Начало / Новини / Календар / Софийският университет ще бъде домакин на годишната среща на международната академична мрежа ANIME и на заключителната среща по проект MUDExI

Ректорат

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще бъде домакин на годишната среща на международната академична мрежа ANIME (Academic Network on Inclusiveness, Multilingualism, and Excellence) и на заключителната среща по проект MUDExI на тема „Многоезичие и интернационализация“ от 23-ти до 25-ти ноември 2023 г. По време на събитието ще бъдат представени постиженията по проект MUDExI, осъществен с финансовата подкрепа на Университетската агенция на франкофонията (AUF), както и дейностите, реализирани в рамките на партньорската мрежа.

Международната академична мрежа ANIME, наричана още Академична мрежа за приобщаване, многоезичие и високи постижения, стартира през ноември 2020 г. под инициативата на вицепрезидента за Европа и международните отношения на Университета в Страсбург. В ANIME членуват 14 университета от 13 държави (Аржентина, Бразилия, Колумбия, ЮАР, Камерун, Гана, Мароко, Того, Румъния, България, Чехия, Франция, Израел) с водещ партньор и координатор Университета в Страсбург. Основната цел на мрежата е колективно и иновативно да се справи с многобройните предизвикателства в областта на международното университетско сътрудничество. Тази мрежа не само отразява приоритета на Университета в Страсбург за надхвърляне на двустранните партньорства в полза на насърчаването на мрежово сътрудничество, но също така подчертава активната и обединяващата политика с цел подкрепа за интернационализацията, езиковото и културното многообразие не само в рамките на Европейския съюз, но и отвъд.

Повече за работата на международната академична мрежа ANIME можете да научите тук, както и да се запознаете с най-скорошната публикация на тема „Approaches and Practices on Inclusiveness and Internationalisation“ (“Подходи и практики в областта на инклузивността и интернационализацията”). Тази публикация подчертава иновативния капацитет на партньорите в мрежата и техния споделен ангажимент да поставят приобщаването в основата на техните политики и инициативи.