Начало / Новини / Календар / „Войните в Украйна и Газа: Уроци и промени“ с професор Веселин Поповски

Библиотека „Филологии“, Ректорат, ет. 6

Софийският университет „Св. Климент Охридски” e домакин на поредица от разговори в рамките на изследователския проект SUMMIT, под общата тема „Европейски ценности и социални предизвикателства“. Първият гост ще бъде проф. Веселин Поповски с лекция върху „Войните в Украйна и Газа: уроци и промени“. Разговорът ще води проф. Красен Станчев.

Войните в Украйна и Газа, бързо променящата се икономическа и политическа среда, динамиката на глобалната конфронтация, погледнати през призмата на вече 30 години променящи се геополитически пластове в света, резултат от възхода на Китай, Индия, Индонезия, Бразилия и други страни от Юга, изменението на климата, водещо до пожари, наводнения, тежки циклични бури и други природни бедствия – всички тези фактори и предизвикателства поставят рамката на нова несигурност и нестабилност както в света, така и в Европа.

Много световни лидери, предимно от двете страни на Атлантика, говорят за повратна точка в историята, за битка между две групи идеи за цивилизацията и бъдещия световен ред. Дори се смята, че не само 21-ви, но дори и 22-ри век зависи от решенията, които ще бъдат взети през следващите 10-20 години.

Това е радикално нова ситуация, станала още по-непредвидима поради фактори като безпрецедентния технологичен прогрес, скоростта на развитие на изкуствения интелект, явната дезинформация и конспирациите, разпространяващи се с помощта на неконтролирани социални медии.

Как ще реагират на всичко това държавите, включително и България, която е силно повлияна от всичко изброено, предвид историческия, географския, политическия и културния контекст? В какви насоки ще се развива международното право и организацията на Обединените нации (ООН)?

Регистрирайте се за събитието сега, за да разберете. Разговорът ще се проведе на 15 ноември 2023 г. в библиотека „Филологии“ на Софийския университет, Ректорат, ет. 6, зала 191 от 11.00 ч. Предварителната регистрация е задължителна. Събитието е с работен език английски.

Проф. д-р Веселин Поповски е част от водещия екип на научна група „Европейски ценности и социални предизвикателства“ по проект SUMMIT, финансиран със съдействието на ЕС - Next Generation по Националния план за възстановяване и устойчивост.. Той се занимава с изследване на правото на международна солидарност, за да покаже как солидарността се прилага към различни концепции, свързани със социалните предизвикателства (напр. мир и сигурност, човешки права, бежанци, изкореняване на бедността и др.).

Веселин Поповски е професор, заместник-декан на Юридическия факултет и изпълнителен директор на Центъра за изследвания на ООН към Глобалния университет Jindal в Индия и старши сътрудник по политика и международни отношения в Оксфордския университет. През 2004-2014 г. Поповски е старши академичен служител и ръководител на Програмата за мир и управление в Университета на ООН в Токио.

Професор Поповски е автор или редактор на над 20 книги. Има докторска степен от Кралския колеж в Лондон и магистърска степен от Лондонското училище по икономика.