Начало / Новини / Календар / "Камино в поезия"

Аула, Ректорат

На 13 октомври 2023 г. от 18.30 ч. в Аулата в Ректората на Софийския университет Кирил Карталов CULTURAMA ще представят Камино в поезия.
Сред най-значимите автори на литературни творби, вдъхновени от Камино де Сантяго, е без съмнение Федерико Гарсия Лорка (1898 –1936). Смятан за „поет на жарките и пламенни акорди на родната Андалусия, на екзистенциалното нюйоркско отчаяние, на аристократичната поетическа форма“, той е най-бележитият представител на испанското Поколение ’27. Неговата слава, подхранена от екота на преждевременната му смърт, се дължи преди всичко на безспорния му литературен талант, който отрано го отличава в театъра, в прозата и в поезията, преди още творбите му, немалко от тях останали неиздадени, да намерят публикация. Интересът и влечението на Лорка към Галисия се обособява покрай няколко посещения на галисийска земя, които той осъществява между пролетта на 1932 и октомври 1933 г. Негов непресъхващ източник на вдъхновение е самобитната галисийска чувствителност – душата на Галисия, която го подтиква да напише бележитите „Шест галисийски песни”, публикувани през декември 1935 г.

Кирил Карталов, PhD
Доктор по Политики и институции на Миланския католически университет, където преподава Cultural Diplomacy: Comparative approaches, Actors and Genres. Член-кореспондент на Папския комитет за исторически науки във Ватикана, където е специалист по въпросите на мира, справедливостта и войната. Лектор по Папска дипломация в Дипломатическия институт към Министъра на външните работи на България. Доцент към Българската академия на науките. От 2013 до 2016 г. е съветник на председателя на Българската академия на науките. През 2019 г. е съветник на апостолическия нунций по случай визитата на папа Франциск в България и Северна Македония. Автор и съставител е на фундаментални трудове с национална и международна значимост в областта на дипломацията и историята на международните отношения, сред които „Цветята на нациите. Пилигрими по пътя към Сантяго” (2023), вдъхновена от дванайсет изминати различни Caminos de Santiago.
Книгата ще представят:
Проф. д. изк. Чавдар Попов, Национална Художествена академия
Проф. Буян Филчев, Софийски университет „Св. Климент Охридски”
Ас. Елица Попова, Институт за литература при БАН, Барселонски Автономен университет
Модератор: Кирил Вълчев, генерален директор на Българската телеграфна агенция (БТА)
[ http://static.unicatt.it/ext-portale/5xmille_firma_mail_2023.jpg

камино