Начало / Новини / Календар / На 2 и 3 октомври 2023 г. е кулминацията на честванията на 135-та годишнина на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 2 и 3 октомври 2023 г. ще бъде кулминацията на честванията, с които най-старото висше училище в България отбелязва своята 135-та годишнина.

В празничната за Алма матер година за пореден път ще напомним на днешна България, че академичната идея и академичната общност винаги ще бъдат стожер на общественото развитие и напредък. В този ден преподавателите, студентите и служителите ще демонстрират авторитета на една институция и достойнството на една общност. Софийският университет е заслужил това право. Академичната му общност има привилегията да заяви публично, че образованието е един от най-важните приоритети на днешна България и очаква ясни знаци, че е чута и разбрана, а справедливите й очаквания – удовлетворени.

Откриването на академичната година ще започне с празнично шествие на студенти и преподаватели, което ще тръгне в 10.00 часа от Ректората и ще премине през някои от най-знаковите места в столицата, за да стигне пред катедралния храм „Св. Александър Невски“, където тържествено ще бъде дадено началото на академичната учебна година.

Празничното шествие, начело на което ще застанат ректорското ръководство и Академичният съвет, ще премине по маршрут: бул. „Васил Левски” – бул. „Цар Освободител” – ул. „Г. С. Раковски” – ул. „Оборище” – пл. „Св. Ал. Невски”.

Ректорското ръководство на Софийския университет ще поднесе цветя и венци пред паметниците на патрона св. Климент Охридски, дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и Паметника на Незнайния воин.

В 10.45 часа на пл. „Св. Ал. Невски“ ще започне церемонията по откриването на 135-та академична учебна година на Софийския университет.

Гост на празника на Алма матер ще бъде президентът на Мрежата на европейските столични университети (UNICA) проф. Сорин Кострейе. В шествието ще се включат и ученици и преподаватели от двата лицея към Софийския университет – Националната гимназия за древни езици и култури и Националната природо-математическа гимназия, както и духов оркестър и мажоретен състав към Първа английска езикова гимназия.

На 3 октомври 2023 г. в 18.00 ч. в зала „България“ ще се състои тържествено честване на 135-та годишнина от създаването на Софийския университет и концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ под диригентството на проф. Пламен Джуров.