо Цокев“, Габрово Евгени Недев откри националната изложба „Пролетен салон“, в която са изложени произведенията на утвърдени и млади художници от цялата страна.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

По традиция и тази година в Университетската ботаническа градина Екопарк – Варна беше отбелязан Тодоровден. Празникът премина с конкурс за най-красив конски впряг, богата фолклорна програма, томбола с много награди и кушия. С този ден беше поставено и началото на сезон 2022 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Продължава подаването на документи за участие по проект „Студентски практики – Фаза 2“

Продължава подаването на документи за участие по проект BG05M2OP001-2.013-0001 „Студентски практики – Фаза 2“, който стартира на 13.01.2020 г. и приключва на 12.05.2023 г.

Осми конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет Св. Климент Охридски”

За осми път ще се проведе конкурсът за Голямата награда за научна и изследователска дейност “Софийски университет Св. Климент Охридски”. Наградата е учредена с решение на Академичния съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14, и има за цел да материализира и потвърди признанието от страна на Софийския университет „Св. Климент Охридски” към видни български учени, допринесли за увеличаване престижа на науката и за издигане нивото на научните изследвания в България.

Стартира конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Алма матер за 2022 г.

Конкурсът за Наградата на Столична община за най-добър млад учен на Софийския университет Св. Климент Охридски се провежда за четиринадесета поредна година. Предложенията за носител на Наградата се приемат до края на месец юли 2022 г.

Софийският университет обявява дарителска кампания за набиране на средства за украински бежанци

През изминалата седмица Софийският университет отвори вратите на две от базите си за настаняване на бежанци от Украйна. Алма матер работи в сътрудничество с Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“.

„Строг жрец в храма на науката“. Изложба по повод 140 години от рождението на проф. Стоян Романски

Във фоайето на Университетската библиотека е представена изложбата „Строг жрец в храма на науката“, посветена на 140-годишнината от рождението на проф. Стоян Романски. Експозицията е подготвена от екипа на библиотеката и представя научната и преподавателска дейност на големия учен.

Завърши випуск 2021 на Геолого-географския факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 70 бакалаври и магистри от випуск 2021 г. получиха дипломите си за завършено висше образование. Двама от тях са пълни отличници.

В Катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет стартира проект за изследване на системи от екзопланети

Ръководител на проекта EXO-RESTART, подкрепен от Фонд „Научни изследвания“, програма ВИХРЕН-2021, е д-р Трифон Трифонов, който е сред водещите световни изследователи в областта на анализа на екзопланетни системи.

Призив на Студентския съвет на Софийския университет към украинските им колеги, студенти на Алма матер

Студентският съвет на Софийския университет, с подкрепата на ректорското ръководство, създаде канал в електронната система за обучение Мудъл, в който са записани всички студенти и докторанти, граждани на Украйна, обучаващи се в университета.

Софийският университет отвори вратите на две от базите си за настаняване на бежанци от Украйна

Софийският университет започна да настанява бежанци от Украйна в две от своите бази – Творческия дом в Китен и част от общежитието на Департамента за информация и усъвършенстване на учители (ДИУУ) в София.

Декларация на преподаватели от Софийския университет

Ние, долуподписаните преподаватели и служители от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, категорично осъждаме бруталната военна агресия на диктаторския режим на Владимир Путин срещу суверенна Украйна и украинския народ.

Група за психологическа подкрепа на всички студенти, засегнати от социално-травматичните събития в Украйна

Центърът за психологическо консултиране и изследвания към Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно със Студентския съвет организира група за психологическа подкрепа на всички студенти, засегнати от социално-травматичните събития в Украйна.

Самостоятелна изложба на доц. д-р Добрин Атанасов

Самостоятелната изложба „Пространство – материя“ на доц. д-р Добрин Атанасов от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата беше представена на уеб сайта на проект „ЕКО-арт/АРТ-еко“.

Факултетът по математика и информатика и Факултетът по педагогика получиха отличието „Знак за качество“ за 2021 г.

В Аулата в Ректората на Софийския университет ректорът проф. Анастас Герджиков връчи отличието „Знак за качество“ за 2021 г. в категория „Успешна промяна“ на доц. Първан Първанов, декан на Факултета по математика и информатика. Номинацията бе издигната от Факултетния студентски съвет на факултета. В края на 2021 г. в категория „Устойчиво развитие“ отличието бе присъдено на Центъра за интердисциплинарни изследвания и иновации в неформалното образование към Факултета по педагогика. Номинацията бе издигната от Катедра „Социална работа“ към факултета. В категория „Значима иновация“ – не бе присъдено отличие.

EU CAREERS търси своя нов посланик за Софийския университет

Една от дългогодишните инициативи на EPSO (European Personnel Selection Office) е мрежата от студентски посланици на EU Careers , които помагат да бъде повишена осведомеността относно възможностите за кариера в институциите на ЕС.

Научен проект по биоинформатика разкрива нова технология за откриване на антибиотици

Успешно завършиха дейностите по проект „Дизайн и експериментално валидиране на химерни антисенс олигонуклеотиди като антибактериални агенти“ (договор ДН13/14/20.12.2017 г. с ФНИ). Проектът е с ръководител проф. Роберт Пенчовски от Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ и е подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.

Лекция на тема: „Васил Левски – познатият и непознатият“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Радослав Спасов от Историческия факултет изнесе лекция на тема „Васил Левски – познатият и непознатият“.

Инициатива за обмен на преподаватели в рамките на Алианса „Трансформация за Европа (Тransform4Europe)“ за 2021/2022 - летен семестър

Стартирането на първия етап от незвисимото кандидатстване и подбор по Програмата за обмен преподаватели завърши успешно. Поради големия интерес към инициативата и отличните кандидатури, Съвместната комисия за подбор взе решение да одобри всички, които отговарят на условията от поканата.

Нова учебна лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката бе открита във Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет бе открита нова учебна Лаборатория по автоматизация на проектирането в електрониката (Electronic Design Automation Lab, EDA Lab) във връзка с разширяване на възможностите за обучение на специалностите „Компютърно инженерство“, „Инженерна физика“ и „Комуникации и физична електроника“ към факултета. С това Софийският университет затвърждава високото ниво на обучение в областта на компютърното инженерство и електрониката и разширява сътрудничеството с водещи индустриални партньори.

Посланикът на Франция в България г-жа Флоранс Робин подкрепя дигиталната трансформация в здравеопазването

Посланикът на Франция в България г-жа Флоранс Робин се срещна с представители на Консорциум „Дигитална Медицина“ в посолството на Франция в София с цел обсъждане на възможностите за сътрудничество с френски институции, компании и университети в областта на дигиталната медицина.

Открита бе фотоизложба „България и Аржентина - 30 години сътрудничество в Антарктида“

В Централното фоайе на Софийския университет бе открита фотоизложба, представяща сътрудничеството в изследването на Антарктида между България и Аржентина. След официалното откриване, в заседателна зала 1 на Ректората бе подписано споразумение за сътрудничество между Българския антарктически институт и Националната антарктична дирекция на Министерството на външните работи на Република Аржентина.