Начало / Новини / Календар / Изтъкнатата гръцка лингвистка проф. Ангелики Рали гостува на специалност „Новогръцка филология”

Ректорат

На 6-и и 7-ми ноември 2023 г. водещата гръцка езиковедка Ангелики Рали ще гостува на специалност „Новогръцка филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Тя е почетен професор в Университета на Патра (Гърция) и член на Лингвистичната комисия на Европейската академия (Academia Europea). Основните ѝ научни приноси са в областта на теоретичната морфология и по-конкретно на морфологията на съвременния гръцки език и неговите диалекти. Последните изследвания на Рали са в полето на контактната лингвистика и са посветени на влиянието на турския език върху гръцките малоазийски диалекти, както и това на романските езици върху гръцките диалекти в Южна Италия, на о. Кипър и на Йонийските острови.

Проф. Рали ще изнесе общо 3 лекции в рамките на семинара „Новогръцка работилница” (Νεοελληνικόν Εργαστήριον/Ergasterion Neohellenicum) на специалност „Новогръцка филология”, спонсориран от фондация „А. С. Онасис”. На 6-и ноември (понеделник) ще проведе 2 лекции на гръцки език в ауд. 176 (Ректорат, Централно крило, ет.5), предназначени предимно за студенти, но отворени за всички владеещи езика и проявяващи интерес към проблематиката: „Въведение в морфологията” от 11 до 12:30 ч. и „Словообразуването в гръцкия език. Композиция.” от 14:30 до 16 ч. Публичната ѝ лекция на английски език на тема „Left-headedness in Greek dialectal compounds” ще се състои на 7-ми ноември (вторник) от 17:30 ч. в Заседателна зала 1 (Ректорат).

Актуална информация, свързана посещението на проф. Ангелики Рали в Софийския университет, ще намерите на Facebook-страницата на Новогръцка филология - СУ ( https://www.facebook.com/ModernGreekStudiesSofia ). С научните трудове и академичната кариера на лингвистката можете да се запознаете по-подробно на нейния сайт: https://www.angelaralli.gr/en .

DSCF4808(1)