Начало / Новини / Календар / Лекция на Чагла Сарач, Туана Пулак и Ясемин Озюе

Театрална зала, Ректорат

На 24 ноември 2023 г. в Театралната зала в Ректората на Софийския университет ще се състои лекция на Чагла Сарач (директор на музея „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център „Ара Гюлер“), Туана Пулак (мениджър изложби и разработване на проекти в музея „Ара Гюлер“), Ясемин Озюе (мениджър продажби и бизнес развитие в музея „Ара Гюлер“).

Лекцията ще представи както творчеството на турския фотограф с арменски произход Ара Гюлер, така и дейността по опазването и проучването на архива му от екипите на Музея „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център „Ара Гюлер“ в Истанбул. Тя ще се проведе на английски език.

1

Събитието е част от съпътстващата програма на изложбата „Истанбул“ в галерия Синтезис (23 ноември 2023 – 25 януари 2024 г.). Това е първото представяне на Музея „Ара Гюлер“ с изложба в София, през октомври тя беше показана в рамките на Международните фотографски срещи в Пловдив. Изложбата и съпътстващата програма са организирани от галерия „Синтезис“ и Музея „Ара Гюлер“ в Истанбул с партньорството на Посолството на Република Турция в България, Генералното консулство на Република Турция в Пловдив, Пловдивско фотографско средище, Културният център на СУ „Св. Кл. Охридски“ и Фотосинтезис.

...

За Ара Гюлер:

Ара Гюлер (1928–2018) е турски фотограф, роден в Истанбул. В ученическите си години е силно повлиян от киното и работи във филмови студия, където помага със сценографията и продукцията. През 1950 г. започва кариерата си във вестник Yeni Istanbul. През 1956 започва да работи като фотожурналист за американската издателска компания Time Life, а през 1958 – за Paris Match и Stern. Става част от екипа на престижната агенция Magnum Photos, която разпространява снимките му и днес. От 1956 г. до 1961 г. Ара Гюлер е главен фоторедактор на списание Hayat. В изданието на British Journal of Photography Year Book от 1961 г. той е обявен за един от седемте най-добри фотографи в света. През 1962 г. получава наградата Master of Leica в Германия. Негови творби участват в изложбата „Man and His World“ в Канада през 1967 г. и на панаира Фотокина в Кьолн през 1968 г.

През 2002 г. Франция награждава Гюлер със степента Офицер на ордена за изкуство и литература, а през 2009 г. Гюлер получава Медала на Париж. Удостоен е с почетни докторски степени от Университета „Йълдъз Текник“ през 2004 г., Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“ през 2013 г. и с Наградата за изключителни заслуги на Великото народно събрание на Турция през 2009 г. През същата година получава награда за цялостен принос от фондация Lucie в САЩ.

Творчеството му е част от стотици изложби по целия свят, а фотографиите му са публикувани в десетки книги. Гюлер интервюира и фотографира множество забележителни политици и хора на изкуството – от Уинстън Чърчил, Вили Бранд и Индира Ганди до Мария Калас, Алфред Хичкок, Пабло Пикасо и Салвадор Дали.

За музея „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“:

Музеят „Ара Гюлер“ и „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ са създадени в резултат на партньорство между Ара Гюлер и Доуш Груп. Мисията на музея „Ара Гюлер“ е да споделя разнообразната творческа идентичност, вдъхновяващ живот и ценен архив на фотографа с широката публика. Музеят цели да подчертае и популяризира визуалното, емоционалното и социалното въздействие на фотографията на Гюлер чрез местни и международни изложби, публикации, събития и сътрудничества.

Центърът работи за запазване на архивите на фотографа във формата, избрана от него и за предаване на наследството му на бъдещите поколения. Освен фотографския архив на Гюлер колекцията включва неговите фотоапарати, лабораторно оборудване, книги, дневници, кореспонденция, лични вещи, както и колекция от произведения на изкуството. „Архив и изследователски център Ара Гюлер“ извършва дигитализиране, индексиране, класификация, консервация и реставрация на тези архиви.

За галерия „Синтезис“:

Създадена през 2013 г. като част от Фотосинтезис, тя се превърна в значима институция, посветена изцяло на фотографията, която популяризира българските творци в различни жанрове на фотографията. През годините галерия „Синтезис“ е представяла известни международни фотографи, изявени български таланти, както и исторически изложби. Галерията има за цел да изгради архив, който да документира развитието на българската фотография, като същевременно предлага богат избор от произведения на изкуството за колекционерите. През 2023 година галерия „Синтезис“ отбелязва своето десетгодишно присъствие на културната сцена в България.