Начало / Новини / Календар / Изложба „135 години Софийски университет „Св. Климент Охридски” – традицията да бъдеш първи” в Галерия на открито в градина „Кристал“

Откритото изложбено пространство на градина „Кристал”

От 13 до 27 ноември 2023 г. в откритото изложбено пространство на градина „Кристал” ще бъде представена изложбата „135 години Софийски университет „Св. Климент Охридски” – традицията да бъдеш първи”.

Изложбата е посветена на годишнината на Алма матер и представя пред широката общественост пътя на първия български университет от учредяването на Висшия педагогически курс през 1888 г. до днес.

135 SU@0.5x

Акценти в изложбата са началният етап от развитието на университета – делото на основоположниците в лицето на първите седем преподаватели, ролята на благодетелите Евлоги и Христо Георгиеви, строежът на университетските сгради. Показана е в развитие структурата на Университета и обособяването на отделните факултети.

Изтъкната е ролята на студентите и тяхното активно участие в академичния живот и постиженията им в учебната и научна дейност и спорта.

the Donors@0.5x

Специално място е отделено на ректорите на Университета от 1888 г. до 2023 г. и университетските инсигнии. Показан е и днешният облик на Софийския университет чрез постиженията на отделните факултети, департаменти и центрове и на самостоятелните звена – Университетската библиотека, Университетските ботанически градини и Университетско издателство.

PhysF@0.5x