Начало / Новини / Календар / Лицата на науката - Меритокрацията и кризата на либералната демокрация | Публична лекция на гл. ас. Ружа Смилова

Гл. ас. Ружа Смилова от катедра “Политология” във Философския факултет на Софийския университет е следващият гост в поредицата “Бъдещето на либералната демокрация”. Тя ще изнесе лекция на тема: “Меритокрацията и кризата на либералната демокрация”.

Кризата на либералната демокрация надали е новина днес: неминуемата смърт на тази най-предпочитана форма на управление е била обявявана толкова често, че днес вече не прави никакво впечатление. И все пак през последните 20-ина години организациите, наблюдаващи свободата и демокрацията в света, отчитат тенденция на постоянно влошаване качеството на демокрацията в глобален мащаб. В хода на пандемията от COVID-19 тази тенденция допълнително се ускори. Предложени бяха различни хипотези за това какво се обърка и защо стигнахме дотук.

Темата на лекцията е провокирана от едно интригуващо обяснение за причините на тази криза: меритокрацията е виновна! Как може меритокрацията - вдъхновяващото обещание, което според мнозина анализатори е довело до безпрецедентно икономическо и човешко развитие - да е в основата на настоящата криза? Лекцията ще разгледа тази хипотеза, ще анализира най-влиятелните критики срещу меритокрацията и ще предложи отговор на въпроса действително ли тя е виновна за кризата на либералната демокрация днес.

⚈ За лектора

Ружа Смилова е главен асистент в катедра „Политология“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където преподава история на политическите идеи и съвременна политическа теория. Тя е и програмен директор (Политически анализи) в Центъра за либерални стратегии. Доктор е по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща. Дисертацията й върху авторитета на демокрацията получава през 2006 г. втора награда за най-добра докторска дисертация на Централноевропейския университет. Специализирала е политическа философия в Оксфорд.

Работата на Ружа Смилова по темата на лекцията е подкрепена с изследователска стипендия на Института за изследвания на човека във Виена (Institute for Human Sciences in Vienna Democracy fellowship) в периода септември 2021 г. - февруари 2022 г.

LD_lectures_RS

⚈ За поредицата

Имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме? Как се променя светът след информационното пресищане, пост-истината и хибридната война, пандемия от COVID-19, реалната война в Украйна и световната конфронтация? Серията “Бъдещето на либералната демокрация” търси отговорите на тези въпроси с участието на видни политолози, юристи и историци. Лекциите са публични и се провеждат в Конферентната зала на Ректората на Софийския университет (Северно крило, втори етаж), последвани от дискусия. Вижте записи от досегашните издания:

⚈ David Gioe, British Academy Global Professor in the Department of War Studies, King's College London: Russian Disinformation and the Social Media Battlefield

⚈ Michael Goodman, Professor of Intelligence and International Affairs and Head of the Department of War Studies at King's College London: Lessons from British Intelligence in Watching the Russians

⚈ Явор Сидеров: Мултилатерализъм или сфери на влияние: какво означава руската агресия в Украйна

⚈ Доц. Светослав Малинов: „Перманентната криза на либералната демокрация?“

⚈ Доц. Огнян Минчев: „Либералната демокрация – исторически превъплъщения и перспективи за бъдещето“

⚈ Кръгла маса „Границите на правата по време на война“

⚈ Проф. Даниел Вълчев, д-р Първан Симеонов, доц. д-р Борис Попиванов, доц. д-р Симеон Гройсман: „Кризата с Covid-19 и бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели