Начало / Новини / Календар / "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич

Театър - лаборатория "Алма Алтер"

Една възможна импровизация по ЗАДУШНИЦА

В желанието си да изразим своята съпричастност към делото на Йежи Гротовски, най-значимия реформатор в историята на Световния театър, "раждаме" на нашата сцена спектакъла "Задушница" по Адам Мицкевич - една възможна импровизация. Изборът на заглавието не е случаен. Йежи Гротовски често е подчертавал, че в основата на неговите търсения винаги е стоял полския романтизъм, подкрепящ и възвисяващ духа на човека в непрекъснато водения от него диалог със самия себе си, т.е. с Бог, т.е. със своя вътрешен човек.

Нашия спектакъл е наш личен опит да се докоснем до тайната на Гротовски за актьора - човек и човека - актьор и така да проникнем до най- високото в срещата му с човека - зрител : до литургията на колективното случване на вярата в нашето, на човеците, вътрешно пространство.

Режисьорът на този спектакъл иска да изрази в него всичко онова, което му е дала една страна, една култура, един народ, един човек и да обедини това духовно богатство в образа, който ни завещаха Гротовски и неговия партньор - Ричард Чешлак - "Несломимия принц", образ така прилягащ и на двамата, както и на високия дух на полския романтизъм.

Постановка: Николай Георгиев

Музикална среда: Константин Кучев

Хореография: Петя Йосифова - Хънкинс

В главната роля е лидерът на Пловдивската трупа, актьора Стефан Попов

С участието на трупата на Алма Алтер

Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Научни Изследвания“ на Софийския Университет "Св. Климент Охридски", Полския културен институт и Министерството на културата.

Вход : Свободен ( Запетайка на лявата ръка)

_Задушница - една възможна импровизация_