Начало / Новини / Календар / „Мисирков за Мисирков“ - изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на преводача Борис Мисирков

Галерия „Алма Матер, Ректор

На 23 ноември 2023 г. от 18.30 часа в „Галерия „Алма Матер“ ще бъде открита изложбата „Мисирков за Мисирков“, която е посветена на 90-годишнината от рождението на преводача Борис Мисирков.

Тази сбирка е опит за един хем отстранен, хем дълбоко личен поглед върху живота и работата на преводача Борис Мисирков от гледната точка на сина му – фотографа Борис Мисирков.

2

Работата по нея започва с пътешествие из два архива – ръкописен и фотографски. От тестетата пътни бележки, писма, редакторски коректури, записки по създаването на преводаческия съюз се разкриват неочаквани страни на личността на Мисирков-старши, а от негативите, заснети от сина му в края на 1980-те и началото на 90-те, изплуват отдавна забравени негови портрети.

Изложбата съдържа фотографии, копия от ръкописи, откъси от авторски текстове на Борис Мисирков и аудиозаписи с фрагменти от негови преводи.

...

Борис С. Мисирков (1933–1999) е български преводач, син на доктор Сергей Мисирков и внук на филолога Кръсте Мисирков. През 1951 г. завършва първия випуск на Руското училище в София, а през 1955 и „Руска филология“ в Софийския университет. От 1956 г. и до края на живота си се занимава активно с превод на художествена литература от руски, а също и сърбохърватски, македонски и английски. Член-учредител на Съюза на преводачите в България и един от основателите на списание „Факел“, в което публикува и едни от най-значителните си преводи, много от които имат и самостоятелни издания.

 

За повече от 40 години Борис Мисирков е превел над 150 романа, пиеси, новели и други литературни произведения от руски език, сред които: „Тринайсетте лули“ и „Хулио Хуренито“ на Иля Еренбург, „Дневници“ на София Толстая, „Москва–Петушки“ на Венедикт Ерофеев, „Кучешко сърце“, „Дяволиада“ и „Фаталните яйца“ на Михаил Булгаков, „Пътешествията на дилетанти“ на Булат Окуджава, „Щастливата Москва“ на Андрей Платонов, „Алтистът Данилов“ на Владимир Орлов.

Борис Б. Мисирков (1971) e български фотограф и кинематографист. Завършил е НГДЕК (1985–90), НАТФИЗ (1991–96), експериментален център FABRICA, Италия (1997–98).
Като автор работи в тандем с Георги Богданов под името Мисирков/Богданов. Съучредител на Българско фотографско сдружение и съосновател на продуцентска компания АГИТПРОП. Режисьор и/или оператор на множество пълнометражни документални филми, експериментални видеа и визуални кампании. Успоредно с авторската си практика е бил и куратор на редица фотографски изложби на съвременни български автори.

Изложбата се организира от Културния център на Софийския университет в партньорство с Къща за литература и превод.