Начало / Новини / Календар / Лекция на проф. Дейвид Дж. Бирнбаум „Digital editions are databases, too“

Аула, Ректорат

На 25 октомври 2023 г. от 15.00 ч. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Дейвид Дж. Бирнбаум ще изнесе лекция на тема Digital editions are databases, too.

Събитието се организира от Катедрата по кирилометодиевистика при Факултета по славянски филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

birnbaum

За лектора: Дейвид Дж. Бирнбаум е професор по славянски езици и литератури на Университета в Питсбърг (САЩ). Сред основните му изследователски интереси е прилагането на цифрови подходи в славянската филология. Той участва, заедно с колеги от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за литература към Българската академия на науките, в проекта „Репертоар на старата българска литература и писменост“.

Резюме: Тази презентация приканва публиката да преосмисли научните издания в светлината на възможностите, предоставяни от цифровите медии и методи. Авторът се спира на общите предположения за „най-добра практика" в електронните издания, изследва връзката между документите и базите данни и насърчава изследователите да си представят цифровото издание като динамична работна станция, която да насочва към поставянето на нови, непроучени въпроси във филологическите проучвания.

Лекцията ще се проведе на английски език.

 

Презентацията към лекцията ще бъде достъпна на 25.10.2023 г. на следния адрес: http://dev.obdurodon.org/djb/2023-10-17_digital-editions.pdf