Начало / Новини / Календар / “Житие и страдания грешнаго” - Живият театър и новите медии

Театрална зала, Ректорат

Представяме Ви следващия епизод на новото онлайн предаване Живият театър и новите медии - "Житие и страдания грешнаго" !

Спектакълът ще се проведе на живо в салона на Театър-Лаборатория Алма Алтер и онлайн в реално време в You Tube каналите на Theatre - studio 4xC и Живият театър и новите медии.

В мислите и творческите полета на режисьора Николай Георгиев попада ценен литературен и исторически документ - най-ранната автобиография писана на български език - “Живот и страдания грешнаго Софрония”, разказваща историята на българския духовник и будител Софроний Врачански, който не само преписва нашата история, а влага в нея сърце, душа и вяра. Сърце, душа и вяра влага и Николай Георгиев в инсценизацията на текста, като поверява ролята на физически незрящия, но духовно извисен актьор - Андриян Асенов.

Ето какво споделя с нас, режисьорът, Николай Георгиев: “Хората, за разлика от всички други животински видове имат една особена индивидуална отлика, различна от родовата особеност. Човекът има човечност. Ако я има - цял е, ако я няма - нарушено е равновесието между неговата физичност и духовност. Тя е заложена в неговото същество, но ако той - човекът не е успял да я развие и осъзнае, остава куц, без един крак. Без нея той е неспособен да страда за другите, защото само който е познал себе си, може да страда за другите. “Аз, грешният между хората” - казва Софроний. И цял живот страда. Ако не за себе си, то поне за другите. Софроний е прегърнал идеята за Бог. Неговият девиз е: “Бог с нас и ние с него”. Софроний има много силна идентичност, и лична, и национална. За Софроний да служи на българския народ е част от кръвообращението му. За България, българина и българите е готов на всичко. Личният интерес на индивида не съществува. Съществува само родовия. Живеещ в страдание, той е щастлив. Срещите му с българите от неговата епархия са нескончаеми празници. Българите го приемат с любов и обич. Неговото слово ги възпламенява, повдига тяхното самочувствие и родолюбие. Моята гордост е, че работя за неговия светъл образ.”

Режисьор: Николай Георгиев

Участват: Андриян Асенов, Мариела Димитрова, Станимира Димова

Сценограф: Михаил Лалов

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура"/ National Culuture Fund, Bulgaria по Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации.

житие и страдания грешнаго1