Начало / Новини / Календар / С академично тържество Софийският университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележи патронния си празник

Аула, Ректорат

На 25 ноември 2023 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще отбележи своя патронен празник с академично тържество.

Празникът по традиция ще започне в 8.00 часа в академичния параклис „Св. Климент Охридски” в Богословския факултет на Софийския университет (пл. "Св. Неделя" № 19), където Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, духовен наставник на Богословския факултет, ще отслужи Света Божествена литургия. След службата литийно шествие ще се отправи към паметника на свети Климент Охридски.

В 11.00 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Георги Вълчев ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски. Академичното тържество по повод празника ще се проведе в Аулата на Софийския университет и ще започне в 11.15 часа.

Съгласно дълголетна академична традиция ректорът в периода 2015-2023 година проф. Анастас Герджиков ще представи новоизбрания ректор на Софийския университет проф. Георги Вълчев.

Ректорът проф. Георги Вълчев ще поздрави академичната общност по повод патронния празник.

Деканът на Юридическия факултет проф. д-р Даниел Вълчев ще произнесе академично слово на тема: "Правото – между сакралното и профанното".

Тържеството ще продължи с връчване на удостоверенията на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2022 г. до 25 ноември 2023 година.

В рамките на церемонията ще бъдат връчени и следните награди:

- Наградата на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за 2023 г.;

- Годишните награди на Алма матер за учебната 2023/2024 г. по повод патронния празник на Софийския университет;

- Годишната стипендия съвместно с Българската национална телевизия на името на д-р Младен Младенов за студент от профил „Телевизия“ на Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия на името на Надежда Дженева за студент от Факултета по журналистика и масова комуникация;

- Годишната стипендия за студентски постижения в радио или телевизионната журналистика на името на проф. Михаил Минков;

- Стипендия на Фондация „Блага Димитрова“ за студент от Факултета по славянски филологии.

Академичното тържество ще завърши с музикална програма на Университетския хор за старинна музика с диригент Красимира Цуцуманова.

1-1