Начало / Новини / Календар / Международна научна конференция “Media and Communication: Transformations and Development in the Digital Age” във Факултета по журналистика и масова комуникация

Онлайн в платформата Microsoft Teams.

За четвърта поредна година Факултетът по журналистика и масова комуникация организира Международна научна конференция "Комуникацията и медиите на XXI век". Тази година форумът ще се проведе на 26 и 27 октомври 2023 г. онлайн в платформата Microsoft Teams. Темата на конференцията през 2023 г. е "Media and Communication: Tranformations and Development in the Digital Age".

Събитието е част от две големи годишнини на академичната общност на Софийския университет - 135 години от основаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и 50 години от създаването на Факултета по журналистика и масова комуникация.

Академични партньори на Международната конференция са престижни чуждестранни университети: Източният университет в Кентъки, САЩ, Политехническия институт в Лисабон, Португалия, Университетът във Вилнюс, Литва, Университетът в Букурещ, Румъния, Университетът Витаутас Магнус в Литва.

В рамките на два дни участие ще вземат 93 представители на световната академична и институционална общност – 16 участници от чужбина и 77 от България.

Пленарната сесия започва в 10:00 ч. (българско време) с откриване на конференцията от проф. д-р Веселина Вълканова, декан на ФЖМК. Доклади ще представят изявени изследователи в медийната и комуникационна сфера, сред които:

  • Проф. д-р Марк Дюз от Университета в Амстердам, Нидерландия, водещ изследовател в областта на журналистиката и медийната култура;
  • Проф. д-р Бенедикт Шнелбехер от Университета в Заарланд, Германия, експерт в развитието на дигитални бизнес модели;
  • Проф. д-р Сурбхи Дахия от Индийския институт по масова комуникация в Ню Делхи, бивш журналист от вестник The Tribune и настоящ изследовател на англоезичната журналистика в Индия;
  • Проф. д-р Хасан Салиу от Колежа ААВ в Прищина, Косово – бивш Декан (2011-2016) на Колежа ААВ, изследовател в областта на публичната дипломация, медийната грамотност и връзките с обществеността.

Конференцията ще продължи в 10 паралелно провеждани панела: “Media and Digital Change”, “Risks and Opportunities of Digital Communication”, “Contemporary Aspects of Media and Communication”, “Digital Transformation of Media and Communication”, “Future Trends in Communication Professions”, “The Past, Present and Future of Media”, “Local and Regional Dimensions of Media and Communication”, “Media Environment Challenges”, “Contemporary Dimensions of Media and Journalism” и “Emerging Technologies and New Media Culture”.

В работните панели преподаватели и изследователи от български университети и институции – Факултета по журналистика и масова комуникация и Философския факултет на Софийския университет, НБУ, ВТУ, ЮЗУ, Американския университет в Благоевград, Варненски свободен университет - ще дискутират по широк кръг от проблеми със свои колеги от чуждестранни висши училища от 15 държави: Източният университет в Кентъки, САЩ, Университетът във Вилнюс, Литва, Университетът в Заарланд, Германия, Университетът в Триест, Италия, Университетът в Торино, Италия, Политехническият институт в Лисабон, Португалия, Университетът в Аликанте, Испания, Колежът ААВ в Прищина, Косово, Университетът в Амстердам, Нидерландия, Корейският университет в Република Корея, Индийският институт за масова комуникация в Ню Делхи, Университет Еотвос Лоранд в Унгария, Силезийският университет в Полша, Харковският национален икономически университет в Украйна.

За участие в научния форум са поканени специалисти по медии и комуникации, възпитаници на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и всички, които са ангажирани с проблемите на медийната и комуникационна среда и култура в техните разнообразни измерения.

Докладите от конференцията ще бъдат публикувани в сборник, с научно рецензиране.

Детайли и допълнителна информация за събитието може да откриете на официалния уебсайт на Конференцията: https://commed21.com/ .

1111