Начало / Новини / Календар / Лекция на проф. Калин Янакиев от серията „Бъдещето на либералната демокрация“

Конферентна зала, Ректорат

На 20 ноември 2023 г. от 18.30 часа в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет ще се състои лекция на проф. Калин Янакиев от серията „Бъдещето на либералната демокрация“ на тема: „Заплахите срещу либералната демокрация“.

Какви са заплахите срещу либералната демокрация? Отговор на този въпрос ще предложи проф. Калин Янакиев в публичната си лекция, част от поредицата на Културния център „Бъдещето на либералната демокрация“. Събитието ще се състои на 20 ноември 2023 г. от 18:30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет.

LD__Kalin-Yanakiev fb

Калин Янакиев е философ, богослов и културолог. Той е професор и преподавател във Философския факултет на Софийския университет по средновековна култура и християнска философия. Член е на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.) и главен редактор на сп. „Християнство и култура“. Автор е на множество книги, сред които „Европа. Паметта. Църквата. Политико-исторически и духовни записки“, „Политико-исторически полемики. Европа, Русия, България, Съвременността“, „Древногръцката култура – проблеми на философията и митологията“, „Философски опити върху самотата и надеждата“, „Светът на Средновековието“ и др.

След три успешни семестъра Културният център на СУ продължава лекционния цикъл „Бъдещето на либералната демокрация“, в който си задаваме въпроса имат ли валидност старите ценности в серията от последователни кризи, които преживяваме – информационното пресищане, постистината, пандемията, реалните войни. Лектори в поредицата досега са били някои от най-изявените фигури в областта като доц. Огнян Минчев, доц. Светослав Малинов, проф. Даниел Вълчев, гл. ас. Ружа Смилова, проф. Димитър Вацов, проф. Евгений Дайнов, Явор Сидеров, проф. Красимир Стоянов, Евгений Кънев, проф. Антоний Тодоров, Красимир Кънев и др., а нейни модератори: гл. ас. Ружа Смилова и проф. Александър Кьосев.

След лекцията на проф. Калин Янакиев дискусиите ще продължат с публичната лекция на проф. Александър Кьосев на тема „Популизъм и патриотизъм. Бъдещето на либералната демокрация“, която ще се проведе на 15 януари 2024 г.